(foto) Să te implici pe deplin în educația copiilor nu e o rușine. Opt cluburi pentru tați din Strășeni și Fălești îi învață pe bărbați cum să evite stereotipurile de gen

dg8_9567

Mai mulți tați din Strășeni și Fălești învață să împartă egal responsabilitățile casnice și de familie în cadrul unor cluburi pentru tați – un proiect plănuit pe o perioadă de doi ani ca parte a Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA, despre care vă povesteam și la începutul lunii noiembrie. Am discutat cu doi dintre tați, dar și cu organizatorii acestui proiect, care ne-au povestit cum derulează ședințele programului.

Bărbații din Strășeni și Fălești merg la cluburi pentru tați, unde învață cum să se implice mai mult în educația copiilor și în treburile casnice.

Studiile care stau la temelia acestui proiect arată că ponderea bărbaților care se implică zilnic în îngrijirea copiilor este foarte mică. În cele mai multe cazuri, această activitate este îndeplinită de mame, iată de ce am fost plăcut surprinși să aflăm opinia lui Eugen Oprea, un tată a doi copii din Strășeni, pentru care această inițiativă a fost îmbucurătoare, precum că și viitorii tătici, actualmente elevi care dobândesc cunoștințe privind implicarea lor în viața viitorilor lor copii, vor să învețe cât mai multe despre educația copiilor și cum să se integreze mai mult în viața lor.

„Mă bucur foarte mult să observ că acum sunt tot mai mulți tați care se implică”

„La început, atitudinea altor tați față de mine era un pic diferită. Dar nu asta m-a interesat. M-au interesat familia mea și copiii mei. Mă bucur foarte mult să observ că acum sunt tot mai mulți tați care se implică”, povestește Eugen.

Alexandru Turtureanu este un alt tătic din raionul Fălești, care ne-a povestit că despre acest grup al taților i-a spus fiica sa care este elevă în clasa a patra. Dânsul ne-a relatat că deși munca la țară nu se termină niciodată, iar duminică este unica zi când se poate odihni, a decis că totuși trebuie să meargă la o ședință și să vadă cum se derulează aceasta. În rezultat, a rămas profund marcat de întâlnirea care avuse loc și de temele abordate în cadrul discuției despre implicarea taților în educația copiilor. Astfel, am fost curioși să aflăm ce opinii au avut și alți bărbați din cercul lui de cunoscuți despre aceste ședințe, la care Alexandru ne-a zis că nu-l prea interesează opiniile celorlalți.

„Sunt de părerea că un cuplu se formează pentru a fi un tot întreg și nu doi oameni separați, iar copilul este comun, nu doar al soției, de aceea primordial pentru mine este familia. Mai ales că pot învăța ceva nou și de folos, care pot aplica pentru bunăstarea familiei noastre”, susține Alexandru.

 

Totodată, am fost plăcut surprinși să aflăm că în rândul persoanelor programului prezent la sesiuni este și un tată care face parte din diasporă, care, deși se află la mii de kilometri distanță de copii, vrea să fie un tată bun. Astfel, se alătură online la evenimentele și ședințele clubului pentru tați.

În urma discuțiilor cu coordonatoarea proiectului, am aflat care este scopul principal al programului – acela de a depăși stereotipurile și paradigmele societății. Ce înseamnă asta? Simplu. De cele mai multe ori, în societatea noastră este omniprezentă discriminarea pe bază de gen, se consideră că „locul femeii este la bucătărie” sau că misiunea ei primordială este să crească copii, iar rolul nobil al bărbatului este doar acela de „a aduce bani în casă”, pentru că de restul se ocupă femeia. Adevărul este că lucrurile funcționează altfel în realitatea pe care o trăim, iar femeile demult nu mai vor să fie acele „unelte casnice” și nici bărbații nu se mai identifică doar drept acei dobânditori de hrană, deoarece tot mai mulți dintre ei vor să se integreze în activitățile comune ale familiei și în educarea copiilor. Trist este că noi abia acum numim acest lucru emancipare sau open-mindedness, când de fapt în majoritatea țărilor lumii acest lucru este unul absolut obișnuit.

Așadar, acest program reprezintă un club dedicat taților, în cadrul căruia aceștia vor primi sprijin și resurse pentru a se implica activ în creșterea și educarea copiilor, dar și în activitățile considerate în mod tradițional ca fiind doar pentru femei.

Cum au loc lecțiile și ce învață tații

Discutând cu Diana Postu-Blajinu, formatoarea națională din cadrul CIDDC, am aflat că aceste ședințe de regulă se organizează în mod mixt, adică tații sau viitorii tătici se întâlnesc la ședințe atât în mod fizic, cât și pe Zoom, mai ales că în cadrul acestor întâlniri sunt implicați tați din satele raioanelor Fălești și Strășeni sau chiar tătici care se află peste hotare, însă care vor să învețe cât mai multe despre educația copiilor și despre cum să se integreze mai mult în viața lor, dar și viitorii tați, actualmente tineri de pe băncile școlii, care dobândesc cunoștințe privind implicarea lor în viața viitorilor copii.

Programul ședințelor de obicei nu este identic, ci mai degrabă se bazează pe anumite subiecte comune care sunt discutate fie în cadrul întâlnirilor online, fie fizic. Așadar, de cele mai multe ori se discută despre:
# particularitățile de vârstă și specificul fiecărei perioade de creștere a copilului;
# cum tații sau viitorii tătici pot să satisfacă nevoile copiilor în funcție de vârsta pe care o au aceștia;
# cum să-și educe corect copiii și ce metode de educație pot aplica.

De asemenea, în dialogul pe care l-am avut cu Violeta Terguță, coordonatoarea Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, am constatat că asupra acestui proiect s-a lucrat o perioadă îndelungată. În luna martie, curent însă, acesta a fost acceptat de donatorii UE, iar în noiembrie a devenit activ. Tot aici, coordonatoarea ne-a relatat despre scopul acestui program care nu este altul decât cel de a diminua stereotipurile înrădăcinate în conștiința societății, de a le demonstra bărbaților că atât ei, cât și femeile sunt în egală măsură responsabili de educația copiilor și, totodată, de a educa în generația tânără conștiința de egalitate de gen și de a-i îndruma pe viitorii tătici în activitatea lor de părinte.

De asemenea, coordonatoarea programului a menționat despre faptul că, prin implicarea taților în acest proiect, își doresc să-i încurajeze ca ei să se implice activ atât în creșterea și educarea copiilor, cât și în partajarea treburilor casnice.

Spre final, trebuie să menționăm că mulți tați sau viitori tătici au salutat inițiativa acestui „Club al Taților” care, speră ei, îi va ajuta să fie mai omniprezenți în activitățile casnice și, totodată, îi va ajuta să depășească acea barieră de incomoditate sau jenă conform căreia bărbaților nu le prinde bine implicarea activă în viața familiei.

Programul „Clubul Taților în Moldova” este preconizat pentru o perioadă de doi ani, timp în care coordonatorii proiectului, consultanții și persoanele implicate în el speră să reușească să combată stereotipurile de gen și să asigure o reală egalitate dintre femei și bărbați. Totodată, trebuie să remarcăm că acest proiect are ca obiectiv nu doar încadrarea bărbaților în activitatea lor de tată, ci și depășirea unor condiții impuse de anumiți factori sociali.

Programul „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază pe gen” susține egalitatea de șanse între femei și bărbați, abordând percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței pe bază de gen.

Cu sprijinul Uniunii Europene, cele două agenții membre ale familiei ONU vor colabora cu instituțiile guvernamentale și parteneri din societatea civilă din șase țări pentru a contribui la combaterea stereotipurilor de gen, pentru a spori implicarea bărbaților în activitățile casnice și de îngrijire a copiilor și vor realiza activități cu implicarea potențialilor agresori pentru a preveni violența pe bază de gen.

###

Acest material este produs în cadrul campaniei de informare „UE-Moldova: Împreună mai puternici”, desfășurată de proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente