În Moldova a fost lansat Primul Forum Național de guvernanță a Internetului

forum2

La Chișinău a fost lansat primul Forum național de guvernanță a Internetului, care are loc în perioada 23-24 noiembrie și a devenit o platformă pentru un dialog deschis al diferitelor grupuri de părți interesate: societatea civilă, comunitățile tehnice și științifice, sectorul privat, guvernul și instituțiile statului.

„Moldova s-a alăturat familiei globale IGF în 2020, adică în anul în care pandemia de coronavirus a evidențiat importanța tehnologiilor digitale și nevoia urgentă de a spori rolul unor astfel de evenimente ca platformă de dialog”, a declarat coordonatorul național MIGF, Alexei Marciuc, la deschiderea Forumului.

Potrivit acestuia, de la începutul pandemiei COVID-19, rolul Internetului în lume a crescut brusc: „Pandemia a devenit un catalizator pentru dezvoltarea serviciilor de comunicații, a instrumentelor digitale pentru afaceri și educație, dar în același timp a generat noi provocări. În special, riscurile asociate cu criminalitate cibernetică, diseminarea informațiilor false în mod deliberat, scurgeri de date cu caracter personal.”

„Toate acestea necesită o punere în comun a eforturilor și dezvoltarea unor metode eficiente de utilizare a Internetului”, a spus Alexei Marciuc.

Vitalie Tarlev, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, responsabil de domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, a salutat lansarea inițiativei IGF în Moldova cu scopul de a sprijini deschiderea și libertatea utilizării Internetului în Republica Moldova. „Nu putem nega importanța și valoarea Internetului într-o societate modernă. Internetul este o resursă vitală în perioadă pandemică”, a spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, Moldova continuă să lucreze la crearea pre condițiilor de piață necesare pentru dezvoltarea accesului la Internet – acesta este unul dintre obiectivele strategice ale Strategiei Moldova Digitală 2020. „Participarea comunității la acest forum este importantă pentru a urmări procesul pentru a sprijini respectarea drepturilor utilizatorilor finali și neutralitatea Internetului”, a accentuat Vitalie Tarlev.

La deschiderea forumului, reprezentanții organizațiilor partenere au adresat participanților un discurs de bun-venit. Un număr de vorbitori și experți cunoscuți din Moldova, Canada, SUA, Olanda, România, Ucraina, Rusia, Kârgâzstan, Belarus și din alte țări ale lumii au participat la cele patru sesiuni din prima zi a MIGF. Unii dintre ei au participat la forumul din studioul din Digital Park, iar alții s-au alăturat discuției online.

După cum a remarcat Vinton Cerf, vicepreședinte Google Corporation, anii următori vor fi probabil cea mai semnificativă perioadă din evoluția Internetului. „Internetul are încă multe domenii de dezvoltare. Avem un mare potențial și noi dezvoltări care, atunci când sunt aplicate pe Internet, îl vor face mai convenabil și mai eficient decât este astăzi și vor contribui la apropierea Internetului de oamenii din întreaga lume”, a spus Cerf.

MIGF este susținut de parteneri internaționali, inclusiv ICANN, IGFSA, Internet Society, SecDev Foundation și RIPE NCC. Printre partenerii naționali ai forumului se numără Ministerul Economiei și Infrastructurii, Procuratura Generală, Universitatea Tehnică a Moldovei, Digital Park și companiile private din domeniul tehnologiilor IT și comunicațiilor electronice: StarNet, RTS, MUK, PaloAlto, Bitdefender, RSD. Realitatea Media Group transmite evenimentul în direct.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente