(foto, video) Povestea unui tânăr din satul Peticeni, care a construit un mijloc de transport inedit, dar util pentru drumurile din Moldova

piataauto
Foto: piataauto.md

Unul dintre cele mai ciudate vehicule văzute vreodată în Moldova a fost creat la Peticeni, raionul Călărași, scrie expresul.md cu referință la  www.piataauto.md. E un soi de tanc Frankenstein, care are la bază mai multe componente de Lada 2106, cu un motor de Lada 2101. Tot de la autoturisme marca Lada vin cutia de viteze şi cutia de transfer pentru tracţiunea maşinii.

Este o unitate de transport gândită foarte interesant, pe șenile, fiind extrem de bine calculată şi asamblată. Cel ce a creat-o este Vitalie Toderaşcu, un om foarte talentat în ale macanicii, din satul Peticeni. A construit maşinăria acasă la el, timp de ceva mai mult de trei luni, în iarna anului 2016, a fost ajutat de tatăl său.

Anume de la tatăl său a prins dragostea pentru asemenea experimente. N-a studiat mecanica sau ingineria. O perioadă a lucrat lemnar, apoi cu camioanele. Mecanica l-a atras mereu.

Când s-a apucat de transformarea Ladei, a făcut-o mai mult de dragul experimentului, ca să iasă ceva neobişnuit, cu care să-şi distreze şi copiii și să meargă pe dealuri şi pe la pădure.

A vizionat cu tatăl său nenumărate lecţii online de inginerie, şi-au făcut calculele, au găsit şenile, o maşină pentru piese și, în cele din urmă, au reușit.

„Principalul e să te apuci, iar pe urmă mâinile te vor bucura”, a spus Vitalie pentru piataauto.md.

Vehiculul construit a devenit o vedetă locală. Timp de aproape patru ani i-a slujit lui şi familiei sale, până când motorul a cedat definitiv. Nu l-a mai schimbat. A decis să-l ducă la fier vechi, unde a fost observat de un mare amator de automobile ciudate.

În ultimii cinci ani, Vitalie a muncit mai mult în Franţa. Recent, a decis să revină definitiv acasă, la el în sat. Se pare că șansa i-a surâs chiar în ajun de an nou, talentul lui fiind remarcat. Acum ar putea să și-l folosească alături de alți amatori de mecanică pentru a da o viață nouă unor automobile vechi și demult uitate.

Fotografii de pe piataauto.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente