„CEFTA în pandemie: Realizări și Provocări” a fost titlul Conferinței hibride de astăzi, deschisă la Jahorina, Bosnia și Herțegovina pentru a marca sfârșitul Săptămânii CEFTA 2020. Evenimentul de închidere a urmat după câteva zile de întâlniri și discuții pe platforme virtuale și a fost o oportunitate de a sumariza realizările din 2020.
Președinția CEFTA a Bosniei și Herțegovinei a fost marcată de două mari realizări: menținerea și facilitarea comerțului, în ciuda pandemiei COVID-19 și adoptarea Pieței Regionale Comune.
La deschiderea Conferinței, domnul Stasa Košarac, Ministrul bosniac al Comerțului Exterior și al Relațiilor Economice, a declarat, că acesta a fost un eveniment semnificativ, deoarece Bosnia și Herțegovina și-a încheiat cu succes președinția CEFTA în circumstanțe foarte complexe.
„Această conferință are loc pentru a ne arăta sinergia în lucrul nostru colectiv asupra obiectivelor comune, lăsând deoparte dezacordurile și barierele comerciale. Astăzi, vă invit să discutăm despre provocările și oportunitățile care urmează și ce trebuie să facem împreună pentru a ne aprofunda în integrarea noastră economică. Reacționând rapid la perturbările comerciale de la începutul acestui an, am arătat, deja, că putem adopta măsuri comune eficiente. Beneficiile comerciale sunt, cu siguranță, vitale, dar includ doar efecte economice – și aceasta este doar o parte a imaginii per ansamblu. Comerțul, de asemenea, ne unește cu regiunea și cu restul lumii. În plus, anume datorită relațiilor strânse și stabile încurajate de comerț, ne putem bucura de relații mult mai pașnice la nivel politic. Comerțul încurajează, de asemenea, competitivitatea fiecăreia dintre companiile de pe piață și, astfel, consolidează fiecare dintre economiile care participă la CEFTA”, relatează ministrul Košarac.
Ca reacție la răspândirea rapidă a noului coronavirus pe continentul european, părțile CEFTA au adoptat măsuri restrictive, care să acorde prioritate sănătății și siguranței cetățenilor acestora, care a inclus și circulația restricționată a persoanelor și a mărfurilor. Cu toate acestea, pentru a minimiza impactul economic negativ, pentru a garanta deschiderea canalelor comerciale și asigurarea aprovizionării cu bunuri esențiale, cum ar fi aprovizionarea medicală, alimentele și furajele, părțile CEFTA au convenit asupra stabilirii coridoarelor verzi și a benzilor verzi, pe baza propunerii comune a Comunității Transporturilor și CEFTA.
Directorul Secretariatului CEFTA, Emir Djikic, a declarat, că de la înființarea inițiativei, aproape jumătate de milion de camioane au folosit beneficiile coridoarelor verzi, iar 20% din acestea beneficiază de benzi verzi (camioanele care transportă bunuri esențiale).
El a subliniat, de asemenea, importanța unui plan pe 4 ani pentru înființarea unei Piețe Regionale Comune, adoptată de liderii Balcanilor de Vest în cadrul Summit-ului de la Sofia din noiembrie 2020.
„CEFTA va juca un rol important, prin furnizarea unui cadru juridic, politic și instituțional în desfășurarea acestei agende”, a adăugat Djikic.
Principalele priorități pentru viitor vor fi reducerea timpului de așteptare cu cel puțin 30% la punctele de trecere, printre altele, extinzând Coridoarele Verzi și Benzile către BCP / CCP cu UE și adaptându-le la mediul obișnuit, care nu este dominat de pandemie. Mai mult, va căuta să stabilească recunoașterea reciprocă a documentelor importante pentru plasarea produselor și serviciilor pe piețele regionale, să reducă timpul și costul comerțului electronic regional și să extindă cooperarea în CEFTA la noi domenii, cum ar fi proprietatea intelectuală și protecția consumatorilor.
Mai multe realizări importante în 2020 sunt:
# Progresul implementării Protocolului Adițional 5, referitor la Facilitarea Comerțului prin intrarea în vigoare a Deciziei privind recunoașterea reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați de tip S.
# Adoptarea Hotărârii referitoare la facilitarea comerțului cu fructe și legume.
# A progresat în 2020 și aplicarea Strategiei CEFTA de Gestionare a Riscurilor Vamale.
# Ratificarea Protocolului Adițional 6, privind Comerțul cu Servicii, care va intra în vigoare, începând cu 2021. Aceasta va apropia și mai mult piețele de servicii din CEFTA și va permite mai multe oportunități pentru întreprinderi și cetățeni.
# Aprobarea foii de parcurs CEFTA, privind comerțul electronic, în iunie și lansarea în luna decembrie a facilitării comerțului cu servicii turistice pe baza discuțiilor precedente.
# Factorii de decizie politică și afacerile vor beneficia de informațiile furnizate de Baza de Date de Reglementare a Serviciilor, o nouă completare a pachetului de transparență CEFTA.
# Lansarea bazei de date CEFTA Binding Tariff Information (BTI) – Informații tarifare obligatorii – o platformă regională care agregă toate informațiile legate de deciziile anticipate (descrierea și clasificarea tarifelor) din CEFTA.
# Au fost lansate negocierile oficiale privind îmbunătățirea mecanismului de soluționare a litigiilor dintre părți.
Trei paneluri de discuții intitulate „Cooperarea economică regională: Reper al răspunsului regiunii la COVID-19 și calea pentru o redresare economică durabilă”, „Programele CEFTA de recunoaștere reciprocă: potențial pentru stimularea comerțului cu CEFTA” și „E-commerce: Calea către redresarea economică a regiunii CEFTA” a fost o oportunitate de a discuta implicările din punct de vedere a comerțului a pandemiei pentru părțile CEFTA și posibilitățile de sprijin și accelerare a redresării regiunii CEFTA. Panelistii au schimbat, de asemenea, opinii cu privire la programele de recunoaștere reciprocă (MRP) și oportunitățile pentru stimularea comerțului cu CEFTA, având în vedere impactul unei revoluții digitale și beneficiile comerțului electronic.
Conferința CEFTA a fost susținută de proiectul Uniunii Europene – EU4Trade.
Amintim, că Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA) la care Republica Moldova face parte, a intrat în vigoare în a doua jumătate a anului 2007. Acesta reprezintă un acord ce prevede anularea tuturor taxelor vamale la operațiunile de import și export, a restricțiilor cantitative și a altor taxe cu efect echivalent în comerțul cu produse industriale și majoritatea produselor agroindustriale. Membrii CEFTA sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo.
Republica Moldova a deținut președinția CEFTA pe parcursul anului 2015.