A mai rămas exact o lună până la cel mai așteptat eveniment al anului dedicat tinerilor care își fac studiile în afara țării – Gala Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM). În acest an, zeci de tineri ambițioși, cu rezultate remarcabile s-au înscris la concurs, împărtășindu-și experiența lor academică și extra-curriculară. În dosarul de înregistrare, tinerii și-au expus opinia asupra rolului de lider, au propus acțiuni de promovare a imaginii țării noastre și au menționat cum ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova.
Dosarele participanților sunt minuțios analizate de către un juriu profesionist și obiectiv, care va desemna laureații celor șapte categorii de premiere: Licență, Masterat, Doctorat, Arte, Erasmus, Francofonie și Repatriot și deținătorul Premiului Mare.
În cadrul ediției a VIII-a, dosarele din categoriile Licență, Masterat și Doctorat sunt evaluate de:
# Ana Groza – Director Executiv Asociația Investitorilor Străini (FIA);
# Iulian Groza – Director Executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE);
# Alexandru Bordea – Antreprenor, business trainer, fondator ,,BRIDGE”, ,,Evenda”, co-fondator ,,AngryBusiness”;
# Aurelia Salicov – Director Digital Parkprimul ecosistem IT din Moldova;
# Marius Bostan – Antreprenor în serie, business angel, inițiator ,,RePatriot” și membru al ,,Romanian Business Leaders”;
# Valeriu Turea – Director al Biroului Relații cu Diaspora (BRD);
# Emil Ceban – Rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Profesor Universitar Doctorhabilitat în științe Medicale.
Premiile pentru categoria ,,Arte” vor fi desemnate de către:
# Svetlana Bivol – Muzicolog, Director General al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”;
# Valeriu Andriuță – Actor și Regizor de film;
# Mihai Stamati – Designer industrial, Lector UTM.
Laureații categoriei ,,Repatriot” vor fi premiați de Marius Bostan, antreprenor, inițiator ,,RePatriot” și membru al ,,Romanian Business Leaders”.
Premiile ,,Francofonie” vor fi acordate de Roxana Țurcanu-Tolomey, Reprezentant AUF Republica Moldova și Ucraina.
Dosarele din categoria ,,Erasmus” sunt evaluate de:
# Claudia Melinte – coordonatoarea Oficiului Național Erasmus+;
# Cristina Voroneanu – membră a echipei de Experți în Reforma Învățământului Superior din RM (HEREs) pe lângă Oficiul Național Erasmus+.
Amintim că Premiile ,,Voluntarul anului” și ,,Profesori care inspiră” sunt determinate prin vot public pe platforma VoteMeApp.
Ceremonia de premiere a GSORM și Atelierele tematice „Tineri pentru tineri” vor avea loc în format digital, în după-amiaza zilei de 27 decembrie.