Tot mai mulţi copii din Republica Moldova sunt supuși agresiunilor sexuale. Pentru a preveni acest fenomen, Consiliul Europei a organizat un flashmob, prin care a îndemnat minorii care au trăit o astfel de experiență tragică, să #RupăTăcerea! Acțiunea este organizată în cadrul proiectului „Combaterea violenței asupra copiilor în Republica Moldova” şi are loc în contextul Zilei Europene privind Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și a Abuzului Sexual, marcată anual în data de 18 noiembrie.
Măsurile restrictive și condițiile de autoizolare impuse de pandemia COVID-19 influențează la creșterea numărului de cazuri de abuz sexual asupra copilului, comise de către o persoană din cercul de încredere al minorului. Potrivit specialiștilor, mai multe de jumătate dintre victimele care trec printr-o agresiune sexuală, ţin în secret cele întâmplate. Din acest motiv, Consiliul Europei a decis să organizeze un flashmob, pentru a încuraja minorii să solicite ajutor.
La flashmob au participat aproximativ 40 de copii din municipiul Chişinău şi reprezentanţi ai Consiliului Europei, care s-au adunat în faţa Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”, cu suportul căruia a fost organizat evenimentul, pentru a promova mesajul #RupeTăcerea. Participanţii au lansat spre cer zeci de boloane, iar ulterior au împărţit materiale promoţionale despre metodele de protecție a copiilor împotriva exploatării sexuale.
Flashmobul este primul eveniment organizat în cadrul campaniei de sensibilizare în privinţa protecției copiilor împotriva exploatării și abuzurilor sexuale în Republica Moldova. Consiliul Europei implementează proiectul „Combaterea violenței împotriva copiilor din Republica Moldova”, ca urmare directă a proiectului „Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale în Republica Moldova”, care contribuie la Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2016-2020). Proiectul are drept scop consolidarea unui răspuns mai coordonat si eficient al sistemului de protecție a copiilor împotriva violenței, inclusiv în mediu digital, punând-se accentul pe protecția copilului împotriva exploatării sau abuzul sexual.
Copii care devin victime ale abuzatorilor sexual sau cunosc cazuri suspecte, la fel ca și oricare altă persoană, pot să le raporteze la linia telefonică de urgență 112, la Telefonul Copilului 116 111, ambele fiind linii telefonice gratuite, dar și profesorilor din școli, psihologilor, asistentului social comunitar, primarului, polițistului din localitate sau medicului de familie.