Igor Șarov: „Incontestabil studenții sunt vocea unei instituții de învățământ superior. Împreună vom scrie un nou volum al istoriei de succes a USM”

sarovv

Universitatea de Stat din Moldova va avea un nou rector. Alegerile pentru această funcție se vor desfășura în data de 9 decembrie 2020, iar la concurs participă patru persoane, candidaturile cărora au fost deja validate. Vedeți aici CV-urile tuturor candidaților.. În continuare am vorbit cu candidatul Igor Șarov pentru a ne spune care sunt prioritățile sale.

Ce înseamnă pentru dvs. Universitatea de Stat din Moldova?

„Universitatea de Stat din Moldova este Alma mater pentru mine, este o parte frumoasă din viața mea. Este locul în care începând cu anul 1984 am devenit parte a marii familii a Universității de Stat din Moldova. La început în calitate de student, doctorand, lector superior ca mai apoi să contribui profesional – în calitate de cadru didactic și managerial – decan al Facultății de Istorie în perioada 2009–2013, la dezvoltarea Universității de Stat din Moldova prin elaborarea proiectelor de cercetare științifică, dezvoltarea parteneriatelor cu colegii din România, Germania și unele state din regiune, în scopul diversificării cercetării științifice, organizarea școlilor de vară/toamnă pentru studenți, precum și multe alte activități pentru a face USM mai bună și recunoscută în lume. 

Curios este că indiferent de funcții pe care le-am deținut de-a lungul carierei profesionale, am rămas mereu profesor la Facultatea de Istorie și Filozofie, deoarece îmi iubesc profesia, procesul educativ și cercetare, iar comunicarea cu studenții îmi dă energia pentru a ține ritmul cu viața modernă”, spune Igor Șarov.

De ce ați decis să candidați la funcția de rector al USM?

„Pentru că am convingerea și mă simt în puteri să transform USM într-un centru universitar modern, în care studenții să vrea să învețe, iar corpul profesoral să profeseze cu plăcere și în condiții decente. În cariera mea profesională, deciziile pe care le-am luat privind ocuparea unei funcții le-am analizat prin prisma calităților și atuurilor care mă recomandă, dar și a lipsurilor pe care trebuie să le compensez cu ajutorul unei echipe manageriale bune. Decizia de a candida la funcția de rector al USM vine din cunoașterea, înțelegerea și asumarea pe deplin a situației existente în sistemul de învățământ național în general, dar și a USM în mod special.

Credința mea netăgăduită în importanța actului educațional, devotamentul pentru profesia de dascăl, experiența și abilitățile manageriale și, nu în ultimul rând, capacitatea de a forma o echipă de oameni responsabili, pregătiți să-și asume obiective și să le implementeze corect, sunt atuurile mele care mă fac să fiu încrezător că pot contribui la transformarea și dezvoltarea USM”, adaugă Igor Șarov.

Care sunt cele mai importante calități ale unui conducător?

„Viteza cu care se schimbă lumea, impune mereu noi rigori și elevarea de noi și noi calități pentru orice persoană contemporană. Un conducător în ziua de azi trebuie să fie lucid, profesionist în domeniul său, să poată fi lider dar și membru de echipă. 

Capacitatea de a crea o echipă este o calitate din cele mai importante a unui manager bun. Obiectivul meu este să realizez un parteneriat durabil administrație-profesori-studenți, care va include obligatoriu atitudine corectă, sinceră, onestă, asumată și decizii luate în mod democratic în echipă. 

Onestitatea și responsabilitatea sunt valorile în care am crezut, cred și voi crede mereu ca fiind valorile care pot transforma viziunile și ideile noastre în realități care să fie utile, practice și care să servească dezvoltării și progresului. 

În orice instituție am activat, am fost promotorul unui  management flexibil, transparent și participativ. Sunt convins că aplicarea acestei abordări în USM, va  încuraja performanța, recunoașterea meritelor, deschiderea spre comunitate și colegialitatea”, răspunde Igor Șarov.

Care sunt 3 acțiuni pe care le veți întreprinde imediat dacă sunteți ales în funcția de rector al USM?

„Strategia mea privind dezvoltarea Universității de Stat din Moldova are la bază asigurarea învățământului modern, centrat pe student, pe pregătirea profesională a acestuia, raportată la nevoile societății. Realitățile timpurilor noastre ne demonstrează faptul că este necesar să fii vizionar și mereu cu un pas înaintea tuturor. Una din principalele sarcini ale echipei va fi anticiparea și adoptarea deciziilor corecte la toate evoluțiile din sistem și, nu în ultimul rând, vom continua să investim în cea mai importantă resursă și valoare a societății – oamenii.

Revenind la trei acțiuni imediate. În primul rând, îmi propun să realizez o evaluare a tuturor proiectelor aflate în derulare. În al doilea rând,  să construiesc o administrație eficientă care să ofere soluții pentru un segment mai larg de probleme administrative, precum: orar, regulamente, condiții pentru studenți în cămine, condiții pentru corpul profesoral, implementarea sistemelor electronice pe toate direcțiile de operare a USM, etc. Avem nevoie de o planificare și o schimbare administrativă, care să conducă la îmbunătățirea calității procesului educativ și a vieții tuturor persoanelor care interacționează cu universitatea. Iar în al treilea rând, pentru menținerea unui dialog continuu cu cadrele universitare și studenții, îmi propun să institui un oficiu unic de rezolvare a problemelor administrative  cu care se confruntă personalul universitar și studenții USM. Voi insista să cultivăm echilibrul între o administrație eficientă și un act educațional de înalt nivel”, spune Igor Șarov

La modul practic cum veți implica studenții în luarea deciziilor la nivel instituțional?

„Incontestabil este faptul că studenții sunt VOCEA unei instituții de învățământ superior, iar pentru mine această voce este extrem de importantă. De aceea, voi implica studenții în luarea deciziilor la nivel instituțional prin consolidarea auto-guvernanței studențești; înființarea unui Consiliu Consultativ al Rectorului, format din Președintele Senatului, Președintele sindicatului, oameni de știință, ai studenților, oamenilor de cultură și reprezentanți ai ONG-urilor. Organizarea la nivel administrativ cu beneficiarii universității (cadre și studenți) Ora Rectorului/ Ora Decanului pe subiecte de actualitate din viața universității. Sunt multe instrumente pentru implicarea activă a  studenților în procesul de administrare instituțională. Am toată deschiderea și marea dorință să facem lucrurile să funcționeze cât mai bine”, adaugă Igor Șarov.

De ce credeți că meritați să fiți ales rector al Universității de Stat din Moldova?

„Ca să meriți ceva, trebuie să muncești mult pentru aceasta. Am ajuns la acea maturitate a experienței profesionale care îmi permite să pot tinde la această funcție. Cred cu tărie că atunci când iubești cu adevărat ceea ce faci, acel lucru nu are cum să nu iasă bine. Universitatea, studenții, colegii sunt a doua mea casă, proiectul meu de suflet, pe care cred că pot să îl fac și mai frumos. Sunt un om modest, dar bazându-mă pe realizările anterioare vă asigur că am capacitatea profesională și provocarea internă pentru a face schimbări bune  necesare la Universitatea de Stat din Moldova. Împreună cu studenții și colegii vom scrie un nou volum al istoriei de succes a USM”, conchide Igor Șarov.

Taguri: #promo
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente