Au fost desemnați câștigătorii ediției a X-a a concursului „In memoriam Mihai Maranciuc”

40-1030×492

În cadrul festivității de încheiere a ediției a X-a a concursului „In Memoriam Mihai Marinciuc”, la Universitatea Tehnică a Moldovei au fost premiați cei mai buni elevi la fizică.

Competiția intelectuală a fost organizată de Asociația Obștească ICAR, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc”, Universitatea Tehnică a Moldovei și Fundația Soros Moldova. La concurs s-au înscris 508 participanți din 55 de licee și gimnazii din țară. În legătură cu pandemia de COVID-19, ediția din anul curent a concursului s-a desfășurat online, iar participanții au avut de rezolvat 3 subiecte.

În rezultatul jurizării, organizatorii au acordat în total 42 de diplome și medalii – 7 elevi au obținut locul I, alți 14 – locul II, iar 21 de elevi s-au învrednicit de locul III.

Cupa transmisibilă care este acordată instituției cu cele mai multe medalii în clasament revine și în acest an Liceului Teoretic „Orizont”, din Durlești, 3 discipoli ai acestei instituții clasându-se pe locul I în cadrul competiției, alți patru – pe locul II, iar doi dintre aceștia obținând locul III. Șase elevi de la „Orizontul” au obținut mențiuni în cadrul ediției curente a concursului de fizică.

Pe locul II în clasamentul liceelor s-a situat Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, discipolii căruia au obținut trei medalii, câte una pentru locurile – I, II și III,  și șase mențiuni.

Pe locul III s-au plasat elevii de la Liceul „Constantin Stere” din Soroca, aceștia reușind să obțină trei medalii și patru mențiuni.

Prezent la festivitatea de premiere a învingătorilor concursului, Petru CULEAC, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, a menționat: „Misiunea Fundației este să susțină dezvoltarea unei societăți deschise sau, cu alte cuvinte, a unei societăți în care oamenii sunt puși față în față cu propriile decizii. O societate democratică, bazată pe supremația legii și indivizi liberi și cu gândire critică. Încercăm să facem acest lucru prin susținerea vizionarilor care cred în această țară și care muncesc zi de zi pentru a face viața mai bună. Credem cu fermitate că activitățile pe care le desfășoară asociația ICAR vor consolida comunitatea de elevi și profesori pasionați de științele STEM și astfel vor contribui la îmbunătățirea calității educației în această țară”.

Prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a menționat că instituția pe care o conduce este onorată să fie unul dintre organizatorii acestui prestigios concurs. „Rezultatele pe care le-au obținut participanții la concurs ne demonstrează că un număr impresionat de elevi din Republica Moldova fac studii pe performanță, iar fizica rămâne unul dintre domeniile preferate  de elevii pasionați de cercetarea științifică. Universitatea Tehnică a Moldovei încurajează și susține performanța academică a tinerilor, iar organizarea acestui concurs este unul dintre demersurile pe care le facem în susținerea celor care au scop să exceleze în domeniul științelor reale”.

Concursul de fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc” se desfășoară începând cu anul 2011 și își propune să promoveze interesului pentru fizică, motivația pentru performanță în științele reale, precum și să atragă atenția publică asupra problemei accesului copiilor apți de performanță la studii de calitate. Prima ediție a concursului a avut loc la 26 noiembrie 2011, fiind organizată la inițiativa unui grup de profesori de fizică din municipiul Chișinău, realizată de colegi şi discipoli ai reputatului profesor Mihai Marinciuc și de Asociația Obștească „ICAR”. Concursul este deschis elevilor din clasele a VI-a – a XII-a din Republica Moldova, dotați cu interes și aptitudini pentru fizică.

În organizarea ediției din anul curent a concursului au fost antrenate 12 cadre didactice din municipiul Chișinău (profesori din licee) și 22 cadre didactice de la UTM (majoritatea de la Departamentul Fizică). De asemenea, UTM a oferit resursele de tehnologii informaționale pentru interacțiunea elevilor participanți la concurs, profesorilor care au elaborat conținutul probelor de concurs, verificatorilor, precum și pentru realizarea online a concursului.

Mihai Marinciuc a fost conferenţiar universitar la Catedra de Fizică a Universităţii Tehnice a Moldovei, un specialist notoriu în domeniul fizicii, înalt apreciat atât în instituţiile de învăţământ superior și preuniversitar din Republica Moldova, cât şi în cele de peste hotare.

Concursul de fizică „In Memoriam Mihai Marinciuc”, ediția X-a, a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea interesului pentru disciplinele reale în învățământul general”, implementat de Asociația Obștească ICAR, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, Departamentul Buna Guvernare.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente