Pentru început de an, Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și Quiz Iași au pregătit o serie de activități inedite care la sigur va da energie celor pasionați de jocuri intelectuale pentru întregul an.
În perioada 15-17 ianuarie 2021, CMJI și Quiz Iași vă invită la Turneul Internațional de Jocuri Intelectuale. Turneul va cuprinde din 3 competiții de bază: Trivia Quiz, jocul Match și Ce? Unde? Când?, în format sportiv. Nivelul de dificultate va varia de la cel începător până la mediu.
Concursurile vor fi petrecute în limba română, pe platforme online, care vor fi anunțate din timp.
Puteți participa individual sau cu echipa, în oricare dintre cele trei probe intelectuale. Participarea este gratuită, dar se acceptă donații (găsiți CMJI pe Patreon).
Pentru cei curioși iată o selecție din top 5 întrebări Trivia Quiz jucate în sezonul anterior.
Răspunsurile sunt scrise cu alb, așa că selectați textul de după cuvântul „răspuns”
#1. Una din primele versiuni ale ACESTEI invenții avea o denumirea care începea cu cuvintele „Automatic, Continuous […]”. O versiune îmbunătățită a ACESTEI invenții era folosită la început pentru cizme și pungile pentru tutun, iar una din primele campaniile de promovare a invenției o asocia cu hainele pentru copii. Despre ce invenție este vorba?
Răspuns: Fermoar/ zipper
(Denumirea completă a modelului din 1851 era Automatic, Continuous Clothing Closure).
#2. Localitatea arădeană Pecica este singura din România unde cele 120 de străzi au fost denumite cu ALFE. Autoritățile au folosit ALFELE ca un compromis între români şi maghiari. Printre argumente a fost şi faptul că s-au redus semnificativ cheltuielile. ALFELE au apărut în jurul anului 500 e.n. Care 2 cuvinte au fost înlocuite prin ALFA în propozițiile anterioare?
Răspuns: Numere/ cifre arabe
(Costă mai puțin imprimarea, scutește autoritățile de dezbateri în cinstea cui (ungur sau român) trebuie denumită o stradă).
#3. Inițial, ACEST cântec era unul despre dragoste și fidelitate, însă în secolul al XIX-lea a suferit câteva modificări, de exemplu cuvântul „treu” (credincios) a fost înlocuit cu „grün” (verde), ș.a. Numiți cântecul în română!
Răspuns: O, Brad frumos
(Inițial – „O Tannenbaum”. Una dintre versiunile sale începea cu „O, Magdalena, ce rea e mintea ta”. În secolul XIX însă cântecul a început să fie asociat cu Crăciunul).
#4. Se estimează că în secolul XV doar 10% dintre cărți aveau ALFELE AȘA. Acest lucru s-a schimbat în epoca tiparului, inclusiv pentru că dezbaterile academice și învățătura standardizată erau ușurate dacă ALFELE erau AȘA. Ce am înlocuit prin ALFE AȘA?
Răspuns: Pagini numerotate
(Odată cu apariția tiparului oamenii puteau discuta în baza aceleiași ediții de manual, Biblie, tratat șamd, și se puteau referi cu ușurință la pasaje din lucrări tipărite folosind doar pagina. Înainte de tipar paginarea nu era ceva comun).
#5. „______ ___ ______ with you lately” se întreba cu tristețe cântărețul Milo Green într-una din piesele sale. Cuvintele omise formează o întrebare la care sunt îndreptățiți să răspundă mai ales fizicienii și chimiștii. Scrieți cuvintele omise! [eng]
Răspuns: What’s the matter
(În sens direct, expresia omisă se traduce drept „Ce este materia”).
Așadar, fiți gata pentru un total de 3 zile de competiție, 5 ore de joc și 130 de întrebări din diverse domenii
Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe cuc.md.