10 ani de e-Guvernare în Moldova. Oamenii și instituțiile care contribuie la digitalizarea serviciilor guvernamentale din țară

20201218-001

Astăzi, Agenția de Guvernare Electronică celebrează 10 ani de activitate. Cu această ocazie, a fost organizată o Gală a Premiilor de Excelență unde au fost premiate instituțiile și persoanele care au contribuit și continuă să contribuie la digitalizarea serviciilor guvernamentale din țară.

„E o premieră pentru e-Guvernare să ofere premii de excelență, dar afirmăm cu certitudine că avem motive întemeiate să oferim aceste trofee și avem oameni demni pentru ca să ia aceste trofee. Acum 10 ani, a fost inițiat procesul de e-transformare și a fost înființat Centrului de Guvernare Electronică pentru a îmbunătăți comunicarea cu cetățenii pe cale digitală. În tot acest timp, am reușit să facem schimbări substanțiale în modul de interacționare a cetățenilor și antreprenorilor cu sistemul de guvernare. Am reușit să implementăm servicii accesibile oricând și oriunde pentru cetățenii noștri și continuăm să dezvoltăm aceste servicii. Astăzi, la distanță de 10 ani, avem propriul sistem autentic pe care multe alte state îl pot lua ca exemplu, care ne-a adus și premii internaționale”, a declarat Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică (AGE).

Directorul AGE a menționat și gama largă de servicii digitale pe care agenția a reușit să le lanseze inclusiv în acest an. Este vorba despre o serie de servicii care vin să simplifice interacțiunea dintre cetățeni și serviciile publice, ca de exemplu: MPass, MSign, MPay, MCloud, MConect, MNotify, portalul guvernamental de date, portalul de servicii publice, Portalului Antreprenorului etc.

Toate aceste servicii au scopul de a simplifica o serie de acțiuni pe care trebuie să le facă cetățenii în mod fizic, de exemplu să stea la coadă pentru a achita o factură sau a primi un anumit document.

În cadrul galei de performanță, au participat atât angajații AGE, cât și instituțiile partenere, dar și reprezentanți ai statului.

„Aplicarea tehnologiei în sistemul serviciilor publice a simplificat esențial interacțiunea dintre cetățeni și serviciile guvernamentale. Prin intermediul acțiunilor întreprinse de-a lungul timpului de către AGE, s-a ajuns la reducerea costurilor administrațiilor publice, la scăderea evaziunilor fiscale, la sporirea eficienței muncii etc. AGE este acea entitate care implementează toate eforturile pentru realizarea agendei digitale din Moldova. Sunt ferm convins că e-transformarea va rămâne și în continuare agenda noastră o prioritate”, a menționat Adrian Ermurachi, secretar adjunct al guvernului.

Ermurachi a oferit diplome de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova pentru cei mai merituoși angajații ai AGE. Vezi lista acestora mai jos.

# Iurie Țurcan, director al agenției AGE
# Vlad Manoil, șef direcția servicii și platforme AGE
# Cornelia Amihalachioaie, șefa serviciului planificare strategică, monitorizare și evaluare AGE
# Sergiu Bedros, șef al secției management produse de platformă AGE
# Olga Tumuruc, șefa serviciului schimb de date și interoperabilitate AGE
# Edurad Fricățel, șef al agenției juridice AGE
# Dumitru Postu, manager proiect AGE
# Elena Adam, specialist achiziții AGE
# Artur Reaboi, arhitect de sisteme informatice AGE
# Igor Bercu, manager proiecte AGE
# Diana Zaharia, șefa direcției management instituțional AGE

„Munca noastră este exemplificată prin acele servicii electronice pe care cetățenii le pot accesa de la distanță. Cu aceeași ardoare de a aduce schimbări în instituțiile de stat ale Republicii Moldova, vom continua să muncim și în viitor. Noi avem drept scop ca serviciile publice să devină mai calitative, mai eficiente și mai accesibile pentru cetățeni. AGEE și-a menținut nucleul persoanelor care au fost angajate în 2010 și acesta este un lucru de care ne mândrim foarte mult. În spatele acestor diplome stau oameni profesioniști în care poți avea încredere”, a declarat Diana Zaharia, șefa direcției management instituțional AGE.

„Astăzi, marcăm un deceniu de la crearea instituției care și-a asumat crearea unui nou sistem de servicii bazat pe digitalizare. AGE a devenit promotorul principial al e-Guvernării, funcționând ca un catalizator al interacțiunii dintre guvern și cetățeni. Prin intermediul acestuia, cetățenii au la dispoziție mijloace moderne tehnologizate pentru a-și exercita de atribuțiile de cetățeni. AGEE a avut și are privilegiul de a fie susținută de partenerii externi. Astfel, am reușit să rezolvăm probleme de ineficiență, netransparență, corupție etc. AGEE s-a angajat într-un proces de reformă menit să îmbunătățească interacțiunea dintre guvern și cetățean. Ne-am propus să sprijinim modernizarea instituțiilor publice din țară. Acești 10 ani reprezintă doar punctul de cotitură pentru o nouă etapă de dezvoltare în guvernarea electronică”, declară Gherghe Ursoi, director adjunct AGE.

Diplome a fost oferite nu doar de către guvern, ci și de Agenția de Guvernare Electronică, care oferit premii de excelență pentru persoanele și instituțiile care colaborează fructuos cu AGE de-a lungul timpului. Lista premianților o găsiți mai jos.

#Adrian Ermurache, secretar adjunct al guvernului
# Stela Mocanu, prima directoare a AGE
# Agenția Servicii Publice
# Casa Națională de Asigurări Sociale
# Biroul Băncii Mondiale în Republica Moldova

„Felicit AGE pentru rezultatele frumoase obținute. Am avut o colaborare excepțională în acești ani. AGE e preluat digitalizarea în țară dezvoltând o mulțime de platforme utile pentru cetățeni. Multe țări abia acum încep să rezolve problemele pe care Moldova a început să le rezolve cu 10 ani în urmă, odată cu crearea Centrului de Guvernare Electronică. De asemenea, Moldova e una dintre primele țării în lume care implementează Mobile ID. Felicitări AGE pentru activitatea pe care o fac!”, a declarat Anna Akhalkatsi, directoarea Biroul Băncii Mondiale în Republica Moldova.

# Cancelaria de Stat a Republicii Moldova
# Serviciu Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică
# Universitatea Tehnică a Moldovei
# Primăria municipiul Chișinău

„Mai avem o cale foarte mare de parcurs pentru a face față altor orașe din lume la acest capitol. Digitalizarea serviciilor este una fundamentală, este importantă mai ales în COVID. Este un lucru absolut necesar pe care trebuie să-l facem. Avem câteva proiecte frumoase lansate, cum ar fi în domeniul educației, de exemplu educatieonline.md. De asemenea, am reușit să monitorizăm pacienții la domiciliului. Nu trebuie să ne fie frică, trebuie să avem curaj și voință”, a menționat Ion Ceban, primarul Chișinăului.

# Companie QSystems
# Victor Guzun, promotor activ al e-Guvernării

„Importanța și complexitatea activității dvs. este una enormă. Dvs. nu doar digitalizați servicii, dar de 10 ani revoluționați activitatea guvernamentală. Este foarte important ca această problemă (pandemia) să o utilizăm ca pe un catalizator pentru dezvoltarea e-Guvernării. Orice stat care vrea să fie un stat dezvoltat trebuie să îndeplinească aceste soluții. Vă doresc să aveți posibilitatea să oferiții soluții noi și simple pentru cetățeni”, a menționat Victor Guzun.

Întreaga ceremonie poate fi urmărită în videoclipul de mai jos.

Despre Agenția de Guvernare Electronică

În 2010, Guvernul Republicii Moldova a lansat procesul de e-transformare a guvernării în august 2010 fiind creat Centrul de Guvernare Electronică, instituție publică în subordinea Cancelariei de Stat, cu scopul îmbunătățirii guvernării prin aplicarea intensă a tehnologiilor informaționale.

În data de 8 mai 2018, ca urmare a măsurilor de consolidare a centrelor de date în sectorul public și de raționalizare a administrării sistemelor informaționale de către guvern, denumirea Instituției publice „Centrul de Guvernare Electronică (E-Government)” a fost schimbată în Instituția publică „Agenția de Guvernare Electronică”.

Echipa Agenției este formată din profesioniști care vin cu o abordare sistemică pentru a moderniza serviciile publice și pentru a apropia guvernarea de cetățenii Republicii Moldova. Proiectele gestionate de Agenția de Guvernare Electronică pe segmentele e-transformare a guvernării și modernizarea serviciilor publice sunt implementate cu ajutorul Băncii Mondiale.

Din 2011 până în prezent, Agenția de Guvernare Electronică a realizat cu succes peste 100 de produse de e-Guvenanță în cadrul a peste 20 inițiative de e-transformare și de modernizare a serviciilor publice administrative, edificând o platformă durabilă pentru modernizarea serviciilor publice și alte inovații în guvernanță. Beneficiarii produselor de e-transformare sunt cetățenii și vizitatorii Republicii Moldova, mediul de afaceri și instituțiile publice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente