Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au prezentat astăzi rezultatele celui de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova.
Al treilea studiu a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie 2020 pe un eșantion probabilist de 1 001 persoane din 404 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3 %.
Vezi mai jos care sunt principalele rezultate ale sondajului efectuat.
Procentul respondenților care consideră că există o probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 a crescut (de la 33 % în iulie la 41 % în noiembrie) și că aceasta ar fi grav (de la 23 % în iulie la 29 % în noiembrie). Percepțiile riscului de infectare sunt mai mari în grupul persoanelor în vârstă și al femeilor.
Studiul trei atestă o reticență înaltă a oamenilor față de testare. Astfel, 38 % dintre respondenți nu ar face testul dacă nu ar avea simptome după ce vor fi fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Motivele principale ale acestei reticențe se rezumă la faptul că întreaga procedură este costisitoare (41 %) sau există neîncredere în teste (39 %) și frică de infectare la locul testării (18 %).
72 % dintre respondenți (în creștere cu 6 % față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.
Comparativ cu studiul precedent, a scăzut semnificativ procentul respondenților care consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus (de la 59 % în august la 46 % în noiembrie).
Peste 92 % din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 de secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale.
Acceptarea unui vaccin este în proporție de 31 %. În acest context, 70 % dintre respondenți sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta.
Fiecare a patra persoană adultă (24 %) nu crede că noul coronavirus este real sau nu este sigură că acesta există.
Următorul studiu este planificat pentru ianuarie 2021.