Ce se schimbă în Moldova de pe 1 ianuarie 2021. Pentru ce vom plăti mai mult și ce se interzice

bani portofel diez

Destul de des auzim că multe lucruri se schimbă cu prima zi a anului. Echipa #diez a decis să colecteze într-o listă ce se schimbă în Moldova începând cu 1 ianuarie 2021. Dacă credeți că am omis ceva, vă rugăm să ne scrieți în comentarii.

Salariul pe oră garantat de 17,37 lei

Din 1 ianuarie 2021, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) se stabilește în mărime de 17,37 lei per oră sau 2 935 de lei per lună, acesta calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore lunar.

Conform art. 11 al Legii salarizării nr. 847/2002, statul reglementează salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară prin stabilirea mărimii cuantumului minim garantat a salariului în sectorul real, precum şi unele norme şi garanţii de stat (plata sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, plata orelor de noapte, plata orelor suplimentare, plata pentru orele de staţionare şi aflarea în şomaj tehnic etc.).

O nouă taxă de 120 de lei anual pentru cei care locuiesc în Chișinău

Consiliul municipal Chișinău a aprobat, pe 30 decembrie 2020, politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Documentul prevede introducerea unor taxe noi: pentru salubrizare, amenajarea teritoriului, parcare dar și o taxă care va fi percepută de la posesorii de câini. Spre exemplu, pentru salubrizare, va fi încasată anual o taxă de 120 de lei de la fiecare proprietar de imobil din Chișinău, imediat ce acesta va împlini vârsta de 18 ani. Totodată, potrivit aleșilor locali, mărimea altor taxe va fi ajustată în funcție de rata inflației.

Mecanismul de încasare a taxei pentru salubrizare este în proces de elaborare și, cel mai probabil, va veni odată cu impozitul pe bunurile imobile, care se achită, de obicei, începând cu luna mai. Taxa de salubrizare va constitui 10 lei lunar și va fi încasată o singură dată pe an de la fiecare proprietar de apartament care a atins vârsta de 18 ani și este înregistrat în municipiul Chișinău.

Mașini în etate pot fi importate în Moldova

De pe 1 ianuarie 2021, se pot importa în Moldova maşini fără limită de vârstă.

În acest sens, concomitent cu eliminarea prohibițiilor, se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport. Iată cum arată actualul tabel cu toate cotele accizului în funcţie de termenul de exploatare a mijlocului de transport.

Important este de notat că, odată cu adoptarea noilor cote a accizului necesar de achitat la vămuirea mijloacelor de transport mai mari de 10 ani, urmează să se majoreze şi cele actuale pentru maşinile mai vechi de şapte ani! Mai multe detalii, pe autoblog.md.

Angajatorii plătesc mai mult, angajații primesc mai mult

Modul de calculare și de declarare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, urmare a modificării operate, se prezintă după cum urmează:
# entitățile care vor achita, începând cu 1 ianuarie 2021, plăți salariale și alte recompense calculate pentru perioadele de până la 31 decembrie 2020 sunt obligate, la determinarea primelor nominalizate, să aplice tarifele pentru calcularea acestora stabilite pentru anul 2020 (4,5 % de angajatori, 4,5 % pentru angajați/alte persoane fizice stabilite în calitate de plătitori);
# pentru plățile salariale și alte recompense calculate pentru perioadele începând cu luna ianuarie 2021, la determinarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală se va aplica tariful în mărime de 9 % stabilit pentru anul 2021 prin Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021, nr. 256 din 16.12.2020;
# declararea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală determinate pentru luna decembrie 2020 se va efectua prin prezentarea dării de seamă forma IPC18 până pe 25 ianuarie 2021 (formular tipizat aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 126/2017);
# declararea primelor determinate pentru perioadele începând cu luna ianuarie 2021 se va efectua prin prezentarea dării de seamă forma IPC21 până în data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune (formular tipizat aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 94/2020, în vigoare de la 1 ianuarie 2021). Prin darea de seamă menționată se vor declara și primele determinate din plățile salariale și alte recompense calculate până pe 31 decembrie 2020 și achitate ulterior lunii ianuarie 2021, la care a fost aplicate tarifele pentru calcularea acestora stabilite pentru anul 2020.

Salarii mai mari pentru cadrul medical

De pe 1 ianuarie 2021, cadrele medicale din țară vor primi salarii majorate cu 30 %. Guvernul Ion Chicu a aprobat cadrul normativ secundar pentru a putea fi implementată această majorare.

Pentru acordarea salariilor mai mari, în buget sunt prevăzute cca 1,12 miliarde de lei. Această decizie vizează peste 40 000 de lucrători din domeniul sănătății.

De asemenea, proiectul prevede majorarea cu 3 % a salariilor de funcție pentru personalul administrativ-gospodăresc, analogic celui din sectorul bugetar. Suplimentar, se propune acordarea suplimentului pentru munca de noapte pentru personalul medical care activează în subdiviziunile pentru prematuri. În acest scop au fost prevăzute cca 76 600 de lei anual.

Cheltuielile necesare pentru anul 2021 reprezintă circa 1 119 326 200 de lei, dintre care 1 102 255 100 de lei pentru majorarea salariilor cu 30 % și 17 071 100 de lei – majorarea salariilor de funcție cu 3 % pentru personalul administrativ-gospodăresc.

e-Factura suferă modificări

De pe 1 ianuarie 2021, vor fi operate modificări8 în Regulamentul cu privire la Sistemul informaţional automatizat de creare şi de circulaţie a facturilor fiscale electronice „e-Factura”9. Principalele dintre acestea prevăd următoarele:
# în calitate de cumpărător, contribuabilii înregistraţi în sistem vor putea opta pentru funcţia de a primi de la furnizor facturile fiscale doar prin ciclul lung sau doar prin ciclul scurt. Respectiv, furnizorul va dispune de posibilitatea remiterii către cumpărător a facturilor fiscale fie prin ciclul lung, fie prin ciclul scurt (pct. 11);
# în cazul în care ambii participanţi la tranzacţie sunt utilizatori ai SIA „e-Factura”, la generarea facturii fiscale în cadrul sistemului vor putea fi utilizate atât ciclul lung, cât şi ciclul scurt de viaţă al facturii fiscale (pct. 14 lit. a);
# furnizorul şi cumpărătorul vor putea modifica ciclul de viaţă al facturii fiscale, din ciclul lung în ciclul scurt sau invers, conform scenariilor prevăzute în pct. 141;
# facturile fiscale expediate şi care au primit statutul de „Finisată” vor putea fi anulate de către furnizor în conformitate cu prevederile punctelor 45 şi 46;
# SIA „e-Factura” va oferi posibilitatea creării unei noi facturi fiscale în baza celei existente (pct. 501).

Reexaminarea pensiei

Din 1 ianuarie 2021, persoanele, care activează după realizarea dreptului la pensie mai mult de șapte ani, pot solicita reexaminarea pensiei.

Conform modificărilor, procesul de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă se va finaliza în anul 2023 și nu în anul 2027, așa cum prevedea legea anterioară, spune PSRM.

Potrivit lor, în anul 2020, au fost realizate două etape de reexaminare a pensiilor: pe 1 ianuarie și pe 1 iulie. Astfel, 3 142 de pensionari au beneficiat din ianuarie de o majorare medie a pensiei cu 2 005 lei. Cuantumul mediu al pensiei pentru limită de vârstă pentru această categorie constituie 4 043,96 lei.

E de menționat că, din 1 iulie, a fost recalculată pensia altor peste 19 000 de pensionari încadrați în câmpul muncii. Mărimea medie a pensiei după reexaminare constituie 5 522 de lei sau cu 2 853 de lei mai mult.

Indemnizații mai mari

Veteranii de război, dar şi alte categorii de persoane vor beneficia de indemnizaţii majorate începând cu 1 ianuarie 2021. O decizie în acest sens a fost aprobată pe 11 noiembrie de către Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege aprobat, începând cu 1 ianuarie 2021, de indemnizaţii majorate cu 200 de lei vor beneficia participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi persoanele participante la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state.

Persoanele cu dizabilităţi de pe urma războiului din categoriile specificate mai sus şi persoanele cu dizabilităţi ca urmare a avariei de la Cernobîl vor primi începând din 1 ianuarie 2021 indemnizaţii mai mari cu 100 lei. De indemnizaţii majorate cu 100 de lei vor beneficia şi persoanele decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, potrivit proiectului, dreptul la alocaţie lunară de stat în cuantum de 700 de lei se acordă persoanelor antrenate de organele puterii locale la strângerea muniţiilor şi a tehnicii militare, la deminarea teritoriului şi a obiectelor din anii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cheltuielile necesare suplimentar pentru realizarea acestei propuneri constituie 67,109 milioane de lei.

Colete în valoare de peste 100 de euro

Coletele poștale, care vor depăși valoarea de 100 de euro, vor fi impozitate din 1 mai 2021 și nu din 1 ianuarie 2021, așa cum era prevăzut inițial în proiectul Politicii bugetar-fiscale.

În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere. Potrivit documentului, Republica Moldova înregistrează o majorare rapidă a numărului de colete poștale importate, aceasta fiind determinată de creșterea comerțului electronic.

Potrivit Politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, acesta este un fenomen comun în întreaga lume, iar țările au elaborat deja modalități de gestionare a consecințelor pentru procesele vamale și aplicarea TVA.

Pungile și vesela de plastic de unică folosință, interzise

Utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei din plastic vor fi sancționate cu amenzi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.

În cadrul ședinței din 13 februarie 2020, parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege ce prevede modificarea și completarea Codului contravențional. Astfel, utilizarea/comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, a pungilor din plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, se va sancționa cu amendă între 60 și 90 UC aplicată persoanei fizice și cu amendă între 120 și 140 UC pentru persoana juridică.

Aceleași sancțiuni vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Prevederile vor intra în vigoare în data publicării documentului în Monitorul Oficial.

Reamintim că, anterior, parlamentul a aprobat modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic, iar din 1 ianuarie 2021 acestea vor fi interzise total. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

FISC-ul va fi sub acoperire și te va urmări penal

Din 1 ianuarie 2021, SFS va putea efectua urmărirea penală a unor infracțiuni economice

Conform Monitorului Oficial, din 9 octombrie 2020, a fost publicată Legea nr. 188 din 11.9.2020 prin care s-a modificat Codul fiscal, Codul de procedură penală, Legea privind statutul ofițerului de urmărire penală, Codul Contravențional și Legea privind activitatea specială de investigații.

Potrivit modificărilor făcute în Codul fiscal nr. 1163/1997Serviciul Fiscal de Stat este autoritatea administrativă care îşi desfăşoară activitatea în subordinea Ministerului Finanţelor, fiind o structură organizaţională separată în sistemul administrativ al acestui minister, constituită pentru prestarea serviciilor publice administrative contribuabililor, pentru supravegherea, controlul în domeniul fiscal, constatarea și efectuarea urmăririi penale a infracțiunilor în cazurile prevăzute de Codul de procedură penală, precum și pentru efectuarea activității speciale de investigații în conformitate cu Legea nr. 59/2012 privind activitatea specială de investigații.

Totodată, în funcţiile de bază ale Serviciului Fiscal de Stat a fost adăugată efectuarea urmăririi penale în privința infracțiunilor prevăzute la art. 241–242, 244, 2441, 250–253 și 3351 din Codul penal.

În realizarea funcțiilor sale, Serviciul Fiscal de Stat va efectua urmărirea penală în conformitate cu normele stabilite de Codul de procedură penală. În același timp, SFS şi funcţionarii fiscali, în cadrul acţiunilor de exercitare a funcţiei, vor avea dreptul să întreprindă acțiuni pentru exercitarea activității speciale de investigații aferente infracțiunilor date în competența sa, conform Codului de procedură penală, în conformitate cu Legea nr. 59/2012 privind activitatea specială de investigații.

În Codul de procedură penală al Republicii Moldova nr. 122/2003 s-au adăugat prevederi noi, potrivit cărora angajații Serviciului Fiscal de Stat pot fi desemnați ca investigatori sub acoperire.

Legea nr. 333/2006 privind statutul ofițerului de urmărire penală a fost completată cu noi concretizări, potrivit cărora în cadrul SFS, conform legii, pot fi desemnați ofiţeri de urmărire penală.

Lucru în Marea Britanie cu viză, chiar dacă ai cetățenia română

Marea Britanie introduce noi condiţii de călătorie pentru cetăţenii români, începând de pe 1 ianuarie 2021, în contextul expirării tranziţiei post-Brexit, fiind modificări în privinţa documentelor şi scopului deplasărilor. Intrarea pe teritoriul britanic se va face în baza cărţii de identitate doar până pe 30 septembrie 2021, ulterior va fi nevoie de pașaport. Românii, care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie, vor avea nevoie de vize.

Intrarea pe teritoriul Marii Britanii se va face în baza cărţii de identitate doar până pe 30 septembrie 2021, ulterior fiind necesar paşaport.

Schimbări în grila TV a abonaților Orange

Astfel, patru posturi noi au fost introduse în grila TV şi anume:

  • R LIVE HD – poziţia 57 – canal local nou, cu tematica de știri, axat preponderent pe transmisiuni live de la evenimentele de interes naţional. La fel, postul are buletine de ştiri şi emisiuni analitice;
  • Cinema 1 (СТС + Домашний– poziţia 35 – post local nou, care, începând din 1 ianuarie, retransmite programe ale canalelor СТС şi Домашний;
  • DTV HD (Рен ТВ + Пятый Канал) – poziţia 113 – post local nou, care, începând din 1 ianuarie, retransmite programe ale canalelor Рен ТВ şi Пятый Канал;
  • Discovery Channel HD – poziţia 160 – postul TV de referinţă al familiei de canale Discovery devine disponibil în format HD şi înlocuiește pe Discovery Showcase HD.

La fel, din motive de încetare a drepturilor de retransmisie pe teritoriul Republici Moldova, din 1 ianuarie 2021, nu se vor mai regăsi în grila Orange TV următoarele posturi: MBC HD, Discovery Showcase HD, Fine Living HD, МИР Premium HD şi Bolt HD. Canalul Familia Domashniy îşi schimbă locul în grilă şi acum va fi disponibil tuturor clienţilor TV digital la poziţia 125.

Nu așteptați factura fizică de la Moldtelecom

Din 1 ianuarie 2021, factura pentru servicii de la Moldtelecom va fi înlocuită cu factura electronică, o alternativă mai sigură şi eficientă de monitorizare a contului. Pentru a plăti pentru serviciile de telefonie mobilă, folosiți numărul dvs., iar pentru a plăti pentru servicii internet/televiziune, utilizați numărul contractului.  Detalii despre cum să vă activați factura online vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente