„Prima dată când mi-am ținut fiica în brațe eram atât de copleșit de emoții, era atât de fragilă și mică.” Artiom Pasari, un Tată Bun

Screen Shot 2020-12-29 at 16.29.15

Locul pe care femeile și bărbații îl au într-o societate este dictat de obișnuințele comportamentale, devenite în timp clișee și norme nescrise. Presiunea socială întărește și mai mult aceste norme, răspândind pe larg violența și inegalitatea. Însă, modul în care, astăzi, bărbații și femeile își exercită masculinitatea și feminitatea, este o alegere pe care fiecare dintre noi o poate face, optând, atât în societate, cât și în familie, pentru un comportament care presupune respect și responsabilități egale.

Participarea egală a bărbatului în viața de familie, educația copiilor, partajarea lucrului casnic, este o normalitate, care nu poate fi înlocuită doar prin faptul, că bărbatul aduce banii în casă sau se consideră capul familiei.

Artiom Pasari este un tată implicat, dedicat și își ajută soția în partajarea responsabilităților casnice. Află istoria lui Artiom mai jos.

Artiom Pasari are 31 de ani și locuiește la Florești, unde muncește la întreprinderea sa. Alături de soție, cresc o fiică, căreia îi oferă ambii toată grija și dragostea lor. „În timpul sarcinii m-am străduit să fiu permanent alături de soția mea, să simtă umărul meu, sprijinul meu, pentru că este nevoie.

Prima dată când am ținut-o pe Amelia în brațe eram atât de copleșit de emoții, încât mă temeam să o țin. Era așa de fragilă, că îmi era frică.”, își aduce aminte Artiom. Sunt niște emoții de neredat, pe care trebuie să le simtă fiecare persoană, fiecare bărbat, fiecare tată – este ceva de nedescris. Pentru Artiom totul a fost o nouă experiență. În fiecare zi vezi o nouă mișcare, simți ceva nou la copilul tău, observi cum se mișcă și se dezvoltă. Iar pentru fiecare mișcare stai mereu cu ochii în patru și ești foarte atent, ca să nu se supună vreunui risc. „Peste tot unde mă duceam, Amelia a fost prezentă cu noi. Așa, în felul meu, sunt foarte atașat de fiica mea.

Tatăl a avut multe responsabilități pe parcursul creșterii copilului: prima a fost schimbatul scutecului. Odată cu apariția copilului, tatăl spune că a devenit mai responsabil, și a înțeles că copilul său este o parte din el, și trebuie să facă tot ce îi stă în puteri ca să îi ofere o viață și un viitor mai bun.

Din activitățile casnice, spăl vasele, fac curat, mătur, șterg podeaua, dau mâncare la câini, particip la lustruirea ferestrelor și teracotei în baie. De exemplu, astăzi soția mea este la muncă, iar noi împreună cu Amelia, am făcut curățenie prin casă, am udat florile, apoi am colorat. În a doua parte a zilei ne schimbăm cu soția, ea vine acasă, se mai odihnește, eu plec la muncă și copilul face deja alte activități împreună cu mama.” 

Artiom crede că una dintre cele mai importante valori transmise copiilor este omenia. Acest lucru încearcă să o învețe pe fiica sa, să manifeste respect față de sine și față de cei din jur, față de oamenii din cercurile în care ne aflăm și, în general, față de toată lumea. 

Un sfat pentru toți bărbații ar fi să-și susțină soțiile și, nici într-un caz, acestea nu trebuie să fie chinuite. Femeia trebuie susținută și respectată. Să fii un tată bun înseamnă să simți fiecare răsuflare a copilului tău și a soției tale, să simți de ce au nevoie ei și, ca partener, să faci față acestor lucruri, să fii un exemplu pentru ei.”, mai spune tatăl.

Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.

Fii un tată bun!


Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente