Universitatea #diez. Cum reușește să-și organizeze timpul la Facultatea de Medicină Generală și care ar fi sfaturile pentru o învățare cât mai eficientă, aflăm de la Victoria Iaconi

resized

Victoria Iaconi, studenta Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, ne-a relatat care sunt materiile pe care le studiază la facultate, cum își organizează timpul săptămânal și cât timp alocă pentru fiecare curs de studiu.

„Un lucru foarte interesant pe care l-am observat în prima zi de studii este că liceul și facultatea sunt două lumi paralele care nu se intersectează nici la nivel de orar, nici la cel al rutinei.
Ceea ce m-a ajutat să mă organizez a fost că, pe parcursul anilor de liceu, am învățat cum să-mi gestionez timpul corect, cum să-l folosesc cât mai eficient ca să fiu cea mai productivă.

Mereu participam în diverse activități de voluntariat, concursuri, olimpiade și, implicându-mă activ în diverse proiecte, era nevoie să-mi organizez timpul în asemenea mod ca să le reușesc pe toate.

La liceu, aveam ore de la 8.30 până la aproximativ 15.00, iar la facultate programul diferă foarte mult. Am cursuri de la ora 8.0 până la șase seara sau de la opt dimineața până la 11 dimineața.
Pentru ca să pot studia cât mai eficient, am fost nevoită să-mi schimb rutina zilnică de foarte multe ori ca să găsesc acel punct de mijloc care să-mi permită să am suficient timp pentru însușirea tuturor materiilor.

În această perioadă, am realizat că la facultatea de medicină înveți cum să înveți

În primul rând, pentru a reuși să învăț cursurile, am un calendar în care îmi scriu cu o săptămână înainte tot ce trebuie să studiez pentru zilele respective. De exemplu:
# zilele de luni, marți și miercuri le aloc pentru studiul la anatomie;
# ziua de joi – pentru biofizică;
# vinerea – pentru biochimie;
# sâmbătă învăț orice alt obiect sau ce nu am reușit în timpul săptămânii.
Pe zi aloc acestui proces în jur la cinci sau șase ore, uneori poate ajunge și la opt ore.

Încerc să rezerv ziua de duminică pentru relaxare și timp liber, deoarece după zile lungi de studiu, este necesară reîncărcarea bateriilor pentru a putea face față următoarei săptămâni.

În ianuarie vine sesiunea, iar acest «lux» de câteva zile libere le voi dedica studiului pentru a face o sinteză a tuturor cursurilor din acest semestru.

Cele mai interesante și stimulative cursuri pentru mine sunt anatomia și biochimia

Acestor cursuri le dedic cea mai mare parte din timpul meu, fiindcă este un volum mare de informație, dar și pentru că sunt materiile fundamentale care îmi vor fi de folos pe parcursul anilor de facultate și în viitoarea mea carieră.

La anatomie, în acest semestru învățăm despre aparatul locomotor (scheletul, articulațiile și mușchii), vedem cum se fac disecțiile, studiem originile, inserțiile, acțiunea și traiectul fibrelor musculare, structurile oaselor. De asemenea, pătrundem în esența unei ramuri a anatomiei ce studiază evoluția ontogenetica și dezvoltarea intrauterină a organismului uman – embriologia.

La biochimie, studiem viața la nivel molecular și aplicăm principiile și metodele chimiei în analiza și explicarea proceselor viului de la nivelul atomilor și moleculelor până la structura și funcția biologică. Învățăm despre aminoacizi, proteine, vitamine.

Toate disciplinele sunt la fel de importante și complexe, iar acest lucru face ca medicina să fie o artă nobilă.

Și acum vin cu niște sfaturi celor care doresc să-și organizeze timpul cât mai eficient:
# trebuie să-ți structurezi din timp materia pe care urmează să o înveți pentru ca să-ți oferi mai multă claritate;
# nu uita de plimbări în aer liber, deoarece creierul are nevoie de o aerisire și timpul petrecut afară e la fel de important ca învățatul;
# ai grijă de regimul pe care ți-l creezi și încearcă să respecți perioadele de somn.

Organizarea timpului este o abilitate importantă pentru fiecare, căci doar astfel se reușește atingerea scopurilor și a lucrurilor pe care ni le dorim. Plus la toate, nu trebuie să mai lăsăm nimic pe ultima sută de metri în momentul în care totul e pus la punct și timpul nostru este organizat și împărțit corect.”

Autoare: Victoria Iaconi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente