O altfel de retrospectivă. Care au fost cuvintele anului 2020 potrivit dexonline.ro

My Post (3)

În fiecare lună, dexonline.ro desemnează un cuvânt reprezentativ pentru perioada respectivă în funcție de evenimentele importante care s-au întâmplat sau tendințele care există în lume, dar în special în România. Vă arătăm care au fost acestea pentru fiecare lună din anul 2020.

Ianuarie

BREXIT s. n. Termen care desemnează ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, adoptată de Parlamentul Britanic în urma unui referendum consultativ din data de 23 iunie 2016. – Din engl. Br[itain] + exit (= ieșire).

Context internațional: pe 31 ianuarie, la ora 23.00, Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Februarie

CORONAVIRUS s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus.

Context internațional: spectrul coronavirusului se extinde.

Martie

CARANTÍNĂ s. f. 1. Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. ♦ Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. ◊ Carantină fitosanitară = complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor sau a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora. ♦ Restricție aplicată în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 2. Fig. Izolare. – Din rus. karantin.

Context local (RO) și internațional: carantina devine obligatorie pentru cei care se întorc în țară din țările cu risc mare (coronavirus).

Aprilie

SEPARATÍSM s. n. Tendință de separare, de desprindere dintr-un grup social (constituit); izolare, atitudine singuratică. – Din fr. séparatisme.

Context internațional: distanțarea socială va deveni normă în următoarea perioadă.

Mai

RELAXÁRE, relaxări, s. f. 1. Faptul de a se relaxa; destindere, slăbire. Bălcescu îl privește cu ochi strălucitori… căci violența lui e, în această creștere uimitoare, alternată cu clipe de relaxare. CAMIL PETRESCU, O. II 619. A fost o relaxare generală a spiritului de ordine și de autoritate. REBREANU, R. II 240. 2. (Mec.) Scădere a tensiunilor mecanice dintr-un corp plastic fără ca să varieze deformația lui.

Context local (RO) și regional: pe 14 mai a fost ultima zi a stării de urgență.

Iunie

FOFILÁ, fofilez, vb. I. Refl. A se strecura neobservat, cu dibăcie; a pătrunde, a se introduce undeva pe furiș; fig. a obține o situație bună prin înșelătorie. ♦ Fig. A se sustrage de la o îndatorire; a se eschiva. – Din fr. faufiler.

Context local (RO): a existat o campanie puternică de a nu se mai da bacalaureatul anul acesta. Spre norocul elevilor, eșuată.

Iulie

PROZELITÍSM s. n. 1. zel în a face prozeliți. 2. devotament fanatic față de o religie, ideologie, doctrină. (< fr. prosélytisme)

Context: Dumnezeu și prozelitism au fost cele mai căutate cuvinte ale lunii.

August

RECRUDESCÉNȚĂ, recrudescențe, s. f. (Med.) Revenire într-o formă mai acută a unei boli sau a unei epidemii după scăderea intensității acestora. ♦ Fig. Reluare într-un ritm mai viu, mai accentuat și mai intens a unei activități, a unei stări etc. – Din fr. recrudescence.

Context local (RO): în luna iulie, numărul de infecții noi cu coronavirus a egalat totalul cazurilor din primele șase luni ale anului.

Septembrie

TELEȘCOÁLĂ s. f. Emisiune de televiziune pentru elevi prezentată sub forma unei lecții. – Tele- + școală.
Context internațional: începe școala. Nu e încă sigur dacă în sălile de clasă sau online.

Octombrie

SCRUTÍN, scrutine, s. n. Deschiderea urnelor pentru a tria și a număra voturile; p. ext. votare, alegere, vot. Pentru membri ai comisiunei însărcinată cu tragerea scrutinului s-au votat St. Golescu, D. Brătianu sau, în lipsa sa, D. Bolintineanu și D. Golescu. GHICA, A. 783. ◊ Scrutin de listă = alegerea întregii liste de candidați de pe un buletin. Scrutin individual (sau uninominal) = votare în care pe fiecare buletin e trecut numele unui singur candidat. Scrutin public = votare care se face prin ridicare de mîini sau prin aprobări orale. ♦ Totalitatea voturilor. ◊ Expr. A despuia scrutinul v. despuia (4).

Context local (RO): alegerile locale au creat suspans și a plouat cu acuze de fraudă.

Noiembrie

MOÁȘTE s. f. pl. (În religia creștină) Rămășițe mumificate din corpul unei persoane considerate sfinte[1]p. ext. veșmânt, parte de veșmânt sau orice alt obiect care a aparținut unei astfel de persoane (și căreia i se atribuie puteri supranaturale). ♦ P. gener. Corp mumificat; mumie. ♦ Fig. Vestigii prețioase ale trecutului. – Din sl. mošti.

Context local (RO): moaștele au fost și anul acesta centrul de atracție al unei mari părți din populație, în ciuda pandemiei.

Decembrie

DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Înșelare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru a-și crea popularitate; purtare de demagog. – Din fr. démagogie.

Context local (RO): alegerile parlamentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente