(foto, video) „Peste câțiva ani, aici va fi o pădure frumoasă.” Voluntarii Hai Moldova au plantat peste 3 700 de copaci în câteva sate din centrul țării

127457326_3754509514600531_4755034468002295708_o

În cadrul proiectului lansat în luna septembrie, „Comunități sustenabile – dezvoltare durabilă”, echipa Hai Moldova a plantat, alături de voluntarii locali, peste 3 700 de copaci în localitățile Jevreni, Onițcani, Coșernița și Boșcana.

Peste 500 de voluntari au plantat copaci împreună cu echipa Hai Moldova și Million Trees Moldova, în satele Jevreni, Onițcani, Coșernița, Boșcana, dar și în satele vecine, Slobozia-Dușca, Hrușova, Raculești și Cruglic, acolo unde oamenii s-au solidarizat cu acțiunea organizatorilor și au ieșit și ei să planteze.

Au fost plantați copaci de diferite specii: nuc, ulm, frasin, lemn câinesc, sânger, agut, frasin, păducel,  tei, cireș, alun, arțar, mai multe specii de arbuști – în total peste 3 700 de copaci.

„Suntem foarte bucuroși de mulți oameni gospodari și harnici care au ajutat să plantăm acești copaci și o să-i îngrijească după plantare. La acțiune au participat membrii comunităților, elevi, profesori, primari, consilieri raionali și foarte mulți oameni frumoși, voluntari din Chișinău. Ne bucurăm să avem așa o mobilizare superbă a oamenilor din aceste localități”, a spus Nadejda Cebotari, coordonatoarea proiectului Hai Moldova.

„Traseul dintre Onițcani și Slobozia-Dușca, care duce spre Criuleni, e un traseu turistic, cea mai veche șosea a Basarabiei. De mult timp se cerea plantarea copacilor, ca aici să fie o alee frumoasă. Urmează să păstrăm acești copaci, să-i îngrijim”, este de părere Ghenadie Cazacu, consilier raional, Criuleni.

„Eu consider că este foarte important și este bine că inițiativa aceasta a avut loc și în sfârșit se sădesc aici copaci. Peste câțiva ani, aici va fi o pădure frumoasă”, a spus și Tatiana Rotari, locuitoare a satului Jevreni.

Plantările sunt benefice pentru îmbunătățirea calității mediului, oriunde sunt efectuate. Pentru realizarea unui impact cât mai amplu, aceste plantări au urmărit axele principale ale conștientizării protecției mediului: Plantări cu impact ecologic (fâșii de protecție a zonelor riverane,  stoparea eroziunii solului, a alunecărilor de teren); Plantări cu impact social (fâșii de protecție în jurul terenurilor de joacă, a școlilor, a grădinițelor, a spațiilor publice, etc.); Plantări cu impact economic (fâșii de protecție în jurul terenurilor agricole, în jurul sistemelor de irigare, etc.).

  • Astfel, în s. Jevreni a fost plantată o fâșie de protecție pe un teren erodat pe malul râului Răut (impact ecologic), pe teritoriul gimnaziului și în sat (impact social);
  • în s. Onițcani a fost plantată o fâșie de protecție pe drumul național pe lângă terenurile agricole și sistemele de irigare (impact economic) și o fâșie de protecție lângă grădiniță (impact social);
  • în s. Coșernița a fost plantată o fâșie de protecție lângă școală și grădiniță (impact social);
  • iar în com. Boșcana a fost plantată o fâșie de protecție lângă stadion (impact social).

Plantările au fost organizate cu suportul tehnic și logistic oferit de proiectul Million Trees Moldova, care are misiunea de a planta un milion de copaci în Republica Moldova. Aceste plantări se integrează în campania națională de plantare a unui milion de copaci, inițiat în anul 2017.

Despre proiect

Echipa Hai Moldova a semnat acorduri de colaborare cu cinci localități din centrul țării, în cadrul proiectului lansat în luna septembrie „Comunități sustenabile – dezvoltare durabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Pe parcursul acestuia, localitățile din r. Criuleni – Jevreni, Boșcana, Coșernița, Onițcani și or. Sîngera vor beneficia de susținerea experților de mediu pentru a elabora strategii de rezolvare a problemelor de mediu în mod constructiv, dar și de a educa spiritul civic și responsabil al cetățenilor și autorităților.

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro organizațiilor societății civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.  Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente