Moldovenii au mai multă încredere în euro decât în dolar sau rublă. Câtă valută străină au cumpărat în luna octombrie

case-de-schimb-valutar

Rulajul pieței valutare în numerar cuprinde totalitatea operațiunilor de cumpărare și vânzare a valutei străine, efectuate de unitățile de schimb valutar în numerar cu persoanele fizice. Potrivit datelor prezentate de BNM, în luna octombrie, cele mai multe operațiuni cu valute străine se referă la euro, dolar și ruble rusești.

Prin urmare, în perioada menționată, moldovenii au cumpărat cel mai mult euro – 214,5 milioane de euro și au vândut 44,6 milioane de euro. Pe locul al doilea se află dolarul SUA. Au fost cumpărate 32,1 milioane de dolari și au fost vândute 21,2 milioane de dolari.

Pe poziția a treia se află rublele rusești. Statistica arată că moldovenii au cumpărat 6 milioane de ruble și au vândut 1,7 milioane de ruble.

Leul românesc a fost cumpărat în sumă de 2,1 milioane de lei și tot în acest volum a fost vândut.

Aceeași situație e și în cazul hrivnei ucrainene. La capitolul cumpărare-vânzare a înregistrat aceeași valoare – 200 000 de hrivne.

În concluzie, atestăm că euro este cea mai populară valută străină pe piața valutară din Moldova. Ponderea operațiunilor de cumpărare-vânzare constituie 73,2 % din totalul operațiunilor efectuate în luna octombrie. Pe locul doi este dolarul american (15,1 %) și pe trei – rubla rusească (2,2 %).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente