Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la CC cu privire la suspendarea legii prin care SIS-ul a fost scos din subordinea președinției

25580879 (1)

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova.

Deputatul a invocat că Preşedintele Republicii Moldova este responsabil pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice, iar, odată cu lipsirea de control al SIS se încalcă prevederile articolului 87 alin.(4) din constituție.

Un alt argument este președintelui i s-au luat atribuții care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un președinte cu anumite atribuții, respectiv președintele trebuie să aibă posibilitatea de a-și exercita mandatul oferit de oameni conform competențelor conținute în legislație la momentul alegerilor.

De asemnea, Litvinenco menționează că s-a încălcat articolul 1 alin.(3) din constituție – principiul statului de drept – prin faptul că:

a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care încalcă principiul autonomiei regulamentare;
b) stabilitatea juridică și previzibilitatea legislației, întrucât aceleași articole se modifică fără nicio argumentare deja a treia oară timp de patru ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente