Experiențe internaționale pentru dezvoltarea antreprenoriatului tech. Ce model urmează să implementeze Republica Moldova

startuo1

Inovațiile sunt cele care pot schimba în bine cursul unei economii, iar antreprenoriatul tech are o contribuție importantă. Pentru încurajarea acestuia, mai multe state ale lumii optează pentru crearea unui mediu propice și a unui ecosistem funcțional pentru dezvoltarea afacerilor de tip start-up.

Vorbim despre un complex de componente care acționează împreună: cadrul legal, potențialul uman, expertiza și mentoratul, infrastructura tehnică, cultura antreprenorială, situația economică, politicile guvernamentale etc. În clasamentul celor mai bune ecosisteme din lume, SUA ocupă prima poziție, urmată de Marea Britanie, Israel, Canada, Olanda, Australia, Elveția, Spania. Despre modurile în care au reușit să atingă o asemenea performanță statele fruntașe au vorbit mai mulți invitați ai ediției curente a Moldova Startup Week 2020.

Israelul – „Silicon Valley” al Orientului Mijlociu 

Nu există o țară care să-și fi crescut ecosistemul de startup-uri mai rapid decât Israelul. Tel Aviv – capitala țării – se află astăzi pe locul secund în lume după numărul de companii listate la bursa din New York. În același timp, atrage mai mult capital de tip venture (capital de risc) pe cap de locuitor față de oricare altă țară din lume și e pe locul 3 la nivelul antreprenoriatului. 

Moshe Porat, CEO MESH Labs, Israel: „În Israel inovația este un angajament al tuturor. Țara este poziționată într-o zonă de conflict, ceea ce ne încurajează să fim mai inovativi și să ne facem prieteni, pentru a supraviețui în regiune. Un rol important în dezvoltarea ecosistemului de inovații îl joacă și cultura locală. Vorbim aici despre o comunitatea de evrei, etnie care investește în educație, iar părinții își încurajează copiii să creeze continuu. De asemenea, armata este un pilon important în susținerea inovațiilor și solicită noi soluții pentru a putea răspunde pericolului venit din partea inamicilor. În Israel, fetele și băieții  sunt înrolați în armată. Aceasta îi ajută să-și seteze priorități, să obțină noi abilități de leadership și să gândească inovativ, inclusiv global. Noi suntem o piață mică, nu suntem China sau India. Toate acestea vin la pachet cu un suport constant și investiții din partea guvernului pentru susținerea antreprenoriatului și a dezvoltării mediului academic.” 

China – țara cu 16 „unicorni” în 2019

Și piața chineză pentru startup-uri și capital de risc este în creștere. În ultimii ani, China continuă să fie țara care înregistrează un număr mare de „unicorni” (startup-uri evaluate la peste 1 miliard USD) din industria tehnologică – 16 doar în anul trecut. Datorită digitalizării, scalabilității sporite și eficacității, țara a devenit interesantă pentru antreprenori și startup-uri, în special în domeniul comerțului electronic și al mobilității. Apetitul pentru servicii digitale, colaborarea intre guvern și universități, dar și piața mare de desfacere facilitează dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri.

Simon Zagaynov, CEO, ExpoPromoter: „Autoritățile din China au investit foarte mult în digitalizare, fapt ce ajută la crearea de noi startup-uri, întrucât trebuie să răspundă așteptărilor unei piețe foarte extinse și competitive. Drept rezultat, startup-urile au devenit mai creative în furnizare de noi produse. În același timp, guvernul susține dezvoltarea startup-urilor prin politici prietenoase acestora, de exemplu reduceri la taxele salariale sau spații de birouri/coworking pentru startup-uri. De asemenea, au fost create centre inovaționale dedicate acestui tip de afaceri în mai multe orașe ale țării, care oferă numeroase oportunități de dezvoltare în acest sens.”

Marea Britanie – în top 3 state cu cele mai bune ecosisteme de pornire pentru startup-uri

Și Marea Britanie deține o poziție fruntașă în clasamentul statelor cu ecosisteme de pornire bune pentru startup-uri și este destinație de top pentru dezvoltarea afacerilor tech, cu investiții record de 10 miliarde de lire sterline înregistrate în 2019. Un impact major în crearea mediului propice pentru antreprenorii la început de cale se datorează și programelor guvernamentale, dar și fondurilor de susținere a antreprenoriatului, la care își aduc contribuția și alți actori ai sectorului privat. 

Andrew Wrobel, cofondator, Emerging Europe: „Piața britanică este printre cele mai mari piețe de desfacere din lume care exportă servicii și produse digitale. Doar în 2019 au fost înregistrate venituri de peste 23 de miliarde de lire sterline, iar până în 2025 se preconizează că vor crește cu încă 35 %. Referindu-ne la capitalul uman, locurile de muncă în sectorul IT au crescut cu 40 % față de ultimii doi ani și au fost create 3 milioane de oportunități de joburi. În Europa, Londra conduce topul orașelor cu investiții majore în IT, având investiții de capital de risc mai mari decât Berlin, Munchen și Paris la un loc. Printre factorii-cheie care au contribuit la saltul tehnologic important al Marii Britanii se numără: fusul orar favorabil pentru a comunica ușor cu orice stat din lume, fie Australia, Asia sau Statele Unite; accesibilitatea lingvistică; multitudinea de oportunități academice și burse la universități de top. Un aspect important este și cadrul legal solid, datorită căruia este foarte ușor să începi și să dezvolți un startup. Antreprenorii vor descoperi „un ocean” de ocazii avantajoase, incubatoare, acceleratoare, evenimente tech, conferințe internaționale, întâlniri cu mentori excepționali, vor fi întâmpinați de o comunitate de oameni creativi, talentați și vor primi susținere din partea instituțiilor guvernamentale.”

Republica Moldova – o nouă cale de dezvoltare a ecosistemului antreprenorial

Și Republica Moldova are un ecosistem antreprenorial emergent, motiv pentru care experții sunt de părere că cel mai potrivit model de dezvoltare ar fi unul asemănător cu cel din Chile. În 2020, sud-americanii au creat un program național – Startup Chile – care a accelerat mai mult de 1600 de startup-uri, cu o valoare estimată de 1,4 miliarde de dolari în 2018. Principalele acțiuni prevăzute de acest model sunt incubarea cu succes, susținerea și accelerarea, pentru a crește un număr cât mai mare de  startup-uri. Studiile internaționale arată că aproximativ 10% dintre startup-urile create reușesc să scaleze și să înregistreze succes, cele din urmă însă pun bazele culturii antreprenoriale în țară – unul dintre principalii piloni pentru crearea unui mediu propice prietenos acestui tip de afaceri.

Moldova Startup Week 2020 se va desfășura până în data de 20 noiembrie. În următoarele  zile urmează o serie de acțiuni de interes pentru actualii și potențialii antreprenori care au idei inovative. Urmărește evenimentul online la startupmoldova.digital/startup-week.

Moldova Startup Week este un eveniment marca Techstars, care are loc în peste 50 de țări din lume. Acesta e desfășurat în cadrul comunităților antreprenoriale pentru a aduce împreună oameni relevanți în construirea ecosistemului antreprenorial: reprezentanți ai administrației publice, viitori antreprenori, investitori și organizații de suport. Inițiativa este organizată de Startup Moldova cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei în cadrul Proiectului TEKWILL.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente