(foto) Astăzi este ziua Teoremei lui Pitagora: „Suma pătratelor datei și a lunii este egală cu pătratul anului”

lucrări elevi

Cu siguranță ai auzit de Teorema lui Pitagora. Fie că o folosești în exercițiile și problemele școlare sau universitare, fie că o asociezi cu tot ce înseamnă matematică, și chiar dacă te-ai îndepărtat de obiectele reale după anii de școală, oricum îți este cunoscută. Ei bine, să știi că astăzi este ziua în care teorema respectivă este omagiată.

Poate că am fi uitat și noi de această zi, dar elevii de la liceul „Meșterul Manole”, din satul Sălcuța (raionul Căușeni), împreună cu profesoara lor de matematică, Maia Porombrica, au reușit să ne reamintească.

Ce reprezintă Teorema lui Pitagora

Așadar, pe 16 decembrie este Ziua Teoremei lui Pitagora. Să ne amintim ce presupune această teoremă.

Teorema lui Pitagora este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria euclidiană, constituind o relație între cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic. Teorema lui Pitagora afirmă că în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei (latura opusă unghiului drept). Teorema poate fi scrisă sub forma unei relații între cele trei laturi a, b și c, câteodată denumită relația lui Pitagora: a² + b² = c², unde unde c reprezintă lungimea ipotenuzei, iar a și b – lungimile celorlalte două laturi ale triunghiului.

Această teoremă a primit numeroase demonstrații, probabil cele mai multe dintre toate teoremele din matematică. Acestea sunt foarte diversificate, incluzând dovezi atât geometrice cât și algebrice, cele mai vechi datând de acum mii de ani. Teorema poate fi generalizată în diferite moduri, inclusiv prin referire la spațiile multidimensionale, spațiile neeuclidiene, triunghiuri care nu sunt dreptunghice sau chiar figuri care nu sunt triunghiuri, ci spațiale.

Teorema lui Pitagora este considerată un punct de interes în afara matematicii, constituind un simbol al incomprehensibilității matematice, al misterului sau al puterii intelectuale; abundă referințele populare din literatură, muzică, teatru sau artă.

Cine a fost Pitagora? Pitagora sau Pythagoras a fost un filosof și matematician grec, originar din insula Samos, întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei. A fost și conducătorul partidului aristocratic din Crotone (sudul Italiei). Scrierile sale nu s-au păstrat. Tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.

De ce 16.12.20 este ziua acestei teoreme?

Maia Porombrica ne-a explicat de ce anume ziua de 16 decembrie este ziua teoremei: „Suma pătratelor datei și a lunii este egală cu pătratul anului”. În cifre, acest lucru arată așa: 16² + 12² = 20².

Această zi este una deosebită pentru toată comunitatea matematică, iar elevii de la liceul „Meșterul Manole”, împreună cu profesoara lor, au celebrat-o chiar dacă lecțiile au loc în mediul online.

„Elevii de la Liceul Teoretic «Meșterul Manole» din timp s-au pregătit pentru această zi. În format electronic, au elaborat postere, au creat fișe cu probleme, au studiat demonstrația Teoremei lui Pitagora în aplicația GeoGebra. Totodată, în această zi profesorii liceului participă la un eveniment pe platforma eTwinning, care este dedicat Teoremei lui Pitagora”, ne povestește Maia Porumbrica.

Mai jos, vă lăsăm câteva dintre lucrările pe care le-au elaborat elevii din Sălcuța.


Apropo, hai să facem un exercițiu de imaginație! Ce îți vine prima dată în minte atunci când auzi „Teorema lui Pitagora”?

Am făcut acest exercițiu în redacție. Iată ce variante de răspuns am primit: „a² + b² = c²”, „nota 10”, „triunghiuri”, „unghiuri”, „un bătrân cu barbă, adică imaginea lui Pitagora”, „lecțiile de matematică”, „tabla de la școală”.

Scrie-ne varianta ta în comentarii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente