(video) Noaptea Cercetătorilor Europeni. Când va avea loc și care este agenda evenimentului

sdfvr

Organizatorii celui mai grandios eveniment științific al anului – „Noaptea Cercetătorilor Europeni” – rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, și directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, Igor COojocaru, au susținut o conferință de presă cu genericul „Noaptea Cercetătorilor Europeni – descoperim împreună Universul științei și inovației”. În cadrul conferinței aceștia au discutat despre agenda evenimentului programat pentru ziua de 27 noiembrie.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un eveniment cu tradiții, organizat în peste 400 de orașe europene, centre universitare, centre de cercetare și suntem foarte bucuroși că și Republica Moldova s-a alineat la acest eveniment, la aceasta mișcare importantă”, a declarat în debutul evenimentului, rectorul UTM Viorel Bostan. Acesta a subliniat că în acest an UTM, împreună cu AȘM și IDSI, și-au unit forțele pentru a realiza o idee comună promițătoare, exprimându-și convingerea că startul celei de-a VII-a ediții a ambițiosului proiect, care va fi dat vineri seara, va fi un moment definitoriu pentru Republica Moldova, în sensul în care se va reuși motivarea a cât mai multor tineri să urmeze calea cercetării și a tehnologiilor, scrie UTM.md.

Rectorul Viorel Bostan a subliniat că pentru acest eveniment de anvergură europeană este pregătită o agendă foarte încărcată, prin care „ne dorim ca societatea să vadă cu ce se ocupă cercetătorii, inginerii și inovatorii în Republica Moldova”. În context, rectorul Bostan a îndemnat toată lumea să se conecteze în ziua de vineri, ora 16:00, la transmisiunea online a evenimentului, pentru a nu rata niciun moment de pe agenda evenimentului.

„Ne vom deplasa în diverse locații, acolo unde se face cercetare, acolo unde suntem în pas cu inovațiile, să arătăm că în Republica Moldova se fac cercetări de frontieră, se fac lucruri interesante și extraordinare, dorind ca în așa fel să atragem cât mai mulți copii în acest vast și interesant domeniu al științei, tehnologiei, ingineriilor, matematicii, în general, al științelor fundamentale și aplicative, fiindcă doar într-o societate în care cercetarea și inovația sunt apreciate și finanțate corespunzător, putem face un pas înainte, să ne dezvoltăm, să avem o societate a cunoașterii și inovării, doar astfel vom avea viitor”, a punctat rectorul Viorel Bostan, exprimând mulțumiri partenerilor, tuturor celor care au participat, s-au implicat activ și au contribuit ca evenimentul să fie vizibil atât pe plan local, cât și internațional.

În intervenția sa, președintele AȘM, Ion Tighineanu a prezentat rezultatele unui studiu sociologic, realizat de Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, care vizează evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Potrivit acestora, doar 18 la sută din reprezentanții comunității științifice consideră că situația actuală în domeniul cercetării și inovării este satisfăcătoare. Cca 2/3 sau 65 % sunt de părere că sistemul autohton de cercetare-inovare nu este pe deplin pregătit pentru a face față provocărilor din societatea noastră. Cca 76 % estimează nivelul de implementare a rezultatelor cercetărilor științifice și inovațiilor ca fiind puțin satisfăcătoare sau chiar nesatisfăcătoare. Explicația stă în finanțarea, infrastructura foarte modestă. Președintele AȘM a făcut referire și la imposibilitatea elaborării unui vaccin în Republica Moldova: „Noi avem specialiști buni, dar nu dispunem de laboratoare de virusologie echipate corespunzător, nu avem infrastructură modernă. Coronavirusul de tip nou este, de fapt, o particulă cu dimensiuni de nanometri, ea nu se vede, nu se aude, nu are miros, iar pentru a studia această nanoparticulă sunt necesare echipamente de sute de milioane de dolari sau euro, pe care noi însă nu le avem”, a specificat academicianul Tighineanu.

Potrivit rezultatelor studiului sociologic respectiv, doar 15% din cercetători susțin că oamenii de știință sunt implicați în luarea deciziilor la nivel central, în timp ce 76% consideră că sunt foarte puțin antrenați în atare activități. „În opinia savanților de peste hotare, noi avem oameni de știință foarte puternici. Cercetătorii noștri își publică rezultatele investigațiilor științifice în cele mai prestigioase și de rezonanță reviste, sunt invitați la conferințe internaționale, dar, cu regret, efortul lor imens este puțin apreciat. Știința la noi în țară nu este o prioritate. Consider că politicienii ar avea de câștigat dacă ar conlucra cu oamenii de știință și poate prin această conlucrare s-ar găsi modalități de depășire a crizelor, a subliniat Ion Tighineanu.

Președintele AȘM a ținut să readucă în atenția publicului perioada în care s-au făcut primii pași spre asocierea la programele europene – decembrie 2006, când reprezentantul Comisiei Europene aflat în vizită la Chișinău a făcut o declarație memorabilă: „Spre Chișinău vine un tren accelerat al cercetării științifice europene și dacă o să reușiți să vă urcați în acest tren, veți ajunge departe”. La 1 ianuarie 2012 ne-am asociat la PC7, RM fiind prima țară din CSI care a reușit să se asocieze la programele comunitare, ulterior RM asociindu-se la Programul Orizont 2020. Grație asocierii, au fost câștigate multe granturi, sute, poate chiar mii de tineri cercetători au avut posibilitatea să participe la traininguri de calitate. „Avem cercetători de forță. De aceea chem societatea ca vineri, începând cu ora 16.00, să vină să se convingă. Am pregătit video înregistrări, dar vor fi și vizite în laboratoare, în centre de cercetare și veți vedea că și în atare condiții multe echipe au reușit să dezvolte o platformă, o bază științifică și să se mențină pe val”, a îndemnat președintele Tighineanu.

„Mă bucur că ne apropiem tot mai mult de acel moment, când vom fi în regim real. Am constatat în procesul de lucru în acest proiect că nimic nu dispare, de fapt, totul se transformă”, a spus la rândul său, cel de-al treilea protagonist al evenimentului, Igor Cojocaru, directorul IDSI, precizând că „Noaptea Cercetătorilor Europeni” vine să confirme o dată în plus foarte multe realizări frumoase ale cercetătorilor din RM, indiferent unde activează, fie în instituții de cercetare, universități, organizații private, totul demonstrează că investiția în cercetare merită riscul și efortul. Nu în zadar, peste 100 de tineri au depus propuneri de proiecte la concursul realizat în cadrul NCE. „Au fost realizate patru concursuri, iar lucrările pot fi urmărite la rubrica Concursuri. Toată informația este disponibilă online, ceea ce demonstrează că tehnologia informației implementată, utilizată de către cercetător poate aduce și mai aproape cetățeanul de cercetare, or acesta este unul din obiectivele de bază – să aducem cât mai mulți tineri în cercetare, să facem acel transfer de cunoștință de la cei cu experiență mai mare și sunt deschiși să o împărtășească”, a reliefat directorul IDSI.

Cojocaru a specificat și faptul că problemă pandemiei oferă posibilitatea de a o utiliza ca pe o platformă de a consolida comunitatea științifică, atât din instituțiile publice, cât și din cele private, pentru a crea o masă critică și de ce nu a avea un Proiect de Țară investit în cercetare, în acel potențial uman care mai există în RM. „Iar ceea ce va fi prezentat vineri, începând cu ora 16:00, va fi mai mult decât o simplă publicație, vor fi prezentate rezultatele reale ale cercetătorilor. Puteți urmări mai multe înregistrări video la rubrica specială știința pentru societate”, a precizat dl Cojocaru. Directorul a remarcat că deja sunt zeci de mii de vizualizări, ceea ce demonstrează că interesul pentru aceste realizări științifice este sporit. O investiție optimă în cercetare ar aduce doar beneficii societății, consideră experul. „Vreau să vă îndemn să ne urmăriți atât pe pagina proiectului www.noapteacercetatorilor.md care va fi transmis și pe pagina de FB a proiectului, precum și pe privesc.eu, idsi/tv. Aveți posibilitatea să vizualizați ce se va petrece pe parcursul întregului eveniment. La sigur, vor fi mai multe surprize, vor fi premiați acei câștigători care au participat la concursuri etc.”, a afirmat Igor Cojocaru.

La finele conferinței a fost prezentat un centru-studio special amenajat și dotat cu echipament corespunzător din proiect, de unde va fi transmis evenimentul, începând cu ora 16.00. Până la finele acestuia, toate conexiunile online, video înregistrările, deplasările în laboratoare, concursurile și câștigătorii acestora, iar publicul va putea urmări pas cu pas derularea integrală a celui mai mare eveniment științific al anului, Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Toți cei interesați sunteți îndemnați să vă conectați la această platformă, vineri, la ora 16:00.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez. 

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente