AIM se opune proiectului de lege privind avocatul antreprenorului în versiunea actuală: „Trebuie reluate consultările cu mediul de afaceri”

79ee6644-5d86-412b-bb23-e38c79315175

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) vine să-și exprime poziția în raport cu proiectului de lege prezentat Parlamentului la 18 noiembrie 2020 pentru înființarea Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor în cadrul Avocatului Poporului. Proiectul de lege, care urmează a fi discutat în Parlamentul Republicii Moldova, nu ar corespunde unui conceput veritabil al Avocatului Antreprenorului și nu va reuși să îndeplinească obiectivele necesare mediului de afaceri. AIM atrage atenția și asupra faptului că procesul de elaborare a proiectului de lege nu a fost unul participativ care ar implica și asigura reflectarea viziunii mediului de afaceri.

„În ultimii 2 ani, AIM, precum și multe alte asociații de afaceri, s-au consultat cu guvernul cu privire necesitatea unei legi a Avocatului Antreprenorilor (Ombudsman). AIM a evidențiat rolul crucial al acestei instituții în combaterea corupției și protejarea drepturilor întreprinderilor mici din Republica Moldova. Aceste eforturi au culminat cu un proiect de lege în iunie 2020, care a fost consultat cu comunitatea de afaceri și susținut de multe asociații de afaceri, inclusiv AIM. Versiunea de document agreată la acel moment avea mai multe deficiențe, așa cum a comunicat AIM, dar era un document cu un potențial bun de definitivare și promovare în Guvern, iar ulterior în Parlament”, se arată într-un comunicat al AIM.

Potrivit președintelui AIM David Smith, legea în versiunea actuală, introdusă pe agenda Parlamentului la 18 noiembrie 2020, nu corespunde în mod semnificativ proiectului consultat cu ​​comunitatea de afaceri în ultimii 2 ani. În locul creării unei instituții independente și puternice de Avocat al Antreprenorului (Ombudsman), acest proiect de lege modifică legea Avocatului Poporului prin care se instituie o unitate fără o direcție clară de activitate sau responsabilități clar stabilite. În versiunea actuală proiectul de lege nu este criticat doar de comunitatea de afaceri dar și este contestat puternic de Avocatul Poporului, care îl consideră un atac asupra independenței acestei instituții reprezentând o subminare a misiunii acestuia.

„Întreprinderile mici din Republica Moldova au nevoie de un avocat al antreprenorului, cu un mandat care i-ar permite protejarea acestora de acte de corupție, de a interveni și a putea corecta procesele birocratice învechite și de a contribui puternic la un climat de afaceri și investiții mai bun în Republica Moldova”, a mai adăugat acesta.

AIM susține necesitatea instituirii instituției Avocatului Antreprenorului, dar proiectul actual de lege nu îndeplinește aceste obiective în timp ce subminează alte instituții de încredere publică.

AIM solicită guvernului să retragă acest proiect de lege și să revină la consultările cu mediul de afaceri. Mai mult, își exprimă îngrijorarea privind existența practicilor prin care părțile interesate sunt consultate cu privire la un proiect lege în timp ce un alt proiect este apoi prezentat Parlamentului. „Reiterăm importanța proceselor de consultare în mod transparent și corect cu societatea civilă pentru a avea un impact real și eficient asupra procesului de creare a legislației ce reglementează activitatea mediului de afaceri”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente