Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 47 de conace ale foștilor boieri, iar conacul despre care vom vorbi astăzi se diferențiază de celelalte, anume prin faptul că și-a găsit utilitatea pentru localitate. Conacul boieresc din satul Miclești, raionul Criuleni, a fost cumpărat de săteni în anul 1940 de la ultimul său proprietar, aceștia transformând clădirea în școală.
La hotarul moșiilor dintre Criuleni și Orhei, în satul Miclești, centrul localității este înfrumusețat de un conac boieresc și de un parc vechi de două secole.
Conacul este situat într-un parc național, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Deși clădirea nu mai păstrează luxul de altădată, marmura cu care era decorată casa rămâne la fel de impunătoare ca pe vremuri.
Clădirea conacului și parcul ce o înconjoară sunt ocrotite de către stat, iar împreună formează un complex cu o încărcătură istorică aparte.
În Moldova medievală, moșiile satelor erau stăpânite de boieri. Miclești nu a făcut excepție, moșia acestui sat fiind în stăpânirea juristului Andronache Donici (1760-1829), membru al familiei Donici. Andronache se căsătorește cu fiica banului Darie Donici în 1793 și primește de la acesta zestre moșia Miclești. Andronache se mută de la moșia sa din Ialoveni la Miclești și stăpânește moșia până în 1820, când proprietar devine I. Donici.
În ultimii ani ai secolului al XIX-lea, Andronache Donici își construiește un conac pe terenul de la marginea satului și amenajează în fața acestuia un scuar cu plante exotice, preponderent conifere. În mijlocul scuarului a săpat o fântână cu un colac de fontă. În stânga și în spatele conacului boierul dispune sădirea unui parc dendrologic în stil regulat. La ieșirea din conac pe ușa din spate a fost amenajată o alee scurtă formată din pin negru și arțar, care conduce în parc. Conacul se află în stare bună, supraviețuind datorită școlii care funcționează aici. Sătenii au cumpărat conacul de la ultimul său proprietar, Leonid Vartic, în 1940 pentru a transforma clădirea în școală.
În 1948, conacul devenind neîncăpător pentru numărul crescând de elevi, autoritățile au luat decizia de a construi o aripă din contul parcului auxiliar. A fost defrișată o bună parte din arbori cu această ocazie. Acum, parcul a fost redus la o jumătate de hectar din suprafața originală, dar cuprinde administrativ și cele 1,5 hectare formate de conac, aripa acestuia și câțiva arbori plantați aleatoriu.