„Acest proiect a redimensionat activitatea cotidiană, a revoluționat-o”, interviu cu Ion Condrea, profesor de limba și literatura română

cover

În cadrul proiectului Educație Online, etapa I și II au fost și sunt implicate cadre didactice de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Învățători de clase primare și profesori la diferite discipline școlare, au activat în cadrul proiectului atât în calitate de autori de lecții, cât și în calitate de avizori, fiind protagoniștii lecțiilor video disponibile în biblioteca digitală și pe canalele de Youtube în limba română și rusă.

Ion Condrea este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ion Inculeț” din satul Vorniceni, raionul Strășeni și specialist la Direcția Învățământ Strășeni. Activează în calitate de profesor de la absolvirea UPS „Ion Creangă”, în anul 1986. Domnul Ion afirmă că nu a părăsit catedra nici pentru o clipă. Întotdeauna a știut că a fi profesor este segmentul de responsabilitate care i-a fost sortit.

Activitatea în proiectul Educație Online

În cadrul proiectului Educație Online am activat și în calitate de profesor și autor de lecții, am elaborat scenarii pentru 21 de lecții video pentru clasa a X-a. M-am implicat și în calitate de avizor al lecțiilor elaborate, pe care le-am filmat împreună cu echipa din Strășeni. În total am realizat 76 de lecții pentru învățarea online la limba și literatura română pentru elevii claselor a X-a.

A fost o provocare…

Acest proiect l-am considerat chiar o mare provocare! Întâi de toate, a  fost o resetare a competențelor digitale, apoi un proces de creație didactică, și, nu în ultimul rând, o posibilitate de a te privi dintr-o parte. Or, adesea suntem tentați să ne complacem în ceea ce facem. Proiectul Educație Online a redimensionat activitatea cotidiană, a revoluționat-o.

Prima experiență în procesul de filmare

Cum a fost și este pentru Dumneavoastră această experiență? Care au fost primele senzații și emoții? Cum va descurcați cu această ocupație?

Inițial am avut unele temeri. Dar să știți că e o activitate care te cucerește, te îndeamnă să cauți, te predispune la ieșirea din zona de confort și lucrul acesta m-a captivat. De menționat că am avut o asistență organizațională competentă. Mulțumim pentru susținere doamnei D. Munca-Aftenev și dnei S. Gâlcă. 

O bibliotecă digitală pentru viitorul educației

Vin din vârsta scepticismului și nu pot fi euforizat atât de simplu. Înțeleg obiectivul proiectului, subsemnez fiecărei speranțe, dar sunt sigur că lui rezidă în atitudinea profesorilor la clasă față de el, în operaționalizarea/ administrarea/ utilizarea lecțiilor online (apropos, în cheia lecțiilor inversate),  precum și de interesul elevilor pentru studii de calitate.

Ne-am conformat pandemiei COVID-19

Situația creată de pandemie a demonstrat, (dacă cineva a uitat!), că suntem fragili. Suntem un fel de sticle umane. Ne putem transforma în cioburi în fiecare clipă, de aceea, e important să utilizăm timpul la randament maxim și să ne grăbim să trăim. Dacă vă referiți la dificultățile din procesul educațional, atunci cred că sunt persoane responsabile și avizate să răspundă competent și complet la ele.

Învățământul la distanță 

Nu sunt „fan” al acestui tip de învățământ, dar e o realitate. Îmi pare rău că se pierde statutul de elev, se liberalizează exagerat procesul. Și n-ar fi rău momentul acesta, dacă societatea ar fi pregătită pentru a percepe legile noii existențe „online”. Dar avem, la moment, un socium bântuit de probleme de tot felul, încât această alunecare spre pierderea importanței studiilor de calitate trece neobservată. Și e trist.

Profesorul de limba și literatura română, Ion Condrea a transmis tuturor sănătate și responsabilitate civică! Acesta a mai menționat că nu este o urare banală, or, numai un om bine pregătit știe că este important pentru sine, pentru familie și pentru societate.

Etapa a doua a proiectului Educație Online este implementată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, cu suportul Direcției generale educație, tineret și sport, Universitatea Tehnică a Moldovei, Centrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicaționale în Educație, Clasa Viitorului, Tekwill, Crunchyroll și Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente