Șase municipii din Moldova vor fi transformate în orașe atractive până în anul 2027

ford_city_tomorrow1

Guvernul planifică, în perioada 2021-2027, să transforme șase municipii din Moldova în centre regionale dezvoltate. În acest scop, a fost aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Costul total al programului constituie 2,781 miliarde de lei, sumă care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează:
# Cahul – 545,6 milioane de lei;
# Comrat – 460,9 milioane de lei;
# Ungheni – 641,6 milioane de lei;
# Edineţ – 254,1 milioane de lei;
# Soroca – 629,5 milioane de lei;
# Orhei – 232,3 milioane de lei.

Obiectivul programului este de a crea în țara noastră o rețea de orașe-poli de creștere regională, atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Acest fapt va genera creșterea ocupării forței de muncă și va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.

Programul prevede implementarea unor proiecte care reflectă prioritățile individuale specifice ale fiecărui municipiu. Proiectele vor ține de reabilitarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport urban, construcția piețelor agroalimentare, amenajarea zonelor de odihnă și agrement, dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, extinderea rețelelor de canalizare ș.a.

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 de milioane de lei sau 30 % din costul programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 milioane de lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente