La Muzeul de Artă al Moldovei va avea loc expoziția „100 cele mai bune afișe” a anului 2019

tablou 2

Pe 16 decembrie curent, la ora 16.00, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziția „100 cele mai bune afișe” din Germania, Austria și Elveția, ediția 2019.

„100 Beste Plakate 19” (100 cele mai bune afișe, ediția 2019) din Germania, Austria și Elveția reprezintă rezultatul unui concurs organizat anual de către Asociația „100 Beste Plakate” din Germania, care are drept scop evidențierea celor mai bune lucrări ale designerilor de afiș, precum și a culturii multifațetate a afișului în aceste trei țări, unde acest domeniu este studiat la un nivel înalt.

Istoria concursului începe în anul 1966, când pentru prima dată în Republica Democrată Germană (RDG) au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului. În 1980 concursului îi este atribuit titlul de „100 Beste Plakate”.

La concurs pot participa afișe de toate genurile, care au fost elaborate, tipărite și publicate în anul organizării competiției fără să existe careva restricții privind tehnica de tipar folosită.

Concursul pentru cele mai bune 100 de afișe, organizat până acum de nouăsprezece ori la nivel internațional, reprezintă cea mai importantă instituție în domeniul designului de afiș. Anual, în competiție participă numeroși designeri grafici, studenți ai facultăților de grafică și design din cadrul universităților de profil, agenții, tipografii, entități contractante etc.

Selecția anului 2019 cuprinde 100 cele mai bune afișe: 45 din Germania, 52 – Elveția, trei din Austria. Acestea au fost selectate și premiate de către un juriu internațional de experți.

Afișele sunt clasificate în trei categorii:
# A (lucrări la comandă) – 84;
# B (publicitate proprie) – 3;
# C (lucrări ale studenților) – 13.

În total, la concurs au participat 684 de persoane cu 2 247 de afișe.

Expoziția a fost prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen, Lucerna, Seul, Viena și în multe alte locații, ajungând și la Chișinău.

Arhiva „100 Beste Plakate” poate fi accesată AICI.

Afișe animate

În cadrul ediției 2019, datorită colaborării cu echipa Artivive din Viena, unele afișe premiate sunt prezentate prin Realitatea Augmentată (AR), considerată ca o extensie a realității virtuale. Astfel, cu ajutorul aplicației Artivive, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele prin AR.

Expoziția „100 cele mai bune afișe 19” este organizată la Chișinău de către Centrul Cultural German Akzente/Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu sprijinul Goethe-Institut România, fiind deschisă până pe 20 ianuarie 2021.

Pentru informații și detalii suplimentare puteți contacta la: +373 22 237660 / +373 76767833 sau [email protected].

Iar pentru informații adiționale privind programul cultural, dar și oferta de cursuri de limbă germană, accesați: akzente.md precum și pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente