Echipa #diez a încercat să găsească toate femeile care ocupă funcții-cheie în Republica Moldova, femei care au devenit primele și femei care sunt modele pentru generațiile de fete care vin și aspiră să devină cele mai bune în diferite domenii: politică, IT, economie, educație, justiție etc.
Maia Sandu – președinta aleasă a Republicii Moldova
Maia Sandu este economistă și politiciană proeuropeană din Republica Moldova, care a devenit președinta aleasă a Republicii Moldova după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020. A exercitat funcțiile de prim-ministră a Republicii Moldova în iunie-noiembrie 2019 și de ministră a educației în 2012-2015.
La alegerile prezidențiale din 2020, Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi din istoria Republicii Moldova de la alegerea lui Mircea Snegur încoace, devenind prima femeie care ajunge să îndeplinească funcția de președintă a Republicii Moldova.
Irina Vlah – bașcana Găgăuziei
Irina Vlah este politiciană și juristă din Republica Moldova, care din 15 aprilie 2015 îndeplinește funcția de guvernatoare (bașcană) a UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri). Ea este prima femeie care a ajuns în funcția de bașcană a autonomiei găgăuze. În 2019, aceasta a câștigat alegerile din primul tur cu un scor de 91,93 %.
Irina Vlah a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2005, fiind aleasă de fiecare dată pe listele Partidului Comuniștilor.
Zinaida Grecenîi – președinta Parlamentului Republicii Moldova
Zinaida Greceanîi este politiciană și economistă din Republica Moldova, care ocupă, începând cu data de 8 iunie 2019, funcția de președintă a Parlamentului Republicii Moldova. Totodată, ea este deputată din anul 2009, iar în perioada 31 martie 2008-14 septembrie 2009 a fost prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministră a Republicii Moldova. Dânsa a fost înaintată în această funcție printr-un decret semnat de Vladimir Voronin.
Domnica Manole – președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova
Domnica Manole a candidat din partea Blocului ACUM la alegerile parlamentare din 2019 atât pe lista națională (poziția a 29-a), cât și în circumscripția nr. 40 Cimișlia. Nu a acces în parlament însă, întrucât a fost învinsă în circumscripție de Dumitru Diacov (PDM), iar blocul electoral nu a acumulat suficiente mandate.
Prin hotărâre de parlament, Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare a Curții Constituționale în data de 16 august 2019. Ea a fost unul dintre cei doi judecători ai CC înaintați de parlament. A devenit președintă a curții pe 23 aprilie 2020 ca urmare a acordării votului de neîncredere precedentului președinte, Vladimir Țurcan. Termenul mandatului este de trei ani. În acest fel, Domnica Manole devine prima femeie din Moldova care ocupă această funcție.
Olga Bordeianu – directoare generală a Teleradio-Moldova
Olga Bordeianu a fost aleasă în funcția de directoare generală a IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) cu votul a șapte membri dintre cei opt ai Consiliului de Supraveghere (CS) al TRM în cadrul ședinței din 14 noiembrie 2019. Pentru candidatura Olgăi Bordeianu au votat: Spătaru Nicolae, Violeta Cojocaru, Marina Țurcan, Daniela Mițelea, Veaceslav Vlad, Alexandru Vasilachi și Tatiana Munteanu. La concursul pentru funcția de director general al TRM au depus dosare de participare Ion Terguță, Cornelia Stefoglu și Olga Bordeianu.
Dânsa deține funcția directoare generală a TRM din 2015. În perioada 2013-2015, conform CV-ului său prezentat la concurs, la „CTC Media” a deținut funcția de directoare de programe în cadrul Departamentului internațional. Totodată, ea a fost conducătoarea grupului brandului BeMobile. Din 1998 și până în 2004, Bordeianu a activat la Radio Poli Disc și la Русскоe Радио Moldova.
Din 1957, de la fondare, Olga Bordeianu este prima femeie care ocupă funcția de directoare generală a IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM).
Ana Chirița – directoare de proiecte stategice a Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și coordonatoarea Tekwill
Ana Chirița este una dintre cele mai cunoscute fețe feminine din IT-ul din Moldova. În 2009, Ana Chirița era aleasă ca prima femeie în funcția de directoare executivă a Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC. În 2018, aceasta a devenit directoare de proiecte strategice a ATIC.
De asemenea, a avut o contribuție majoră la apariția Tekwill. „Tekwill este o aspirație a întregii industrii și a întregii comunități IT din Moldova, un vis în proces de a deveni realitate, o entitate dinamică, «vie», care se alimentează din entuziasmul și energia tinerilor talentați din țara noastră și care generează oportunități, transformă paradigme și definește noi culmi spre a fi atinse”, spunea Ana Chirița într-un interviu.
Cristina Frolov – directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV)
În urma concursului desfășurat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru funcția de vârf a instituției a fost aleasă Cristina Frolov cu 6 voturi din 8. Astfel, potrivit ordinului Ministerului, Cristina Frolov își începe activitatea din data de 23 noiembrie 2020 pentru un mandat de patru ani.
Timp de opt ani, Cristina Frolov a fost manageră generală a vinăriei „Castel MIMI”, perioadă în care a gestionat întreg procesul de renovare a castelului care ulterior a fost repus în circuitul turistic național și regional. Mai mult, Cristina Frolov a fost membră a Consiliului de Coordonare al ONVV, reprezentând Asociația Vitivinicolă a Regiunii Geografice Delimitate „Codru” și a deținut funcția de președintă a Asociației Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), organizație ce are ca misiune promovarea sectorului turismului din țară.
După această alegere, Cristina Frolov a devenit prima femeie care ocupă această funcție.
Doina Nistor – directoare a Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova
Doina Nistor este Directoare a Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, proiect implementat de Chemonics International. Dna Nistor a activat în cadrul acestei organizații din anul 2005 deținând pe parcurs diferite funcții.
Din anul 2001 până în anul 2005, a fost președinta organizației neguvernamentale Business Advisory Services. În aceeași perioadă, Doina a oferit servicii de consultanță diferitelor organizații internaționale precum Banca Mondială, USAID/Chemonics International, Programul de Creditare a Fermierilor în cadrul proiectului USAID/CNFA și altele.
În perioada 1999-2000, dna Nistor a fost manageră ipotecară în cadrul unui proiect USAID care avea drept scop dezvoltarea piețelor imobiliare și funciare în Moldova.
Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și UK Aid, implementat de către Chemonics International Inc., are scopul de a susține strategia Guvernului Republicii Moldova de creștere orientată spre export și investiții. Proiectul va continua realizările atinse anterior punând noi accente pe dezvoltarea capitalului uman și intervenind la nivel de industrii și de țară. Proiectul va sprijini sporirea capacității locale, spiritul antreprenorial, legăturile de piață, competitivitatea, inovația și creșterea în industriile cheie pentru proiect: vinicolă și turism, tehnologii informaționale și a comunicațiilor (TIC) și industria ușoară.
Carmina Vicol – președinta Camerei de Comerț Americane în Moldova (AmCham)
Carmina Vicol este directoare generală la Prime Capital de mai bine de 14 ani și a devenit una dintre cele mai influente personalități din domeniul financiar din Republica Moldova. Pe 10 martie 2020, Carmina Vicol a fost aleasă în funcția de președintă a AmCham pentru perioada 2020-2021.
Prima femeie președintă pentru AmCham Moldova a fost Cristina Harea în perioada 2012-2016.
Victoria Melnic – rectora Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Victoria Melnic este doctoră în studiul artelor, profesoară universitar și maestră în Artă. Ea este prima femeie din Moldova care a obținut acest post de conducere la o universitate de stat din Moldova. Conform CV-ului făcut public pe site-ul AMTAP, Victoria Melnic se află în această funcție din anul 2004.
Natalia Gașițoi – rectora Universității de Stat din Bălți
Natalia Gașițoi a fost aleasă în aprilie 2018. La alegeri au participat 231 de persoane dintre cele 247 incluse în listele de vot. Potrivit președintelui Comisiei Electorale a USARB, Anatol Moraru, conferențiara universitară și doctora Natalia Gașițoi a acumulat 137 de voturi, iar profesorul universitar și doctorul habilitat Pavel Topală – 91. La Universitatea din Bălți, Natalia Gașițoi activează din 1997, an în care a absolvit această instituție. Timp de mai mulți ani, a activat în diferite funcții la Catedra de matematică.
Natalia Gașițoi este prima femeie care ocupă funcția de rectoră a unei universității din afara Chișinăului.
Silvia Lazu – președinta Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS)
În conformitate cu decizia Adunării Generale a membrilor APIUS și decizia I.P. „Agenției Servicii Publice” din 21 august 2020, funcția de președintă a Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS) a fost preluată de către doamna Silvia Lazu, directorea fabricii de confecționare a articolelor de îmbrăcăminte pentru copii „BOMBONICI”.
***
Suntem siguri că lista de mai sus nu e completă. În caz că mai știți femei din Moldova care ocupă funcții-cheie, vă rugăm să ne scrieți în comentarii.