Pandemia de COVID-19 a lăsat cea mai pronunțată amprentă pe sistemul medical nu doar din Moldova, dar și din întreaga lume. Autoritățile noastre au implementat politici de încurajare a lucrătorilor medicali care, zilnic, muncesc pentru a salva viețile oamenilor. Din păcate, în aceste cazuri, viețile medicilor sunt puse în pericol. Statul le oferă o indemnizație în valoare de 16 000 de lei celor care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă.
Echipa #diez a hotărât să afle care este procedura de acordare a acestei sume și cine se face responsabil de verificarea informațiilor despre infectarea cu COVID-19 în rândul personalului medical.
Am contactat-o pe Cristina Stratulat, comunicatoarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și am aflat cum poate un lucrător medical să beneficieze de suma garantată de 16 000 de lei, în cazul în care se dovedește că a fost infectat cu noul tip de coronavirus. „Trebuie să se adreseze la conducerea instituției (directorul spitalului) la care activează, acolo se întocmesc listele care ulterior sunt transmise la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Aici listele se verifică, după care sunt transmise la Ministerul Finanțelor. Suma de 16 000 de lei se plătește în continuare.”
La ora actuală, în Moldova au fost înregistrate 11 256 de cazuri de infectare în rândul lucrătorilor din sistemul medical. În același timp, 58 de lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.
Vă amintim că, în luna septembrie, guvernul a anulat îndemnizația de 16 000 de lei pentru medicii infectați cu COVID-19 la locul de muncă. Cu toate acestea, parlamentul a anulat hotărârea guvernului, iar suma de 16 000 de lei continuă să fie achitată.
Îndemnizația de 16 000 de lei va fi achitată până la sfârșitul anului 2020, potrivit Hotărârii de guvern din 30 noiembrie.
În aceeași ordine de idei, în luna noiembrie, în timpul dezbaterilor la un proiect de lege înaintat de Ministerul Finanțelor, secretarul de stat al instituției, Dorel Noroc, a declarat că nu toți medicii trebuie să primească alocația în sumă de 16 000 de lei.
Acesta opiniază că: „Cheltuielile care urmează a fi făcute, în anul 2021, în legătură cu achitarea acestei sume personalului medical, poate fi făcută într-o manieră mai eficientă. Avem medici care sunt implicați activ în combaterea COVID-19 și care depun efort imens în condiții destul de grele – acești medici, dacă se îmbolnăvesc, nu primesc 16 000 de lei, avem medicii care s-au infectat, dar boala decurge ușor, avem medici care suferă mai greu din cauza acestei boli, avem medici care s-au infectat la locul de muncă și sunt medici care s-au infectat în afara locului de muncă. Iată pentru aceste categorii, în opinia mea, este incorect să le oferim câte 16 000 de lei”.