Prin Moldova, România și Ucraina. Ruta cultural turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” ar putea fi extinsă

My Post (14)

Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, care cuprinde obiective turistice tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României, s-ar putea extinde și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare au fost discutate în cadrul unui forum dedicat, desfășurat în data de 17 decembrie 2020. Evenimentul organizat de Agenția de Investiții a avut loc în format hibrid (fizic și online), întrunind reprezentanți din Republica Moldova, România și Ucraina.

Prima rută transfrontalieră din regiune, „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost creată în 2019 și cuprinde 29 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric de numele voievodului. Proiectul a fost dezvoltat în contextul în care Agenția de Investiții este un important partener de dezvoltare a sectorului turistic, creând platforme de promovare și susținere a actorilor din industrie.

Ruta cultural-turistică „Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt” parcurge circa 2.000 km și străbate optsprezece localități din România, unsprezece localități din Republica Moldova și treispezece domenii viticole, oferind, astfel, turiștilor o lecție de istorie și de spiritualitate prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de mănăstirile ctitorite, cetățile fortificate, hrubele (beciurile domnești) vechi de peste 500 de ani, a căror continuitate s-a păstrat până în zilele noastre și, nu în ultimul rând, a muzeelor în cadrul cărora sunt organizate expoziții cu vestigii din timpul domniei Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, pe lângă atracțiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiționale, 34 din Republica Moldova și 46 din România, care oferă turiștilor o experiență diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.

Pentru a fi considerată internațională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” trebuie să traverseze 3 state, de aceea extinderea traseului în Ucraina este un pas firesc de promovare și internaționalizare a rutei.

Odată cu extinderea sa, ruta va putea obține certificarea Consiliului Europei, care oferă numeroase beneficii: posibilitatea de a participa la forumul anual consultativ; instruiri pentru țările membre, pentru funcționarii publici, organizațiile turistice; acțiuni de sporire a legăturilor de rețea și vizibilitate, dar și oportunități de finanțare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente