În anul curent, în Moldova au fost confirmate 568 de cazuri noi de HIV. Majoritatea persoanelor sunt tineri

naom_5cda794d3cd67
Foto:noticiasaominuto.com

În Republica Moldova infecția cu HIV este sub supraveghere și monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populațiilor cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrători sexuali și bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați. La sfârșitul anului 2019, în țara noastră erau înregistrate 13 706 persoane infectate cu HIV. În primele nouă luni ale acestui an, au fost confirmate încă 568 de cazuri noi de infecție, informează Agenția Națională de Sănătate Publică, publicate în contextul Zilei Internaționale a SIDA, marcată în data de 1 decembrie.

Potrivit agenției, majoritatea purtătorilor de HIV din țară sunt tineri în vârstă de reproducere.

În același timp, conform Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV / SIDA (UNAIDS), numărul persoanelor care trăiesc cu HIV în lume este de aproximativ 40 de milioane, din care 1,8 milioane sunt copii.

În țara noastră se realizează supravegherea epidemiologică operativă și de santinelă a infecției cu HIV. Se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul neguvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS.

Iar în scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV în populațiile cheie se implementează un șir de activități, care geografic acoperă întreg teritoriu al Republicii Moldova. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei beneficiază de servicii de prevenire peste 25 000 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție.

De menționat este faptul că noile cazuri de infecție cu HIV au scăzut de la 2,7 milioane în 2000 la 1,7 milioane în 2019, iar decesele cauzate de SIDA – de la 1,4 milioane la 690 000.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente