Situația epidemiologică în Chișinău. Tatiana Bucearschi: „De mai multe săptămâni, toate paturile din terapie intensivă sunt ocupate”

covid medici in picioare (6)
Foto:OMS

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne a fi foarte gravă, s-a mărit numărul cazurilor grave și foarte grave de infectare. Autoritățile menționează că asta denotă în continuare un pronostic nefavorabil. Șefa direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a menționat că în secțiile spitalelor sunt persoane care au nevoie de terapie intensivă, dar nu pot beneficia de acest ajutor din cauza că toate locurile sunt ocupate.

La nivel național sunt peste 116 000 de cazuri confirmate, în Chișinău sunt 49 122 de cazuri confirmate, iar recuperați 34 919 pacienți, numărul deceselor ridicându-se la 790 în capitală.

„Personalul medical este la limită, avem 29 de lucrători medicali decedați doar în capitală. În instituțiile medico-sanitare publice atât municipale, cât și private este prezent personal medical infectat, care constituie 13,14 % din numărul total de personal infectat din țară, și anume 1 423 specialiști doar în municipiul Chișinău”, menționează Tatiana Bucearschi.

În tratament la domiciliu se află 32 328 de pacienți cu forme ușoare a infecției, iar prin sistemul de monitorizare Gira sunt înregistrați 34 673 de pacienți cu COVID-19.

Șefa direcției generale asistență socială și sănătate menționează că la ziua de astăzi, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții infectați cu noul virus rămâne a fi de 1 042 de paturi, iar alte 204 destinate  sunt pentru triaj la Spitalul Clinic Municipal Sfânta Treime.

La ziua de ieri, erau internați 982 de pacienți confirmați pozitiv, dintre care 55 de pacienți în stare foarte gravă, iar opt erau intubați.

Tatiana Bucearschi a precizat că, mai multe săptămâni la rând, toate paturile din terapie intensivă sunt ocupate, iar în secțiile spitalelor sunt persoane care au nevoie de terapie intensivă, dar nu pot beneficia din cauza că nu mai sunt locuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente