„Mă numesc Mihaela Jeverdan, am 21 de ani și ard lemn!”, așa se prezintă Mihaela pentru cititorii #diez, iar în cele ce urmează, o să vă facem cunoștință cu pasiunea ei mai puțin întâlnită, care necesită nu doar inspirație și motivație artistică, ci și o mare concentrare și focusare pe ceea ce face.
Mihaela ne-a povestit că este o tânără studentă din Chișinău, dar care a emigrat într-o altă țară, fiind stabilită deja de un an de zile în Italia, acolo unde a descoperit pasiunea pentru arta pirogravurii.
„Dintr-un experiment am înțeles că ador acest tip de artă. Mirosul și textura lemnului ars, procesul relaxant și concentrarea maximă ce ajută să scapi de stres în unele situații”, ne istorisește protagonista.
Pentru început, ca să înțelegeți ce presupune acest tip de artă, Mihaela a ținut să menționeze că termenul de pirogravură vine din limba greacă, unde pur înseamnă foc, iar graphos – a scrie. Prin urmare, tot ea ne-a relatat cum are loc tot acest proces și ce presupune acesta.
„Pentru a scrie cu foc, avem nevoie de instrument care se numește pirograf sau termocaut și care are un vârf ascuțit din metal care se încălzește până la 800 de grade. Cu ajutorul lui putem arde cu ușurință nu doar lemn, ci și piele, os, plută. Am avut nevoie de câteva luni bune pentru a înțelege cum se lucrează cel mai bine, ce fel de lemn este indicat de folosit și cum să-l folosești la maximum, aici am înțeles că și cel mai simplu pirograf te poate ajuta să faci opere adevărate, importantă este iscusința și răbdarea”, spune tânăra.
Trebuie să menționăm că lucrările mici ale Mihaelei îi iau în mediu câteva ore, iar tablourile mari îi pot fura chiar și o lună. Până în prezent, tânăra a întâmpinat mai multe eșecuri și greșeli, dar din care, spune ea, învață să devină mai bună în ceea ce face. Ba chiar ne-a povestit și despre un mic incident care i s-a întâmplat recent, spunând că în timp ce lucra, a distrus un tablou din greșeală, dar toate astea nu o descurajează, ci o ajută să capete experiență.
Tot aici Mihaela ne spune că pirogravura este o artă periculoasă, fumul degajat la arderea lemnului este toxic și poate cauza consecințe grave, până la deces. În acest sens folosirea echipamentului special este primordial, de aceea trebuie să se lucreze mereu în încăperi bine aerisite, iar copii trebuie mereu să fie supravegheați.
„Timp de un an, am realizat peste 80 de tablouri”
Despre cum reacționează oamenii la tipul ei de artă dânsa spune că aceștia au atitudini diferite, constatând că nu le poți intra în voie tuturor.
„Reacțiile oamenilor mereu sunt diferite, așa că arta mea este selectivă printre oameni. Însă comentariile pozitive mereu îmi ridică dispoziția. Cele mai multe cuvinte de laudă le primesc din partea colegilor de breaslă de aici din Italia. Ei știu cum să te motiveze și să-ți dea mereu un sfat bun de fiecare dată. Timp de un an, am realizat peste 80 de tablouri, iar oamenii care au primit aceste tablouri au fost atât de încântați, încât au revenit în scurt timp pentru altele. Cererea vine din toată lumea, am clienți din Spania, Franța, Germania, Italia, Rusia, Republica Moldova și multe alte țări.”
„Toate lucrările îmi sunt apropiate de suflet, în ele las o parte din mine, din gânduri și experiență. Eu cred că atât timp cât omul are inspirație, el poate crea orice; atât timp cât el se hrănește dintr-un izvor și are parte de dragoste necondiționată, el poate să creeze”, menționează Mihaela.
„Omul prin creație trăiește veșnic!”
Tânăra, de asemenea, ne-a spus că sursa ei de inspirație o cultivă din natură, din locurile frumoase, din amintirile și dorul pentru casă și recunoaște că se simte fericită atunci când aduce zâmbete oamenilor din jur prin intermediul lucrărilor sale.
„Nu este sentiment mai frumos decât acela când știi că o parte din tine trăiește și face fericit un om sau o familie, căci omul prin creație trăiește veșnic!”, conchide protagonista noastră.
Pentru a face cunoștință cu lucrările ei, accesați-i pagina de Instagram sau de Facebook.