Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că primele vaccinuri anti-COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova până la finele lunii ianuarie, iar vaccinarea va începe în luna februarie 2021.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit confirmare de la GAVI (Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări), pe platforma COVAX – unul dintre cei trei piloni ai instrumentului ACT-COVID-19 Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri) – că țara noastră ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului la începutul lunii februarie 2021.
Totodată, administrarea vaccinului va fi posibilă începând cu luna februarie 2021.
Au fost prezentate mai multe etape de vaccinare.
Etapa I (1-10 % din populație) – vor fi vaccinați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare.
Etapa II (11-20 % din populație) – vor fi vaccinați adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidităţi, lucrătorii din domeniul educației, personalul din cadrul serviciilor sociale.
Etapa III (21-50 % din populație) – populația generală indiferent de vârstă, care nu au fost incluse în primele etape.
Pentru a asigura păstrarea vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situației privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanțului frig. Astfel, în toate instituțiile medico-sanitare există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2-+8 °C, Centrele de Sănătate Publică dețin congelatoare care asigură temperatura de –20 °C, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică are în dotare un congelator cu capacitatea de a depozita 100 000 de doze de vaccin la temperatura de –70 °C.
De asemenea, vaccinul împotriva COVID-19 va fi gratuit pentru toată populația Republicii Moldova.
Înainte de vaccinare, fiecare persoană va semna acordul informat/consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului. În cazul apariției unui eveniment postimunizare, persoana va avea acces gratuit la servicii medicale și garanțiile de protecție socială conform cadrului normativ existent.