Wikipedia, celebra enciclopedie online gratuită, considerată unul dintre ultimii „dinozauri” din epoca internetului liber și participativ, împlinește vineri 20 de ani de la lansare, informează AFP, relatează AGERPRES.
Wikipedia este „un mic miracol” în era triumfului repurtat de GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple și Microsoft) și a internetului pro-profit, afirmă istoricul Remi Mathis, fostul președinte al asociației Wikimedia France.
Lansată pe 15 ianuarie 2001 de americanul Jimmy Wales în scopuri non-profit, Wikipedia are ambiția de a reuni pe aceeași platformă online cunoștințele acumulate la nivel planetar grație unor milioane de contributori benevoli.
„Succesul ei a fost unul imediat. Prima versiune a fost un site creat în limba engleză, au urmat edițiile Wikipedia în germană și suedeză, apărute în martie 2001, apoi, la scurt timp după aceea, au fost lansate versiuni în alte 10 limbi – inclusiv în franceză, italiană, chineză, rusă și catalană”, scrie AGERPRES.
Pentru viitor, Jimmy Wales speră că Wikipedia va avea succes și în țările în curs de dezvoltare.
„Este cu adevărat important ca următorul miliard de persoane care sosesc pe internet să își dorească să contribuie (la dezvoltarea platformei, n.r.)”, a declarat el. Fondatorul Wikipedia, contactat de AFP, spune că visează la „o instituție care să dureze la fel de mult ca Universitatea Oxford”.
Wikipedia, care ocupă locul al șaptelea în clasamentul celor mai vizitate site-uri din lume, afișează peste 55 de milioane de articole publicate în 309 limbi. Conținutul fiecărui site este autonom: textele nu sunt traduceri, ci contribuții originale, completate uneori de roboți online pe baza unor date publice.
Situându-se la antipozi în raport cu enciclopediile tradiționale redactate de experți de renume, această colecție de cunoștințe compilate de către amatori, adeseori anonimi, și-a atras totodată multe critici și ostilitatea unor medii academice.
„Atunci când cunoști în detaliu modul în care Wikipedia este monitorizată, felul în care articolele sunt scrise și modul în care comunică membrii comunității, poți totuși să consideri că există un nivel de fiabilitate globală și că acesta este unul important”, a declarat Lionel Barbe, lector la Universitatea Paris-Nanterre.
Rămâne însă o anumită problemă de diversitate în domeniul surselor și a tematicilor abordate, existând și anumite „unghiuri moarte” legate de subiecte asociate unor țări în curs de dezvoltare. Cauza acestui fenomen constă în profilul contributorilor: cei mai mulți dintre ei sunt originari din Statele Unite și țările occidentale.
În era triumfului GAFAM, celebra enciclopedie online este unul dintre puținii supraviețuitori ai utopiei participative din domeniul web-ului liber, conceput inițial ca „o rețea descentralizată de schimburi de păreri şi de cunoştinţe”, a reamintit Lionel Barbe.
„Wikipedia este totuși cel mai mare bun comun digital pe care ni l-a oferit internetul”, a adăugat el.