(doc) Persoanele cu statut HIV-pozitiv din Moldova au obținut dreptul la adopția și tutela copiilor

Family-Cutout_Heart_Fotolia_101077810
Foto:cffutures.org

La începutul acestei săptămâni, pe 22 decembrie 2020, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis un ordin care asigură dreptul la adopție, tutelă și curatelă a unei persoane cu statut HIV-pozitiv.

Conform unui comunicat emis de „Inițiativa Pozitivă”, acum este interzis refuzul unei persoane de a deveni părinte adoptiv, tutore sau curator din motiv că este seropozitivă.

„Politicile promovate de minister au la bază principiul nondiscriminării. Nici o persoană nu trebuie să fie discriminată, indiferent de statut, de gen sau de starea de sănătate. Fiecare persoană are dreptul la sănătate, educație, familie, la muncă. O astfel de societate trebuie să consolidăm în Republica Moldova. Mulțumesc echipei A. O Inițiativă Pozitivă pentru colaborare și munca în echipă, astfel încât drepturile persoanelor cu statut HIV – pozitiv să fie respectate”, a menționat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Discriminarea este principala forță motrice a epidemiei HIV. Anume din acest motiv, legile și actele normative din domeniul discriminării necesită o atenție specială și o revizuire. Sunt mândru că în 2020 am reușit să depășim încă o barieră discriminatorie. De acum înainte, orice persoană seropozitivă, orice cuplu discordant poate efectua adopția sau institui tutela unui copil. Am egalizat încă o dată drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV cu drepturile persoanelor care nu sunt seropozitive – anume așa și trebuie să fie! Această victorie, ca și multe altele, a devenit posibilă datorită inițiativei societății civile și deschiderii structurilor de stat, în acest caz Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anume acest format de interacțiune este favorabil pentru soluționarea pas cu pas a problemelor prioritare care vizează îmbunătățirea calității vieții cetățenilor Moldovei”, a declarat Ruslan Poverga, director general al A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente