FEIE a UTM a celebrat Ziua Energeticianului prin desfășurarea Electric Hackathon 2020. Cine sunt câștigătorii

5_X-DEVELOPERS-1030×579

Facultatea Energetică și Inginerie Electrică a UTM a celebrat Ziua Energeticianului, marcată tradițional pe 22 decembrie, printr-o amplă competiție studențească în domeniu – „Electric Hackathon 2020”. Evenimentul s-a desfășurat într-un local pe potriva semnificației acestei importante competiții – FabLab, cel mai mare atelier de prototipare și producție la scară mică din Republica Moldova, deschis mereu pentru cei care-și doresc să dezvolte proiecte transformaționale pentru comunitate.

Destinată studenților cu abilități în programarea Arduino, mișcarea și acționarea electrică, printarea 3D, competiția s-a desfășurat sub genericul „Turn ON your power”. Timp de 2 zile (18 și 19 decembrie 2020) cele 4 echipe înscrise în concurs și-au propus să construiască un produs ingineresc creativ – o instalație electrică programabilă cu o cabină ce se va deplasa într-un spațiu cu dimensiunea 1/4 m3. Cei 16 participanți au fost asigurați cu câte un set de componente arduino, piese electrice, electronice și mecanice, beneficiind de suportul profesorilor FEIE – Marcel BURDUNIUC, Lucian GRUȘAC, Constantin BOROSAN, a experților din cadrul FabLab – Ina BOTNARU și Vladimir SCUTELNIC, dar și de susținerea sponsorilor – SA Red-Nord, Volta, USAID Moldova, UKaid, Tekwill, scrie utm.

Echipa HIGH VOLTAGE CLUB (Danu CIBOTARI, Ștefan CRÎJANOVSCHII, Ion NIȚELEA, Cristi GODOROJA) și-a propus să construiască o instalație programabilă, cu cabină, capabilă să se miște în spațiu și să se parcheze automat într-o parcare multietajata construită în acest scop, dorind să demonstreze că aceasta este o soluție optimă pentru orașul Chișinău, unde spațiul destinat parcărilor este limitat.

Ideea echipei AD INFINITUM (Gheorghe VÎRLAN, Octavian COJOCARI, Igor GROSUL, Dmitrie AGRICI) a constat în realizarea unei macarale turn, controlată manual, capabilă să se miște pe o anumită distanță, să se învârte la 180° și să ridice și coboare greutăți – un proiect hand-made simplu de asamblat, care poate fi folosit în orice tip de construcție.

Echipa INOVAPARKING (Ion PLEȘCA, Corneliu RĂILEANU, Mihai GUȚU, Valentin BÂNZARU) a propus o creație inginerească pentru o problemă cotidiană – o parcare automatizată.

Iar echipa X-DEVELOPERS (Ian ZABRODNÎI, Grigore GUȚU, Ilia MITIOGLO, Marcu MARDARE) a creat un aspirator inteligent care să funcționeze de sine stătător, dirijat de un microcontroller Arduino care va primi semnale de la senzorii infraroșii, amplasați pe partea din față a robotului. Robotul este capabil să ocolească obstacolele, oprindu-se și schimbându-și traseul.

Instalațiile create în cadrul concursului au fost apreciate de către un juriu competent: Ilie NUCA, șef Departament Inginerie Electrică, FEIE-UTM; drd. Constantin BOROSAN, lector, Departamentul Energetică, FEIE-UTM; Mariana POGRIBAN, șef Departament Marketing, VOLTA, și Vladimir SCUTELNIC, reprezentant FabLab Chișinău, care a desemnat învingătorii:

Locul I (95 puncte) – X-Developers;

Locul II (90 puncte) – AD-Infinitum;

Locul III (88 puncte) – InovaParking.

Premiul „Simpatia publicului” a fost decernat echipei X-Developers.

Felicitând participanții și învingătorii concursului, decanul FEIE, conf. univ., dr. Victor GROPA, a subliniat implicarea activă a studenților în această primă ediție a competiției „Electric Hackathon”, concursul urmând a fi organizat în continuare întru promovarea spiritului inovativ și a creației inginerești.

###

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente