Vinificatorii de la Castel Mimi ne-au obișnuit cu vinuri de calitate. Gama largă a produselor de la Castel Mimi a fost completată cu un vin aromat, care are o paletă fină de gusturi fructate și ușor citrice. Este vorba despre Ice Wine Riesling de la Castel Mimi.
Castel Mimi Ice Wine Riesling este un vin alb de desert, creat din roada anului 2018, fiind un an cel mai reușit al vinăriei din Bulboaca. În total, au fost produse 13 000 de sticle. Acest ice wine este produs din struguri din soiul Riesling, înghețați la temperaturi cuprinse între –6 și –10 °C, atent selecționați în podgoriile din localitatea Speia, situate alături de Nistru. Pentru crearea acestui vin, au fost utilizați 25 000 de kilograme de struguri. Dacă de obicei pentru un vin sec de struguri randamentul este de 65-70 %, pentru ice wine este de 20-25 %, adică dintr-un kilogram avem doar 200-250 mililitri de must, pe când la vin sec – 650-700 mililitri de must.
Sub culoarea sa seductivă aurie se ascunde un parfum fructat, bogat în nuanțe de caise și fagure. Pe paletă se pot simți atingeri fine de fagure, gutuie și piersici suculenți, cu un postgust plăcut citric.
Persoanele, care preferă vinurile cu un grad mai mic de alcoolitate, vor fi încântate de acest Riesling, care nu depășește 8,0 % la capitolul „nivelul de alcool”. Ice wine-ul a prins popularitate grație nivelului său de zaharuri, într-o sticlă de Riesling nu veți găsi mai puțin de 145 g/l.
Raportul dintre alcool, zaharitate și aciditatea este perfectă, conform tuturor canoanelor germane ale unui ice wine adevărat. Gurmanzii vor asocia acest vin, medaliat cu aur în diverse rânduri, la cele mai importante concursuri mondiale de vinificație: Decanter, Berliner Wine Trophy, Portugal Wine Trophy și Asia Wine Trophy, cu deserturi cremoase, salată de fructe Macedonia, înghețată. Producătorii sugerează consumarea vinului la intervalul de temperaturi cuprinse între +8 și +18 °C.
# Producerea vinului „de gheață”
Ice Wine Riesling este un vin special și grație modului de producere a acestuia. Drept regulă, strugurii sunt lăsați pentru supramaturare pe viță, până în noiembrie-decembrie, când dau primele înghețuri. Sub efectul frigului, bobițele își pierd din vlagă, trecând astfel printr-un proces treptat de stafidire incompletă. Când strugurii sunt culeși, bobițele mai au puțin must, dar foarte concentrat în zaharuri naturale, încununate cu o aciditate ridicată, tipică soiului. Anume datorită zaharității și acidității sporite, ice wine-ul din soiul Riesling se numără printre cele mai longevive vinuri din lume. Din acest motiv, vinul prezintă un potențial enorm de maturare în sticlă, perfect pentru păstrarea în colecție, fie pentru consumul imediat.
Pentru ice wine trebuie să alegem un pahar mic în formă de lalea, fiindcă astfel de vinuri nu se consumă în cantități mari. Prin urmare, vinurile „de gheață” sunt turnate în sticle de 375 ml.
Riesling, având o aromă bogată și aciditate înaltă, este un soi de struguri ideal pentru ice wine. Aciditatea ridicată și capacitatea de a o păstra în urma fermentării este cea mai importantă caracteristică pentru un ice wine, unde zaharitatea înaltă este balansată de această aciditate bună, creând impresia ca vinul nu este prea dulce. Rieslingul, la fel, are o proprietate ca Chardonnay de a evolua la maturarea în sticlă spre bine, de aceea suntem siguri în acest soi, cu timpul va fi mai bun și mai bun.
Vinificatorii de la Castel Mimi au plantat riesling cu gândul la ice wine, de aceea în caz de o iarna rece, vinăria produce ice wine, în caz că nu, se face vin sec sau late harvest. „Mereu este riscul de a pierde roada sau de a avea un vin nereușit. Este un joc de noroc cu natura. Avem șansa să facem ceva fantastic, ca din roada anului 2015, considerat cel mai bun ice wine după winestatistics.com, sau șansa să nu producem ice wine”.
Prima experiență de producere a ice wine-ului la Castel Mimi a fost în 2013. Prima încercare a fost din Rkatsiteli, atunci s-au produs doar 2 000 de sticle. A fost lansat prin 2015. Consumatorii au fost plăcut surprinși, căci nimeni nu a mai făcut ice wine din Rkatsiteli.
# Diferența dintre un ice wine și un vin obișnuit
Un vin sec e gata teoretic în câteva săptămâni, trei-patru. Un ice wine, cules în mijloc de iarnă, poate fermenta în jur de șase luni, așa a fost cu Riesling Ice Wine.
Temperatura de înghețare a fructozei și a apei este diferită. Apa îngheață la 0 ℃, pe când fructoza la temperaturi cuprinse între –8 și –10 ℃. La –8 ℃, trebuie culeși strugurii pentru ca temperatura scăzută să divizeze apa de fructoză. La presarea acestor bobițe înghețate, se elimină must concentrat cu zaharitate foarte înaltă, în jur de 320 g/l, comparativ cu 22 g/l la un vin sec, adică mai mult decât de 10 ori. Fermentarea la un must cu așa zaharitate este lentă. Vinul ajunge la 8-9 % alcool și la o zaharitate de 245 g/l, ceea ce conservă vinul și oprește fermentarea. Acest proces este de lungă durată, iar costurile per sticlă sunt de 10 de ori mai mari decât la un vin sec.
# De ce Castel Mimi
Legendele sunt scrise de oameni mari, cu pasiuni pentru lucruri frumoase. Una dintre aceste personalități este Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei din perioada dominației țariste, dar și un vinificator ilustru al secolului al XX-lea. El şi-a dedicat viaţa viţei-de-vie și, fiind purtat de această pasiune, a reușit să edifice primul château din țară. Castelul, din cele mai vechi timpuri, a dat viață unor vinuri excepționale și a reprezentat epicentrul unui proces intensiv de modernizare a întregului sector vinicol național. Datorită acțiunilor prompte ale boierului Mimi, industria vitivinicolă a fost salvată de câteva ori, astfel ca Moldova să poată fi astăzi printre liderii mondiali producători de vin.
# Pentru 0,375 litri de ice wine e nevoie de 15 kilograme de struguri
Pentru a produce un ice wine, strugurii sunt presați în stare înghețată când concentrația de zaharuri devine maximă.
Denumirea ice wine (vin de gheață) vine din limba germană – eiswein – și anume aici, în Germania, acest produs a fost fabricat pentru prima dată, în urmă cu peste 200 de ani. Este o varietate de vin de desert, o licoare dulce și aromată care, de obicei, este păstrată și comercializată în sticle cu volum mai mic, povestește madein.md.
Vinul de gheață este un lux, iar pentru prepararea unei sticle cu capacitatea de 0,375 litri e nevoie de 15 kilograme de struguri.
Ice wine-ul poate fi produs din orice soi de struguri, dar cele mai comune sunt Riesling, Cabernet Franc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Chardonnay sau Cabernet Sauvignon.
Pentru a produce vinul de gheață, bobițele sunt culese manual, adesea în timpul nopții, pentru a păstra o temperatură constantă, după care ele sunt presate în timp ce încă sunt înghețate. Zahărul și alte componente chimice nu îngheață la această temperatură, doar apa. După presare, cristalele de apă sunt înlăturate, rezultatul fiind un sirop foarte dulce, care mai târziu va trece printr-o perioadă lungă și lentă de fermentație având ca rezultat produsul final. Dacă înghețul nu are loc când strugurii sunt la nivelul optim de coacere, întreaga producție riscă să fie pierdută, deoarece aceștia vor putrezi pe viță. De asemenea, există riscul, în cazul înghețurilor severe, ca acest lichid să nu poată fi extras și vinul nu va putea fi produs.
# Unde găsiți Ice Wine Riesling 2018 de la Castel Mimi
Ice Wine Riesling 2018, de la Castel Mimi, îl găsiți în vinoteci, majoritatea magazinelor din rețeaua Nr1, Fourchette, Kaufland sau în magazinele specializate online. De asemenea, acest vin poate fi procurat cu o cutie – făcându-l un cadou inedit pentru o persoana apropriată.