Proiectul „Mulțumim Eroilor!” intră în ultima fază și, una câte una, camere moderne destinate odihnei personalului medical sunt deschise în spitale.
Lansat în mijlocul verii de către „Bere Chișinău”, proiectul „Mulțumim Eroilor!” a fost chemat să exprime recunoștința celei mai renumite beri din Moldova, a companiei producătoare și a tuturor consumatorilor săi pentru medicii care se află în avangarda luptei cu COVID-19, riscându-și propriile vieți, pentru a le salva pe cele ale pacienților.
Astfel, compania Efes Moldova a produs o serie limitată de bere „Chișinău Mulțumim Eroilor!”, după o rețetă special elaborată cu această ocazie. Profitul integral de la comercializarea acestei beri a fost îndreptat de către companie spre amenajarea camerelor de odihnă pentru personalul medical, aflat în spitalele-centre COVID.
Acțiunea a permis fiecărui consumator al Berii Chișinău să contribuie la proiect, astfel încât fiecare dintre aceștia poate să fie mândru și să se simtă parte la rezultatele campaniei.
Primele două camere de odihnă și-au deschis ușile în secția „Reanimare COVID” la Institutul de Medicină Urgentă din capitală, acolo unde zilnic sunt internați și tratați bolnavi cu forme grave ale infecției din toată țara.
Camerele sunt dotate cu canapele ortopedice confortabile, fotolii extensibile, mese și scaune ergonomice și sunt echipate cu frigidere, umidificatoare și aparate de cafea și ceai, precum și dulapuri de bucătărie și pentru haine.
„Ca și companie, am avut trei sarcini principale în acest an, a menționat la evenimentul de deschidere a camerelor Ludmila Andronic, directoare Afaceri Corporative Efes Moldova. Prima – să oferim condiții sigure de muncă angajaților, reducând riscul infectării ca, inclusiv, să nu punem presiune pe sistemul medical. Si noi am reușit să nu punem pe umerii medicilor probleme, având un număr minim de colegi infectați. A doua sarcină a fost continuitatea afacerii și aici am reușit se asemenea să fim eficienți astfel, fiind unul dintre cei mai importanți plătitori de taxe din țară, am contribuit la sustenabilitatea fondurilor bugetare într-un an când a fost nevoie acută de finanțe. Iar cea de a treia sarcină a fost să ajutăm societatea în care activăm să depășească perioada de criză. Sistemul medical a fost afectat în mai multe moduri, dar nouă nu s-a părut foarte important acolo unde bate inima sistemului – la asigurarea unor condiții decente de muncă pentru doctori. Într-un mod în care acești eroi să activeze în condiții bune nu doar în pandemie, ci și mult după”.
La rândul său, Mihail Ciocanu, directorul IMU, a ținut să mulțumească companiei pentru actul generos, menționând că „această secției este în permanentă alertă. Oamenii lucrează în ture de 24 de ore, schimbându-se la fiecare patru. Și acum vor putea să se recupereze mai ușor, mai confortabil, or un medic un pic mai odihnit înseamnă un medic mai plin de forțe.
Altă cameră de odihnă a fost deschisă la Maternitatea Nr. 2 din Chișinău, unde, de asemenea, au fost instalate mobilier și tehnică nouă, au fost create toate condițiile necesare pentru ca medicii în pauzele de tură să se recupereze și să revină apoi cu noi forțe la activitatea lor.
„Suntem extrem de recunoscători companiei Efes Moldova pentru acest gest minunat. Vă mulțumim că ați investit într-un proiect care contribuie la motivarea cadrelor medicale să rămână acolo unde este nevoie de ele și să continue lupta. Noi am primit prima pacientă în maternitate la 19 martie. Și de 10 luni suntem într-o permanentă tensiune. Am trăit diverse stări – de la frică, incertitudine, deznădejde, până la încredere în forțele proprii și optimism. Și în aceste 10 luni ni sa-u făcut multe promisiuni. Multe nu s-au materializat. Iar spre sfârșitul anului deja nici promisiuni nu se mai fac și tot mai des suntem blamați. Dar ceea ce ne-ați oferit dumneavoastră, este chiar peste așteptările noastre, chiar ne face să ne simțim tratați ca niște eroi. Este o cameră excelentă, în care în acele 30 minute de pauză doctorii vor veni cu plăcere și cu recunoștință”, a menționat Tatiana Gutium, directoarea Maternității.