Ce am învățat într-un an de când folosesc cupa menstruală. Cele mai frecvente întrebări pe care le poți avea

IMG_4468

Luna trecută, toată lumea discuta despre faptul că Scoţia a devenit prima țară din lume care distribuie gratuit tuturor femeilor și fetelor produse de igienă intimă. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice precum centre comunitare, cluburi pentru tineri și farmacii. La noi se pare că va mai dura ceva timp până vom avea astfel de beneficii pentru femeile din țară, dar între timp, putem populariza o alternativă sănătoasă și ieftină a produselor de unică folosință pentru igiena intimă – cupa menstruală. Vă povestesc ce am învățat în primul an de folosire a cupei menstruale.

Cupa menstruală nu s-a regăsit în lista mea de curiozități până când o prietenă m-a dus (aproape forțat) în magazin și m-a pus să mi-o cumpăr. Sigur, la început a fost o discuție în care mi-a povestit despre avantaje și confortul mare pe care mi-l va oferi acest instrument de silicon, dar pentru că vedea pe fața mea un scepticism greu de înlăturat, nu a găsit o altă soluție decât să meargă la cumpărături cu mine. La o simplă căutare pe Google am văzut că în Moldova sunt deja distribuitori care livrează cupe menstruale, însă eu, cu un an în urmă, mi-am luat cupa dintr-un magazin de cosmetice din Varșovia, iar de atunci și până azi am folosit-o pentru a înlocui, mai întâi treptat și apoi permanent, absorbantele. În continuare vă voi povesti ce am învățat în acest an de folosire a cupei menstruale.

Ce cupă folosesc?

Cupa mea se numește Selena Care Active, e roz și e de silicon. Potrivit brandului comercial, această gamă de cupe e pentru femeile active, care obișnuiesc să facă multă mișcare sau care ar dori să folosească cupa în timpul activităților sportive. Ce-i drept, nu știam aspectul dat pe atunci, dar am luat-o pe asta, pentru că nu aveam o gamă mare de alegere în momentul în care am făcut cumpărături.

Am plătit pe ea între 300 și 400 de lei, nu țin minte exact. Prețul oficial al cupei mele pe site-ul companiei e actualmente de 20 de euro (cam 400 de lei).

Am luat mărimea S, estimând volumul de lichid pe care îl elimin, dar și lungimea vaginului. Sunt măsurători mai precise pe care le poți face ca să te asiguri că iei mărimea potrivită. Eu, recunosc, am ales mărimea destul de intuitiv și mi-a mers. Alte opțiuni sunt M și L.

Cum m-am documentat înainte de folosire?

Trebuie să recunosc că a trecut cam o lună până mi-am luat inima în dinți ca să o testez. Nu folosisem tampoane anterior, deci nu aveam încă o experiență cât de cât similară cu introducerea unui instrument de igienă menstruală în vagin – ceea ce mi-a provocat emoții foarte mari. Totuși, înainte de folosire, am citit forumuri și articole despre riscurile asociate cu cupele menstruale, în special cele legate de infecții sau de rătăcirea cupei prin vagin. Iată ce am aflat.

# Dacă sunt îngrijite corespunzător și dezinfectate, nu există niciun risc de infecție.

# Spațiul vaginului este limitat, respectiv cupa nu „pleacă” nicăieri, o găsești foarte ușor căutând-o cu degetele.

# Nu există risc de sângerare atunci când introduci sau verifici cupa, adică nu te poți răni utilizând-o, cu excepția situațiilor când unghiile tale ar fi prea mari sau ascuțite și ar cauza o potențială rană.

# Dacă sentimentul de nesiguranță e destul de mare la început, absorbantele simple de zi cu zi ajută la trecerea peste această barieră psihologică.

# Doare sau se simte? Se simte la început și nu doare deloc, cu excepția momentelor de apogeu al crampelor menstruale, care te pot influența să crezi că și cupa contribuie la durere, dar e mai mult o percepție psihologică.

Cum o folosesc și o îngrijesc

Prima seară de purtare a cupei a fost ciudată. M-am emoționat destul de tare, iar în primele cinci minute, credeam că mi se face rău. Mi-am luat o jumătate de oră, m-am calmat și m-am convins că totul e ok, iar a doua zi deja nu mai simțeam nimic ieșit din comun. Iată care sunt cele mai importante etape de folosire.

#1. Înainte și după folosire, dezinfectez cupa în apă clocotindă timp de câteva minute. Am un vas special pentru asta.

#2. După fiecare golire (maximum o dată la opt ore), o spăl cu săpun și absorb apa cu un șervețel, după care o reintroduc.

#3. Încerc să o introduc fiind într-o poziție cât mai accesibilă pentru cupă. Stând pe toaletă, se introduce ușor, doar că depinde mult de unghiul în care ai nevoie să fie instalată cupa. Câteodată, ar fi bine să o faci din culcat. E individual.

#4. Sunt mai multe moduri de introducere, dar toate presupun manipularea cupei cu degetele: fie că e împăturită în jumătate, fie că e adâncită pe o parte, important e să intre complet, iar apoi să te asiguri, folosind degetele, că s-a deschis complet înăuntru.

#5. Semnele deschiderii complete: se formează un vacuum (îl simți la un ușor test de tragere), cupa ar trebui să fie circulară când e deschisă (poți verifica cu ajutorul unui deget).

#6. O pot goli și în băile publice, atât timp cât am grijă să nu murdăresc suprafețele alăturate și cât am apă și săpun la îndemână.

#7. Între menstruații, păstrez cupa în cutia de plastic cu care am cumpărat-o, într-un loc curat și comod pentru mine.

A curs vreodată?

Da. S-a întâmplat să mai curgă, iar asta pentru că am avut fluxuri neașteptat mai mari de lichide sau pentru că probabil nu aranjasem cupa în unghiul potrivit (fie că am făcut asta din grabă sau din alte motive subiective). De asta, uneori e bine să ai o cupă mai mare și una mai mică dacă fluxul tău nu e stabil de fiecare dată, pentru că mărimea cupei se alege în primul rând după cantitatea de lichid care trebuie să încapă în ea.

Ce am câștigat folosind-o?

# Bani. Am și uitat câți bani dădeam pe absorbante, dar era în jur de 80 de lei pe lună, minimum, deci în jur de 1 000 de lei pe an. Având în vedere că o cupă poate fi folosită până la 10 ani, atunci mi se pare o investiție bună.

# Am scăpat de mirosul neplăcut ce persista mereu atunci când foloseam absorbante.

# Confort. Sentimentul de scurgere externă pe care o ai când folosești absorbante dispare, totul rămâne înăuntru, iar unicul moment în care descoperi lichidul e momentul în care scoți cupa.

# Timp. Cupa se golește de două ori pe zi sau de trei ori în zilele cu flux mai mare, deci, uităm de vizitele dese la baie.

# Mediul înconjurător a fost scutit de câteva kilograme de deșeuri în plus pe care le generează de obicei produsele de igienă de unică folosință. În momentul actual, cupa menstruală pare să fie cea mai ecologică opțiune.

Dezavantaje?

# Da, dacă nu alegi o dimensiune potrivită sau dacă nu o instalezi corespunzător. Poți avea situații inconfortabile.

# Da, dacă nu o dezinfectezi corespunzător.

# Poate căpăta un miros neplăcut (anume cupa) în perioada folosirii, acesta însă dispare odată cu dezinfectarea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente