Emisiile de dioxid de carbon au scăzut în 2020 până la nivelul înregistrat acum 10 ani

media_152576209694200500
Foto: community.com.ua

Emisiile globale de CO2, care au scăzut în 2020 pe fondul pandemiei de COVID-19, vor reveni în 2021 la nivelul de dinainte dacă guvernele nu iau măsuri rapide, a avertizat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Emisiile de CO2 au scăzut cu 7 % în 2020, până la un nivel înregistrat în urmă cu un deceniu, a anunţat directorul IEA, Fatih Birol, adăugând însă că, pe măsură de dispar pagubele economice provocate de criză, „datele preliminare confirmă temerea noastră că emisiile globale îşi vor reveni în 2021”.

Chiar dacă primele date privind emisiile globale de CO2 vor fi publicate de IEA abia în luna aprilie, agenţia cu sediul la Paris a subliniat că RP China, prima economie importantă care a eliminat carantina strictă, a ajuns deja la un nivel al emisiilor mai mare decât cel înregistrat înainte de pandemie.

Fatih Birol a precizat că IEA va da publicităţii, în luna mai, prima sa foaie de drum pentru ca întregul sector energetic global să ajungă la emisii zero până în 2050. Acest raport al IEA ar urma să constituie baza discuţiilor la summitul care va avea loc în luna noiembrie la Glasgow, scrie digi24.ro.

În pofida acestor perspective sumbre, Agenţia Internaţională a Energiei estimează că recentele promisiuni făcute de statele industrializate, precum şi o nouă administraţie de la Casa Albă, înseamnă că marile puteri pot contracara criza climatică.

„Aceasta înseamnă, până în 2030, creşterea ponderii automobilelor electrice în vânzările anuale, de la 3 % până la 50 %, majorarea producţiei de hidrogen low-carbon de la 450 000 de tone până la 40 de milioane de tone şi creşterea investiţiilor în electricitatea curată de la 380 de miliarde de dolari până la 1 600 de miliarde de dolari”, susţine Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente