(foto) Am ajuns la cel de-al 10-lea eveniment. „LIVE în Casa Mare” și-a dat întâlnire la Molovata Nouă

FotoJet (8)

Uniunea Europeană susține dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, în cadrul celei de-a 10-a ediții a evenimentului „LIVE din Casa Mare”, reprezentanții instituțiilor locale și ai mediului de afaceri s-au reunit în localitatea Molovata Nouă din raionul Dubăsari, unde au discutat despre cele mai importante realizări din domeniul afacerilor.

Managerul de proiecte pentru Educație și Cultură, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Giuseppe Paglione, a menționat că zonele rurale din apropierea râului Nistru dispun de un potențial specific, unic prin istoria, cultura, tradițiile, biodiversitatea ecologică, societatea civilă activă, iar Uniunea Europeană va susține în continuare dezvoltarea acestora.

„Uniunea Europeană, împreună cu alți parteneri de dezvoltare, în cadrul Programul Programului «Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii», desfășurat în perioada 2019-2021, și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață, la consolidarea încrederii reciproce și a nivelului de cooperare a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul include cinci domenii de intervenție: dezvoltarea afacerilor, societate civilă, renovarea infrastructurii, sănătate și media, activitățile acestuia fiind orientate spre dezvoltarea socio-economică prin implicarea autorităților locale, a organizațiilor societății civile, a comunității de afaceri și a altor părți interesate”, reiterează Giuseppe Paglione.

Totodată, potrivit Irinei Arpentii, managera de Unitate Administrare Granturi, Solidarity Fund PL în Moldova, în parteneriat alte organizații, a implementat în perioada anilor 2017-2020 proiectul „Acces pentru succes: parteneriat pentru dezvoltare durabilă comunitară”, sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

„Proiectul a avut drept scop consolidarea dezvoltării comunităților locale prin îmbunătățirea capacităților locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și realizarea proiectelor parteneriate de dezvoltare locală, care au fost realizate în cooperare cu autoritățile locale, partenerii locali, reprezentanții mediului antreprenorial și ai societății civile. «Acces pentru Succes» a fost orientat spre dezvoltarea comunitară prin identificarea potențialului, a resurselor și a necesităților locale și includea câteva etape pe parcursul cărora partenerii se pregăteau de implementarea independentă a proiectelor locale, dar accentul principal a fost pus desigur pe crearea parteneriatelor durabile între comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, și anume prin finanțarea proiectelor din domeniile cultură, sport, ecologie și turism, infrastructură social și tineret”, susține Irina Arpentii.

Republica Moldova, datorită susținerii europene, continuă să-și întâmpine oaspeții în zonele rurale care sunt în plină dezvoltare. Astfel, înconjurată de apele Nistrului, Molovata Nouă este localitatea care găzduiește pensiunea „Vila Dorului”.

Pensiunea are o capacitate de cazare de 35 de persoane, iar Victoria Moșinschi, antreprenoarea pensiunii, a depus eforturi mari pentru a întâmpina primii vizitatori din acest an. Așadar, Victoria a reușit să realizeze acest scop datorită mai multor proiecte și programe ODIMM.

„Sunt mândră de faptul că avem clienți sută la sută mulțumiți. Absolut toți la plecare ne spun că s-au simțit ca acasă, ceea ce ne bucură foarte, foarte mult!”, punctează antreprenoarea, Victoria Moșinschi.

  

Prezentă la eveniment, printr-un discurs online, Olesea Cazacu, coordonatoarea de program PNUD Moldova, a subliniat faptul că pe parcursul celor 10 ani de activitate a programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, susținut de fondurile europene, au fost realizate 80 de proiecte de infrastructură socială prin care a fost îmbunătățită calitatea vieții a peste 150 000 de oameni, comunitățile locale de pe cele două maluri ale Nistrului apropiindu-se și mai mult în procesul de realizare a proiectelor de dezvoltare comună.

Calitatea educației și dezvoltarea copiilor este o prioritate pentru grădinița din comuna Cocieri. Instituția preșcolară a avut mult de suferit în urma conflictului din Stânga Nistrului din 1992, iar administrația publică locală, cu ajutorul UE, au reușit să renoveze clădirea și să asigure condiții favorabile atât pentru copii, cât și pentru personal.

„Primul proiect, de care a beneficiat grădinița noastră, a fost cel de construcție a cazangeriei pe biomasă în 2013. După implementarea proiectului, a apărut posibilitatea de deschidere a încă trei grupe de copii. Astfel, s-au deschis ușile pentru mai multe posibilități, în primul rând pentru activitatea în condiții mai bune”, menționează Tatiana Nirca, directoarea grădiniței.

De asemenea, menționăm că grădinița, pe parcursul anilor 2014-2020, a implementat peste șase proiecte, deci instituția a beneficiat de aproximativ 400 000 de euro pentru dezvoltarea sa.

De asemenea, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, la începutul anului 2019, a fost inițiată restaurarea complexului istoric „Cetatea Tighina” – un proces amplu care a demarat cu realizarea expertizei tehnice și cu utilizarea celor mai noi tehnologii, iar pe parcursul anului 2021, urmează reconstrucția în detaliu a Cetății Tighina, a relatat Alexandr Iasicov, directorul complexului.

Calitatea vieții femeilor în zonele rurale s-a îmbunătățit în ultimii ani datorită sprijinului și granturilor pe care le-a obținut. Astfel, Marina Tabuncic a deschis un atelier de croitorie și iată ce povestește ea.

„Activitatea de bază a companiei este confecționarea uniformelor pentru lucru din diferite domenii. Scopul principal al afacerii a fost crearea de locuri de muncă pentru femei și ne-am gândit că este un domeniu care ne-ar permite anume acest lucru”, susține antreprenoarea Marina Tabuncic.

De menționat este faptul că atelierul de croitorie se află în satul Ustia și activează din anul 2014, iar echipamentul pentru întreprindere a fost procurat cu ajutorul Uniunii Europene. Marina a participat la un concurs de granturi la care proiectul de afacere a fost finanțat cu 15 000 de dolari, bani din care s-a cumpărat utilaj necesar pentru a începe procesul de muncă.

Seria din 10 evenimente „LIVE din Casa Mare” a fost organizată în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente