(foto) „N-am decât un singur șef – imaginația mea.” Află povestea Irinei Veste, tânăra pasionată de handmade

irina

Irina Veste este o tânără stabilită peste hotare, care, de la o vreme încoace, s-a lăsat cucerită de confecționarea obiectelor handmade, chiar dacă anterior nu s-ar fi gândit niciodată că va crea ceva cu propriile mâini și, mai mult de atât, că asta o să-i aducă satisfacție deplină, dar și aprecierea celor din jur. În cele ce urmează vă invităm să faceți cunoștință cu Irina și cu pasiunea sa!

Irina ne-a istorisit că vine din satul Zaim și chiar dacă în familia ei se practica meșteșugăritul, n-a fost niciodată atrasă de asta. Bunica ei iubea să țese covoare, iar mama – să împletească articole de orice complexitate, pe când ea, la orele de tehnologie din școală, când trebuia să coase, să croșeteze sau să împletească, mereu ezita, pentru că nu-i plăcea asta.

Și totuși, spune Irina, totul a început să ia o altă direcție atunci când s-a mutat în Italia, căreia îi spune „țara modei și creației”.

„Primul meu pas spre lucrurile handmade a fost crearea accesoriilor și anume a cerceilor. După, au fost broșe, brățări și coliere. Și aveam un principiu nobil după care mă conduceam: originalitatea și calitatea!”, ne povestește Irina.

Tot aici ea ne-a relatat că deseori mergea prin magazine de accesorii pentru a face comparații și mai mereu observa cum acestea sunt lucrate necalitativ, cu ațele ieșite neglijent la suprafață, necusute bine sau chiar de pe unele cădeau mărgelele, iar asta o făcea să prindă și mai mult curaj, pentru că-și dădea seama că munca pe care o depune în accesoriile sale nu-i în van, ci dă rezultate bune și anume calitatea produsului pe care-l meșterește.

„Nu mă încumet să zic că în magazin accesoriile erau rele, ci vreau să spun că eu depuneam mult efort ca ale mele să iasă perfect. Poate pare o nebunie, dar eu nu eram niciodată mulțumită de ceea ce fac, mereu voiam ceva nou și mereu experimentam și mă apucam de lucruri necunoscute care îmi păreau imposibile inițial.”

Așa Irina a început să exploreze piața, să caute modele de accesorii deosebite, să se inspire, dar să le recreeze în propriul stil.

„Într-o zi, am văzut un lănțișor cu boabe naturale de cafea. N-am avut liniște până am creat și eu unul. Doar că drumul a fost lung, deoarece a trebuit să fac cunoștință cu rășina epoxidică. Astfel, i-am studiat toate capriciile, am văzut zeci de videoclipuri pe YouTube, am analizat sute de articole, am făcut mii de încercări. Parcă ceva îmi ieșea, dar perfecționista din mine nu era mulțumită”, ne relatează nostalgic Irina.

Totuși, pasionată de ceea ce face, a reușit să se adâncească mai mult în subtilitățile lucrului cu rășina epoxidică. Așa Irina a ajuns să cumpere un curs de la o meșteriță care deja era familiarizată cu acest tip am meșteșug. A urmat alt curs, apoi încă unul, așa până când protagonista noastră a ajuns să fie cucerită definitiv de această îndeletnicire.

„Oamenii de artă trebuie să se facă remarcați «acum și aici», ci nu atunci când deja va fi târziu”

Acum Irina stă ore întregi muncind asupra unui obiect handmade în tehnica rășinii epoxidice. Acum ea confecționează ceasuri, decorează tocătoare și pictează tablouri. Ea recunoaște că nimic nu îți iese dacă nu depui efort și nu te dedici în totalitate activității în care te inițiezi. Important este să ieși din zona de confort și să nu-ți fie teamă să te afirmi.

„A trebuit să învăț cum să mă promovez și asta îmi părea foarte dificil. Tot îmi puneam întrebarea «de ce trebuie să fac asta?» și îmi spuneam «nu e domeniul meu, eu doar creez!». Dar adevărul este că oamenii de artă trebuie să se facă remarcați «acum și aici», ci nu atunci când deja va fi târziu, așa că m-am apucat de treabă și am început să-mi cresc și pagina.”

Irina ne-a spus că primii săi cumpărători de articole din rășină epoxidică erau clienții vechi, cei care procurau de la ea accesorii, apoi rudele, prietenii, după care cercul s-a extins.

„Nu pot să spun că a fost ușor, dar nici complicat n-a fost! N-a fost ușor, pentru că este o îndeletnicire nouă, puțin întâlnită, iar pentru alții chiar necunoscută. Am câștigat prin faptul că oamenii sunt obosiți deja de articolele de decor din comerț, toate identice, iar precum majoritatea dorește ceva individual și deosebit, eu le puteam oferi asta”, afirmă Irina.

De asemenea, de ajutor i-a fost și TikTok-ul, acolo unde a reușit să-și mărească aria de urmăritori. Protagonista ne-a povestit că de acolo i-au venit zeci de comenzi, iar apoi primea solicitări de la prietenii clienților și așa încet, încet aria de oameni interesați de lucrările ei s-a extins.

Irina menționează că inspirația, de cele mai multe ori, vine de la clienți, pentru că ei au viziuni mai diferite. Prin urmare, încearcă să rezoneze cu emoțiile lor, trece prin filtrul imaginației sale dorințele clienților și dă frâu liber creației.

„Uneori, mă inspir de la alți creatori, dar de fiecare dată încerc să aduc un aport propriu fiecărei lucrări. Însă de obicei clienții mei sunt cea mai mare inspirație. De asemenea, natura este una dintre muzele mele, pentru că eu deseori iau o floare, o frunză, o crenguță de brad și le usuc în cărți, iar ulterior le amestec cu rășină și le dau o viață nouă, transformându-le în bijuterii.”

„N-am decât un singur șef – imaginația mea”

În ultima perioadă, Irina lucrează în special asupra ceasurilor și tocătoarelor și speră că într-o zi va ajunge să facă platouri supraetajate, care-și vor găsi stăpânii care le vor îndrăgi.

Handmade-ul îmi oferă liniște și satisfacție. Chiar mă regăsesc în această activitate, pentru că fac ceea ce-mi place. Mă simt împlinită și fericită, mai ales că n-am decât un singur șef – imaginația mea.”

Pe final, protagonista noastră a mărturisit că în câțiva ani se vede în fața unui grup de oameni, căruia să-i împărtășească tot ceea ce a învățat și a acumulat.

„Vreau să le transmit oamenilor toată dragostea pe care o posed pentru ceea ce fac și pentru artă. Aș vrea ca ale mele creații să fie cunoscute la nivel mondial și despre ele să se vorbească, iar pentru asta am nevoie de multă răbdare și dăruire de sine, trebuie să muncesc și să ies cât mai des din zona mea de confort”, punctează Irina.

Pentru a face cunoștință cu lucrările Irinei Veste, accesați pagina ei de Instagram!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente