Cum ne ajută știința în viața de zi cu zi? Ce înseamnă să fii cercetător? Pentru a răspunde la aceste întrebări, participă online la Noaptea Cercetătorilor Europeni, pe 27 noiembrie, începând cu ora 16.00.
Republica Moldova se alătură, și în acest an, celor peste 300 de orașe europene într-un eveniment care celebrează știința și inovația și aduce cercetătorii mai aproape de publicul larg. Finanțat în cadrul programului ORIZONT2020 al Comisiei Europene, Noaptea Cercetătorilor își propune să prezinte diversitatea științei și impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi, stimulând interesul tinerilor pentru o carieră în cercetare. În 2020, Comisia Europeană finanțează peste 50 de proiecte în 30 de țări europene. Din cauza pandemiei, în loc de tradiționala ultima zi de vineri din septembrie, anul acesta evenimentul se va desfășura pe 27 noieimbrie.
Și tot din cauza pandemiei, în țara noastră la fel ca în multe altele, Noaptea Cercetătorilor Europeni a trecut în format online. Vizitează-ne pe www.noapteacercetatorilor.md pentru a vedea ce ți-am pregătit anul acesta:
- lasă-te uimit de talentul și inteligența elevilor și studenților, care au realizat multiple lucrări în domeniul creației și inovării
- află ce soluții propun cercetătorii din Republica Moldova pentru provocările societății moderne și ce resurse pun la dispoziția publicului larg – vei fi impresionat de realizările impresionante ale țării noastre
- vezi ce se întâmplă în alte orașe în ziua evenimentului – celebrează știința și inovația
Pe 27 noiembrie, începând cu ora 16.00 fii cu ochii pe www.noapteacercetatorilor.md pentru interviuri captivante, experimente trăsnite, teste interactive, premii și multă distracție. Vino alături de noi online, să afli:
- de ce Moldova este singura țară în care se obțin medicamente din spirulină
- cum sunt monitorizate substanțele toxice în Delta Dunării
- ce microorganism trăiește pe pereții reactoarelor nucleare
- cum o echipă de trei moldoveni, cu experienţă în inginerie şi industrie auto, a dezvoltat un kit ce poate transforma orice Dacia Logan într-un automobil 100% electric
- unde poți accesa aproape 1500 de materiale folclorice și etnografice digitizate
- ce cercetăti sunt efectuate în domeniul fizicii teoretice și experimentale
- unde sunt situate ariile naturale protejate de stat din țara noastră
- cum sunt utilizate dronele în cercetări geografice și ecologice
- care este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces Deschis la publicațiile științifice din Republica Moldova
- și multe alte realizări impresionante, care demonstrează ce beneficii aduce știința pentru societate!
Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni este organizat în cadrul Proiectului MODERNight-2020 finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare ORIZONT2020, acord de grant nr. 955289. Echipa proiectului este constituită din Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale. Evenimentul este organizat în parteneriat cu organizațiile de cercetare-inovare și instituțiile de învățământ superior din țară.