Unul dintre profesorii turci expulzați din Moldova va primi statut de refugiat. „Decizia CA nu influențează în mod direct asupra situației lui Çelebi din închisoare”

profesori turci

Unul dintre colaboratorii rețelei de licee moldo-turce „Orizont”, care au fost expulzați din Moldova, va primi statutul de refugiat în țara noastră. Nicolae Frumosu, avocatul acestuia, a comunicat pentru NewsMaker că decizia respectivă a fost emisă de Curtea de Apel Chișinău. Müjdat Çelebi, care a lucrat în calitate de director financiar al rețelei de licee, a fost recunoscut că nu reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Moldovei. În prezent, el este în detenție în Turcia: decizia instanței moldovenești nu poate influența direct asupra contestării arestării sale.

Curtea de Apel Chișinău a emis decizia în cazul lui Çelebi la 9 decembrie 2020. Avocatul Nicolae Frumosu a vorbit public despre aceasta abia la 11 ianuarie, când a primit decizia definitivă în scris a judecătorilor.

Avocatul a precizat că s-au adresat în instanță pentru a contesta decizia Biroului Migrație și Azil (BMA), care a refuzat să-i acorde lui Çelebi statutul de refugiat. În schimb, l-a declarat persona non grata din cauza că acesta ar prezenta o amenințare pentru securitatea națională a țării. Magistrații de la Curtea de Apel au considerat că această decizie este neconstituțională. Cetățeanul Turciei a fost recunoscut că nu reprezintă o amenințare pentru Moldova: acum, BMA va trebui să-i acorde statutul de refugiat în Moldova.

Avocatul nu are dreptul să dezvăluie detalii despre decizia respectivă, pentru că aceasta este legată de secretele de stat. „De aceea examinarea a durat atât de mult. Dar pot afirma că am avut acces la toate dovezile”, a spus Frumosu.

Între timp, Çelebi continuă să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar din Turcia. După ce a fost expulzat din Moldova, el a fost condamnat acolo la nouă ani de închisoare. A fost acuzat de legături cu predicatorul Fethullah Gülen și considerat organizator al tentativei de lovitură de stat din vara anului 2016. Menționăm că Çelebi a trăit și a lucrat în Moldova din anul 2014 și a solicitat azil în țara noastră.

La rugămintea NM, avocatul a precizat că „decizia CA nu influențează în mod direct asupra situației lui Çelebi din închisoare”.

„Moldova nu are prerogative de a solicita extrădarea lui din Turcia înapoi în țara noastră, el nu este cetățean al Moldovei”, a spus Frumosu. Oricum, potrivit afirmațiilor sale, datorită acestei decizii, instanțele internaționale care se ocupă de cazurile refugiaților ar putea să intervină în dosarul lui Çelebi. Acest lucru ar putea favoriza contestarea sentinței sale în Turcia. Avocații din Moldova au expediat deja decizia Curții de Apel din Chișinău colegilor lor din Turcia, care se ocupă de contestarea sentinței lui Çelebi.

Amintim că Huseyin Bayraktar, unul dintre cei șapte profesori turci care au fost arestați și expulzați din Republica Moldova, a fost eliberat, pe 15 octombrie. Anunțul a fost făcut de directorul Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Durleşti, Hasan Biriș, pe pagina sa de Facebook. Totodată, avocatul Liceului „Orizont”, Serghei Furtună, a declarat că decizia privind eliberarea lui Bayraktar a fost luată de Curtea de Apel, după ce apărătorul său a contestat decizia primei instanțe. Furtună a menționat că decizia privind eliberarea pedagogului nu este definitivă: „A fost pus în libertate până când Curtea Supremă va lua decizia finală”. Detalii, AICI.

### 

Toți profesorii expulzați din Moldova în 2018 erau angajați ai Liceului „Orizont”. Dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți.

Reamintim că, Moldova va trebui să plătească câte 25 000 de euro la cinci dintre cei șapte profesori turci de la liceele Orizont, repatriați forțat din Republica Moldova în Turcia la începutul lunii septembrie a lui 2018. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vedeți mai jos lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:

# Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;
# Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;
# Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;
# Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;
# Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;
# Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;
# Sertif Ayri, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente