Cea mai mare piață ilegală de pe DarkNet a fost neutralizată. Aceasta avea servere și în Republica Moldova

darknet
Foto:cellebrite.com

Cel mai mare site de vânzare de droguri, acte contrafăcute şi monedă falsă, găzduit de DarkNet, a fost dezmembrat, iar presupusul său administrator – arestat, a comunicat marţi, 12 ianuarie, procuratura din oraşul german Koblenz, transmite mold-street.com, citând dw.com.

Procurorii germani din orașele Koblenz și Oldenburg au declarat că bărbatul reținut, despre care se crede că este operatorul pieţei numite DarkMarket, este un cetățean australian în vârstă de 34 de ani. Platforma a fost dezmembrată luni, după oprirea serverelor.

Peste 20 de servere în Republica Moldova și Ucraina

Totodată, în comunicatul procuraturii germane se precizează că „mai mult de 20 de servere din Republica Moldova şi Ucraina” au fost confiscate.

Parchetul german a condus investigaţii timp de mai multe luni împreună cu serviciul central de anchete penale din Oldenburg, iar la anchetă au contribuit şi agenți americani de la FBI, divizia antidrog DEA şi autoritatea fiscală IRS din SUA.

Au contribuit la anchetă şi polițiști din Australia, Marea Britanie, Danemarca, Elveția, Ucraina și Republica Moldova, Europol jucând un „rol de coordonare”.

Cea mai mare piață din lume de pe DarkNet

Potrivit anchetatorilor, DarkMarket era, „fără îndoială, cea mai mare piaţă din lume de pe DarkNet, cu aproape 500 000 de utilizatori şi peste 2 400 de vânzători”.

În total, cel puţin 320 000 de tranzacţii au fost efectuate pe platformă, cu criptomonedele Bitcoin şi Monero, iar suma totală s-ar putea ridica la 140 milioane de euro.

DarkMarket era utilizat în principal pentru vânzarea de droguri de toate tipurile, dar pe platformă se mai găseau la vânzare „monede false, date de cărţi de credit furate sau falsificate, cartele SIM anonime sau viruşi informatici”, precizează parchetul german.

Deocamdată, autorităţile de la Chişinău nu au oferit detalii despre contribuţia la această operaţiune de proporţii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente