Universitatea #diez. „Ne leagă o relație de respect și grijă.” Laura Guțu, despre cum a reușit să lege prietenii la Facultatea de Marketing și Vânzări din Lille

resized

Laura Guțu, corespondenta noastră din Franța, studentă în anul III la IAE Lille – Școala Universitară de Management, ne-a relatat despre relațiile ei cu colegii de grupă, cât de mulți internaționali a întâlnit și care au fost circumstanțele care au contribuit la crearea unor legături mai strânse între ei.

„Anul acesta suntem doar 25 în clasă, mult mai puțini comparativ cu alte grupe, deoarece suntem prima generație care efetuează licența de marketing și vânzări în programul de Alternance, adică alternarea studiilor cu munca în companie.

Fiecare coleg de clasă este deosebit, dispune de o bogată cultură generală și este puternic în materiile studiate

În timpul orelor, colegii mei sunt foarte activi și nu ezită să acorde întrebări. Sunt și tineri foarte talentați care au devenit autonomi financiar datorită muncii lor în domeniul montajului video sau al picturii. La nivel de comunicare suntem destul de uniți, avem un grup pe Messenger în care partajăm noutăți, diverse glume, propuneri de activități împreună sau ne ajutăm cu temele pentru acasă. Înainte de carantină, organizam des ieșiri și repede ne-am obișnuit unii cu alții. Puteam merge la cafenele sau încerca noi gustoșenii gastronomice în oraș. Când erau pauze la ore, obișnuiam să stăm toți împreună, chiar dacă asta ar presupune ocuparea întregului spațiu din cantină sau din terasă.

Încă un lucru care ne-a apropiat destul de mult au fost proiectele de grup, ele ne-au oferit posibilitatea să descoperim modalitățile de lucru și preferințele fiecăruia. Pe lângă toate acestea, din cauză că suntem obligați să ne implicăm în diverse asociații studențești, un grup de colegi a creat o asociație nouă și e foarte drăguț să văd toată clasa unită, purtând hanorace de aceeași culoare și același imprimeu.

Din cauză că anul acesta am fost numită șefă de grupă, am deseori posibilitatea să interacționez cu fiecare

Apreciez faptul că am parte de încredere din partea colegilor și că aceștia apelează la mine atunci când au nevoie. Am mulți colegi care îmi sunt foarte apropiați și sunt destul de deschiși, dispuși în a mă ajuta când am nevoie, mai ales că înțeleg cât de greu mi-ar putea fi în unele momente. Ne leagă o relație de respect și grijă aș spune, lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Ceea ce am observat la ei, comparativ cu tinerii noștri, este că ei discută mult mai ușor despre viața lor personală și despre subiecte tabu cu oricine. Probabil acest nivel de sinceritate îi face să se apropie atât de mult de alți oameni.

Colegii mei sunt majoritatea francezi. Suntem doar patru internaționali și doar eu provin dintr-o țară cu populație nevorbitoare de limbă franceză. Din acest motiv, am în program ore de limbă franceză, la care am șansa să interacționez cu studenți internaționali veniți la universitate prin programul Erasmus. Acest lucru presupune că în fiecare semestru am colegi noi. Sunt tineri din Spania, Germania, Brazilia, Coreea, China, Belgia, Țările de Jos, Maroc, Rwanda. Am cunoscut și studenți români, ceea ce este îmbucurător. Avem noroc de o profesoară de limbă franceză foarte deschisă și apropiată de noi, cu care organizăm nu doar lecții interactive, dar și diverse ieșiri în oraș. Ea ne-a făcut și cunoștință cu prietenii ei, astfel oferindu-ne posibilitatea să vorbim în franceză.

Pe lângă colegii mei de clasă, obișnuiesc să interacționez cu alți tineri care îmi sunt foști colegi de asociație studențească, de obicei studenți la masterat. Sunt tineri de la care pot învăța multe referitor la public speaking sau despre atragerea unui angajator.”

Autoare: Laura Guțu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Aliona Popov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente