Roman Cazacu este animator pentru copii, iar soția sa, Nina este profesoară de engleză. Aceștia locuiesc la Comrat și formează o familie de peste 10 ani, iar împreună cresc 2 băieți activi și muncitori: Artur și Timur.
„Încercăm să trăim după o regulă nescrisă în familia noastră: mereu mergem înainte. Din acest motiv, motto-ul nostru este: Niciun pas înapoi și niciun pas pe loc, doar înainte și doar împreună,”, ne povestește Roman despre filosofia familiei sale.
Deși tata se trezește primul și are marea responsabilitate de a-i trezi și pe ceilalți membri ai familiei, mama este motorașul familiei, ea este cea care aduce în casă energie și motivație matinală: pregătește micul dejun și aduce buna dispoziție tuturor. „Este important să găsești o persoană care gândește ca tine și are aceleași viziuni. Dacă îți reușește să o găsești, mai departe familia se formează de la sine, totul se întâmplă atât de ușor și natural. Noi suntem norocoși, că suntem ambii pe aceeași undă. Și cu copiii ne este ușor: amândoi au aceleași gusturi și preferințe, nu chiar sută la sută, dar principiile noastre de viață coincid pentru toți membrii familiei”, ne explică Nina, mama celor doi copii.
În familia Cazacu, tata este responsabil de pregătirea sportivă a băieților și de deprinderea copiilor cu munca fizică, acesta îi mai învață să facă mereu ordine și curat în casă. Mama este cea care se implică mai mult în educație, învățătură și tot ce ține de școală și activități extrașcolare.
Familiei îi place foarte mult să-și imortalizeze toate momentele importante, dar și micile bucurii cotidiene în fotografii și video-uri. „Tata este sufletul familiei, este vesel și bun la inimă, el ne iubește mult și îi place să muncească. Mama este inima și creierul familiei, ea este o femeie foarte puternică, îi place să gătească și să grădinărească. Iar noi suntem forța și sensul familiei. Timur iubește să meșteșugărească și să repare tot felul de chestii prin casă, iar lui Artur îi plac defilările de modă și tot ce ține de schimbarea ținutelor și rolurilor. Noi călătorim mult și ne place să dansăm”, ne povestesc copiii familiei Cazacu.
Roman și Nina sunt împreună de 10 ani, îi unește faptul că gândesc la fel, au aceleași viziuni și valori, le plac aceleași activități și hobby-uri, au aceleași interese. „Dificultăți apar mereu, în orice familie, nu există familii și parteneri ideali, dar uite că așa ne ținem împreună deja de 10 ani. Am avut momente grele în relație, dar am reușit să identificăm punctele comune și să ajungem la consens. Ne reușește să trăim foarte vesel pentru că avem simțul umorului în familie. Mie îmi place să râd, iar soțului îi place să facă oamenii să râdă.” Și încă, în casa familiei Cazacu mai există o regulă de aur: „Dacă ai promis ceva – trebuie neapărat să-ți ții promisiunea”.
În general, membrii familiei adoră să facă totul împreună: să meargă mult cu bicicleta împreună, iar pentru că mama nu știe să meargă pe bicicletă, Roman a cumpărat o bicicletă tandem și acum toată familia se poate bucura de plimbări în natură. La magazin merg, la fel, toți împreună, tot împreună fac curat, instalează mobilă, au grijă de grădină și pregătesc mâncare. Tatăl duce copiii la grădiniță și la școală, iar mama le citește povești pe noapte. Toți joacă fotbal, șah, au o mulțime de jocuri sociale, interactive, de memorie. Fiului mai mic, Artur, îi place să joace diferite personaje, ca și tatălui său, se costumează în diferite ipostaze, își schimbă hainele și joacă un personaj. De Crăciun, familia merge cu colindatul la prieteni și rude. Mama mereu are noi idei, iar tata le realizează; Roma este organizatorul, iar Nina imboldul și motivația. De obicei copiii sunt pentru orice idee, numai să nu stea acasă și să se plictisească. „Jocurile ne unesc, ne ridică dispoziția și nouă și copiilor, iar dacă în timpul zilei am avut greutăți, în timpul jocului totul se uită. Jocurile sunt și o motivație în familia noastră, deoarece copiii sunt motivați să se poarte frumos, ca seara să ne jucăm împreună sau să mergem undeva să petrecem timpul distractiv. Pentru asta, copiii sunt gata să citească, să scrie, să își facă temele, iar tata e gata să lucreze oricât este necesar”, ne povestește Nina.
Tatăl are un rol crucial în a-i deprinde pe copii cu obligațiile de familie și cu munca. Dacă cineva a obosit, în ajutor vine al doilea membru de familie și așa se învață copiii cu ajutorul reciproc și munca colectivă. Copiii mai spun despre tatăl său, că este un om deosebit de blând, bun la suflet și săritor la nevoie. „Așa am fost educat, să fac bine, să ajung la inimile oamenilor, să nu rămân indiferent dacă e nevoie de ajutor și nici nu contează dacă știi sau nu această persoană. Așa am trăit până la căsătorie, iar când am cunoscut-o pe Nina, am înțeles că ea este jumătatea mea și datorită ei voi deveni și mai bun. Așa și a fost, am devenit ambii mult mai buni și, cu siguranță, ne completăm. Și încercăm să-i învățăm și pe copiii noștri să fie așa: să trăiască în prietenie și înțelegere. Prin exemplul propriu încercăm să-i educăm și să le explicăm cum este corect să te porți. Din păcate, nu contează ce spui, copilul orcum nu te ascultă, el te privește și vede cum te comporți și te copiază completamente.”, ne explică Roman.
Principiile de bază ale familiei Cazacu sunt înțelegerea reciprocă, iar după asta vine neapărat iubirea, încrederea și susținerea reciprocă. Părinții îi implică pe copii să ajute, nu doar la bucătărie dar și în viață. Aceștia încearcă să îi învețe pe copii să se ajute reciproc și să crească într-un mediu prietenos, unde tata vine în ajutor mamei, mama vine în ajutor tatălui și familia este unită. „Pentru mine, ca femeie, ajutorul bărbatului este crucial. Roma joacă un rol mare, de neînlocuit în educația copiilor. Copiii învață doar din exemplu oferit de părinți, din acest motiv, el ca bărbat, trebuie să-i învețe pe băieți să muncească, să aibă grijă de soție, de familie și de viitorul lor. Dacă ei vor înțelege asta din copilărie, în propria familie, fix așa se vor purta și cu soțiile lor și copiii.”, relatează mama.
Familia are câteva reguli de aur pe care toți le urmează:
- Să nu mergi prin casă cu dispoziție proastă și mimică tristă.
- Dacă ai început să faci ceva, du până la capăt și fă asta bine.
- Mereu trebuie să fie prezentă dispoziția bună și optimismul.
- Să visezi măreț și să nu te temi să visezi. Dacă îți pui un scop, trebuie să ajungi la rezultat: vis – țel – realizare.
- Unul pentru toți și toți pentru unul.
- O sport! O bicicletă! – tu ești viață!
- Să fii mereu bun (ca tata, tata este foarte bun).
- Să te controlezi și să poți să-ți gestionezi emoțiile.
- Să trăiești fără supărări, să ierți totul.
- Lucrează, lucrează, și încă o dată lucrează.
- Savurează viața, atât cât poți respira.
- Mereu spune mulțumesc.
Roman le recomandă tuturor familiilor tinere, dar și celor cu experiență să fie mereu împreună și uniți, indiferent de orice. Cel mai important în familie este să ai dispoziție bună și să fii mereu alături. „Să educi este cel mai greu lucru într-o familie cu copii. Să-i încalți, să-i îmbraci, să-i hrănești nu e atât de greu, dar să-i educi este complicat, pentru că vrem să-i educăm pe băieți să fie responsabili, independenți, să iubească munca. Să le educi aceste calități, îmi pare foarte greu.”.
Puteți urmări câteva secvențe din viața cotidiană a familiei Cazacu mai jos.
Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.