(podcast) De ce startup-urile nu se simt în siguranță în Moldova? Directoarea ATIC: „E vorba de neîncrederea în justiție și de imaginea noastră la nivel internațional”

127237471_4761031117303729_3724976358430446990_n

În ultimii ani, s-au parcurs pași importanți pentru a dezvolta sectorul TIC din Moldova. Tot mai multe startup-uri au fost încurajate să își focuseze activitatea aici, iar lucrurile par să meargă în direcția corectă. Totuși, se constată faptul că, în continuare, statul nu-i poate motiva pe dezvoltatorii moldoveni să aibă încredere în el și tot mai multe startup-uri, deși deschise în Moldova, sunt înregistrate și achită taxe în alte țări.

Marina Bzovîi, directoarea executivă a Asociației companiilor private din domeniul TIC din Moldova (ATIC), explică situația ca fiind una nu neapărat gri, susținând că lucrurile se vor îmbunătăți în câțiva ani. „Tendința este că majoritatea startup-urilor din Moldova tind să se înregistreze fie în SUA, fie în Marea Britanie și UE. Acolo există acces la investiții, oportunități. Încă suntem la început, mai avem de crescut ca startup-urile să vină cu soluții pe entități moldovenești. Din păcate, este o tendință ca acele startup-uri, care încep acasă, la urmă să nu se mai regăsească, să-și piardă asocierea cu Republica Moldova. Vrem să vedem cât mai mulți unicorni aici, acasă, care să se promoveze ca startup-uri moldovenești”, spune Marina în cea mai nouă ediție a podcast-ului „Mai departe” cu Artur Gurău.

Experta în domeniul TIC este convinsă că dacă se va lucra la imaginea țării și la încrederea cetățenilor față de justiție, tot mai multe startup-uri vor fi gata să își focuseze activitatea pe țara noastră. „Cred că mai avem de lucru ca să poziționăm imaginea țării ca fiind o destinație TIC. Nu vreau să fim pesimiști. De ce trebuie să evităm să evoluăm la noi acasă? Cu siguranță putem să creștem startup-uri în Moldova. Avem capital uman, fete și băieți care pot să creeze soluții competitive la nivel internațional. Paralel, mai sunt locuri unde mai putem lucra. Nu e vorba doar de reglementări, e vorba de încrederea în justiție, în instanțe, imaginea pe care o avem la nivel internațional”, declară directoarea ATIC.

Cea mai recentă ediție a podcast-ului „Mai departe” cu Artur Gurău și Marina Bzovîi poate fi ascultată mai jos.

Vezi și rezumatul acestei ediții a podcast-ului „Mai departe”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente