„Trăiam în anul 2563 și pregăteam sarmale pentru studenții internaționali.” Diana Guranda, despre cum e să fii studentă în Portugalia, Thailanda și Peru

resized

Diana Guranda este o tânără care nu doar a călătorit prin diferite țări, ci și a avut oportunitatea de a cunoaște despre cum sunt organizate studiile în mai multe colțișoare ale lumii. Află care a fost drumul parcurs de ea, ce greutăți a întâlnit și care sunt sfaturile pentru tinerii noștri care doresc să-și continue studiile peste hotare.

„Sunt originară din Bălănești, o localitate unică și mândră de țanțoșul său deal – cel mai înalt punct geodezic din Republica Moldova, care se înalță la 430 de metri deasupra mării. După studiile gimnaziale din sat, am studiat un an la Colegiul Pedagogic «Alexei Mateevici» din Chișinău, iar în acea perioadă tatăl meu deja lucra de câțiva ani în Portugalia, unde am decis să ne stabilim cu toată familia.

Ajunsă în Portugalia, într-un orășel cu caracteristici mai mult rurale decât urbane, nu mi-a fost deloc ușor și, sincer vorbind, nu m-am adaptat nici până astăzi așa cum mi-ar fi plăcut. Am pierdut primul an cu examenele de echivalență, am avut colegi de clasă cam răutăcioși, care mi-au marcat adolescența într-o formă mai puțin pozitivă și am înțeles că e important să alegi o destinație pentru studii sau trai deschisă multiculturalității.

Cu toate acestea, laud educația din Portugalia pentru calitate, echitate și le sunt foarte recunoscătoare pentru toate oportunitățile oferite de-a lungul anilor.

După absolvirea liceului, am intrat la Facultatea de Economie, iar după licență am decis să-mi fac masteratul la Lisabona, la Management și Conservarea Resurselor Naturale. Mi-am dorit mult să studiez în capitală, pentru că acolo sunt mult mai multe oportunități și e un mediu mai deschis pentru oamenii din alte țări.

Experiența în Thailanda a fost una pur și simplu perfectă, însă pentru acesată concluzie mi-a trebuit un pic de noroc, un pic de nebunie și multă dedicație

Eram undeva prin anul doi în economie și primisem un e-mail care aducea la cunoștință elevii despre proiectul Fusion, prin intermediul căruia puteam merge în Asia pentru un semestru. Eu deja prinsesem gustul călătoriilor și aveam o mare curiozitate de a cunoaște și de a trăi cultura asiatică.

Ce ține de cultura thailandeză, este mult mai diferită de cea europeană. Fiind o țară unde sectorul turismului contribuie mult la produsul intern brut, localnicii sunt foarte ospitalieri, simpatici și mereu deschiși pentru a oferi ajutor străinilor.

La sosirea în aeroport, am fost întâmpinați de către reprezentanții universității care ne-au condus spre hotelul unde ne-am lăsat bagajul, iar mai apoi ne-au oferit prânzul într-un restaurant lângă universitate. Prima impresie a fost una foarte bună și asta ne-a liniștit.

Proiectul unde am fost integrată prevedea să studiez Inginerie Software (SE), însă eu, având intenția de a obține echivalența unui semestru în economie, mi-am ales minimul permis de obiecte în SE, care aveau ceva în comun cu economia, de exemplu Sisteme informaționale pentru planificarea resurselor întreprinderii. În rest, am ales obiecte de tip liber în facultatea de economie pentru echivalența celor obligatorii. Lecțiile erau în engleză, limbă în care mi-am aprofundat cunoștințele.

La universitate, cu toții purtam uniforme, fetele – fuste, iar băieții – pantaloni. Îmi amintesc cum am mers cu colegii la bibliotecă și acolo trecuse pe lângă noi o colegă mai aranjată decât celelalte – părul roșcat, fusta strânsă pe talie, machiată –, însă privind mai atent, ne-am dat seama că nu era o colegă, ci un coleg îmbrăcat ca o domnișoară. Da, în Thailanda există o mare libertate de identitate de gen, e normal ca într-o astfel de societate, din cauza libertății pe care budismul îl acordă, ca nimeni să nu privească straniu la o fată cu părul tuns scurt și îmbrăcată în uniformă de băiat sau un băiat care prin intermediul hormonilor și-a crescut sânii voluminoși și poartă sutien.

Thailandezii trăiesc acum în anul 2563

Alte situații curioase au fost, de exemplu, la primele noastre lecții. Un profesor a scris data pe tablă, însă anul nu corespundea cu cel după care ne conducem noi. Așa cum noi avem calendarul pe stil vechi și stil nou, calendarul oficial în Thailanda se bazează pe era budistă, care este cu 543 de ani înaintea calendarului vestic. Au fost momente interesante când trebuia să verific valabilitatea produselor și să deosebesc șamponul de cremă pentru păr când descrierea era doar în thailandeză, noroc de opțiunea fotografierii textului din Traducătorul Google. Zilnic, aveam parte de situații interesante și fascinante, precum aș fi trăit în regatul unei cărți cu povești. Apropo, Thailanda este un regat care atunci era în doliu, pentru că le murise regele.

După finalizarea semestrului, am mai călătorit puțin. Am vizitat un sanctuar de elefanți abandonați de industria circului și de fermieri. Am făcut un curs mic de gastronomie thailandeză, am vizitat paradisul descris în filmul „Plaja”/The Beach (2000), care-l are pe Leonardo Di Caprio ca actor principal. Insulele din sud sunt și ele de o frumusețe rară, apa caldă, nisipul alb și subțire, am făcut și scufundări seara pentru a vedea microorganisme bioluminiscente.

Bursa a fost finanțată de către Comisia Europeană, a fost în valoare de 1 000 € lunar, plus un bilet de avion și asigurarea

Partea mai înfricoșătoare constă în faptul că, în cazul neabsolvirii cursurilor, contractul prevedea returnarea sumei, circa 7 000 de euro. Având cunoștințe elementare de engleză și studiile fiind într-un domeniu diferit, traseul meu zilnic, timp de patru luni, a fost alcătuit doar din școală-casă și studii intensive, dar a decurs totul bine. Am reușit cu note bune și echivalențe la obiecte. Erasmus Mundus mai are proiecte asemănătoare, chiar zilele acestea căutam cercetări științifice din care mi-ar plăcea să fac parte și am găsit pagina unui masterat finanțat tot de către Comisia Europeană, la care pot candida și elevii din Republica Moldova. Pentru cei ce manifestă interes, toate condițiile le găsiți pe site-ul https://www.medfor.eu/content/medfor-students-scholarships.

Mi-au plăcut mult anumite strategii în universitățile thailandeze

Fiecare specialitate este predată în thailandeză, dar și în engleză. Acest lucru este favorabil din mai multe perspective:
# elevii învață termenii tehnici;
# au oportunitatea de a învăța și engleza fluent;
# după această pregătire, se pot integra mai ușor în companiile internaționale, multe dintre care activează și în Thailanda, pentru că găsesc capital uman specializat.

Thailanda este o țară în dezvoltare și costul de viață este destul de scăzut, acest lucru o face competitivă la nivel internațional. Prețurile mici și facultățile în engleză sunt atractive pentru elevii chinezi, europeni, americani, luând în considerare faptul că studiile în această limbă dezvoltă mult sectorul turismului. Studenții străini ajută la economia locala, deoarece, plătind chiria, studiile universitare, cumpărând produsele locale, banii intră în circulație și, respectiv, în veniturile localnicilor. Cred că un astfel de model ar funcționa și pentru Moldova.

După ce am finalizat studiile de licență, am făcut un stagiu remunerat timp de șase luni în contabilitate, apoi la o bancă, într-o echipă minunată

Când îmi făceam masterul la Lisabona, am lucrat concomitent pentru banca Santander, unde cream conturi bancare pentru studenții ce se înmatriculau la universitate. Acolo am descoperit că banca oferă burse elevilor care doresc să învețe o scurtă perioadă într-o universitate din America de Sud. Atunci, am decis să candidez și am ajuns în Peru cu scopul de a-mi dezvolta teza de masterat despre Pădurea Amazoniană Peruană. În drum spre Peru, m-am oprit și la carnavalul din Brazilia, brazilienii fiind un popor foarte vesel și bine dispus. Universitatea la care urma să-mi fac teza se numește Pontificia Universidad Católica del Perú, o universitate privată și considerată una dintre cele mai prestigioase. Pe lângă teză, a fost obligatoriu să frecventez și câteva obiecte. La începutul lunii martie, odată cu apariția virusului, începerea semestrului a fost amânată cu o lună, timp în care am așteptat fiind izolată complet. În această perioadă, se permitea ieșirea din case doar între orele 5.0 și 20.00 și doar pentru cumpărături, însă nu ne-a fost deloc plictisitor. Casa avea trei etaje și o mică grădină unde adesea priveam curioasă cum pasările colibri sărută florile, cumpăram și descopeream zilnic fructe exotice. Locuiam cu alți 1o studenți europeni din Spania, Italia, Elveția, Germania, Franța și o colegă din Venezuela. Comunicam în engleză și spaniolă, iar în fiecare seară unul dintre noi pregătea tuturor bucatele tradiționale a țării sale de origine. Eu am ales să pregătesc sarmale și limba soacrei. Una dintre colege susținea lecții de yoga, alta – lecții de dans, alt coleg ne cânta la chitară, colega din Venezuela ne învăța cum se face arepas.

În jurul orei opt seara, cerul Limei era cutreierat de elicoptere care verificau prezența sau absența persoanelor în stradă, informând să ne menținem izolați la domiciliu. Când începuse treptat să crească instabilitatea socială, am contactat ambasada portugheză și câteva zile mai târziu, am fost informată că guvernul a trimis un avion umanitar cu care m-am întors în Portugalia. Reîntoarsă, am continuat lecțiile la distanță prin intermediul platformei Zoom.

Elevul dornic de a cunoaște studiază oriunde

Studiile din Portugalia mi se par cele mai exigente. Nu există mită, cadouri profesorilor și chiar pentru notă minimă se învață foarte mult. Referitor la atmosferă, elevului i se dă mai multă libertate în alegerea obiectelor, fiecare studiază în ritmul său și după propria disponibilitate. Totodată, studenții au o mare responsabilitate față de succesul său și acest lucru dezvoltă mult independența proprie. Pe tot parcursul licenței și a masterului, lucrând concomitent, am avut statut de lucrător și student, iar acest lucru mi-a adus anumite beneficii, de exemplu, examene în epoca specială, un an adițional de bursă și multe altele. În Peru, am avut trei ore pe săptămână la un obiect, însă studiam de formă independentă circa 150-200 de pagini săptămânal în spaniolă. Notele, ca în Portugalia, sunt de la zero la 20, nota trecătoare fiind nouă întreg și cinci.
În Thailanda, profesorii erau atât de simpatici, încât nu aveai cum să nu dorești să frecventezi orele. Sistemul de notare era de la A la F. După părerea mea, obiectele se împart în două categorii:
# cele care te fac să privești lucrurile din jur cu limpezime și claritate;
# cele pe care le poți aplica mai ușor în practică.

Lecțiile de macroeconomie mi-au permis să înțeleg cum funcționează bugetul de stat, care e importanța achitării taxelor. Istoria gândirii economice mi-a părut atât de interesantă, deoarece cuvântul «salariu» se traduce ca «plată în sare», am mai învățat și principiile filosofice ale capitalismului și teoriile lui Karl Marx. La Economia integrării europene, mi-am dat seama că o țară, care dorește să între în UE, trebuie să atingă un anumit nivel de dezvoltare în acord cu criteriile democratice, economice și politice, ceea ce nu e un proces ușor. Obiectele utile direcționate practicii au fost contabilitatea și analiza economică a proiectelor.

La masterat, mi-am dat seama cât de dăunător este pescuitul cu traul, acel în proporții mari lasă zone moarte în ocean, deoarece smulge coralii și speciile pe cale de dispariție împreună cu cele de interes comercial. Cel mai mult sunt mulțumită pentru toată conștientizarea acumulată de-a lungul anilor de învățământ.

La moment, mă aflu în Portugalia și îmi finalizez masteratul, după care mi-aș dori mult să fac doctoratul sau cercetări științifice. Uneori, lucrez ca traducătoare pentru poliție și tribunale deja de câțiva ani, în procesele care implică cetățenii din Republica Moldova și România. În Moldova vin aproape în fiecare an, aici am prieteni, verișori, casa părintească, dar de fiecare dată când mă întorc, mă întreb unde greșim. Trebuie să lucrăm ca țară mai mult la conștiința civică, să încurajăm educația, să consumăm mai multe produse autohtone pentru o balanță comercială pozitivă, să nu depindem atât de mult de sectorul primar, ci să investim în sectorul serviciilor. Dacă va fi un an în care agricultura va suferi din cauza fenomenelor atmosferice, va suferi și economia și în asemenea caz, ar fi necesare și alte sectoare puternice de care ne-am putea sprijini.

Și acum, aș dori să ofer câteva sfaturi pentru studenții noștri

# Ieșiți din zona voastră de confort! Acest lucru ajută la creșterea personală, profesională, ca oameni și ca suflet.

# Fiți mai toleranți față de lucrurile și formele diferite de gândire.

# Învățați bine limba engleză, acest lucru oferă beneficii în toate domeniile și în multe activități puteți avea un job aproape garantat ca traducători, în turism, asistența consumatorului. Cel mai important e să aveți la îndemână și un certificat recunoscut la nivel internațional, deoarece poate fi cerut.

# Dacă mergeți să studiați în străinătate și nu cunoașteți bine limba, există profesori destul de înțelegători. De exemplu, mie mi s-a permis să consult un mic dicționar în timpul examenelor, asta poate face diferența între un rezultat negativ și pozitiv sau între unul acceptabil și excelent.

# În ultimii ani, observ un val de protecționism la nivel internațional. Asta pune în evidență rasismul, marginalizarea celor care merg să caute oportunități și un trai mai bun și aceste atitudini vă pot face să cădeți ușor, să renunțați, însă arătați că sunteți buni în ceea ce faceți, lucrați la succesul vostru și arătați că puteți ajunge departe.

# Cunoașteți-vă drepturile și obligațiile, drepturile pot oferi multe mâini de ajutor ce apără demnitatea, siguranța, confortul. Mă refer la dreptul pe care îl puteți avea la o bursă, la o asigurare în caz de boală sau accident, la documente de legalizare, la protecția socială și la altele.

# Cunoștințele sunt putere, însă fiți atenți la veridicitatea lor și a surselor.

# Folosiți vacanțele de vară și pauzele dintre studii pentru a face stagii. Pe lângă acumularea experienței și îmbogățirea CV-ului, veți înțelege cam ce profesie vă e mai aproape de suflet.

# Nu fiți indiferenți față de situația politică și economică oriunde vă aflați. Fiecare dintre noi integrează un sistem care depinde de toate alegerile și opiniile în parte

# Nu vă uitați rădăcinile!”

Autoare: Diana Guranda

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Aliona Popov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente