Alegeri parlamentare 2020. Ce propun partidele românești Republicii Moldova

Euro2019
Foto: haler.blogger.ba

România se pregătește de alegeri parlamentare. În diasporă, inclusiv în Republica Moldova, votul se va desfășura timp de două zile, în datele de 5 și 6 decembrie. CPR Moldova publică o analiză a principalelor partide românești, ce promit ele Chișinăului și cum arată înaintea votului calculele electorale.

„Campania electorală de la București a inclus deseori și referiri la Republica Moldova, iar multe dintre partide dedică capitole importante Chișinăului. Promisiunile către Chișinău cresc însă exponențial în timpul campaniilor electorale pentru a câștiga voturile diasporei de peste Prut (și a celor peste un milion de moldoveni cu cetățenie română)”, menționează expertul Alex Damian.

În sondajele de opinie de la București indică o luptă în trei:
# Partidul Național Liberal (PNL) (favorit);
# Partidul Social Democrat (PSD);
# Alianța USR PLUS.

În Moldova, PNL este probabil partidul cel mai vizibil, iar Maia Sandu și-a exprimat recent sprijinul pentru acesta.

PSD, partidul ce a guvernat trei din ultimii patru ani în România, a fost un apropiat al Partidului Democrat și al lui Vladimir Plahotniuc. Alianța USR PLUS, partidul care marșează în România pe o puternică agendă anticorupție, este preferatul electoratului tânăr de la București.

Cu șanse de a depăși pragul electoral de 5 % se află și Partidul Mișcarea Populară, partidul fostului președinte Traian Băsescu, și care are o bază semnificativă de susținători la Chișinău, dar și PRO România, partidul lui Victor Ponta, apropiat și el al democraților moldoveni și pe listele căruia candidează Iurie Leancă, fostul prim-ministru moldovean.

Pentru parcursul european al Republicii Moldova cine conduce guvernul de la București este important.

Sondajele de opinie mizează pe o viitoare guvernare PNL-USR PLUS, două partide ce au susținut parcursul european al Republicii Moldova în ultimii ani, dar care se află în relații tensionate la București. Iar pentru Moldova, un viitor guvern PNL-USR PLUS, chiar și cu sprijinul eventual al PMP, dacă va trece pragul electoral, ar trebui să fie un câștig.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente